03 Mart 2015 10:50

İş cinayetlerine karşı ortak mücadele çağrısı

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nedeniyle düzenledikleri ortak basın toplantısında tüm emekçileri, yoksulları, işsizleri, kadınları, erkekleri, örgütlü örgütsüz herkesi 'İşçi Cinayetlerini Durduralım Platformu'na katılmaya davet etti.

Paylaş

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB,  '3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü' nedeniyle düzenledikleri ortak basın toplantısında  tüm emekçileri, yoksulları, işsizleri, kadınları, erkekleri, örgütlü örgütsüz herkesi "İşçi Cinayetlerini Durduralım Platformu"na katılmaya davet etti.

"Kader değil, fıtrat değil, kaza değil, cinayet" şiarıyla başlatılan imza kampanyasının duyurulduğu basın toplantısı TMMOB Genel Merkezinde düzenlendi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Türkiye’nin iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde dünyada en üst sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, AKP’nin iktidara gelmesiyle durumun daha da vahim hale geldiğini dile getirdi. İş cinayetlerinin engellenebilir olduğunu belirten Soğancı, bunun bilimin ve tekniğin gereğinin yapılması, taşeron düzenin, güvencesiz çalıştırmanın son bulması, sendikal hakların tanınması ile sağlanacağını dile getirdi.

İç Güvenlik Reform Yasası için gece gündüz çalışan AKP’li milletvekillerine seslenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko  “‘Ülkemizin İç Güvenlik Yasası’na ihtiyacı yok, iş güvenlik yasasına ihtiyacı var’’ dedi. TTB Genel Başkanı Bayazıt İlhan, Türkiye’de günde yaklaşık 30 kişinin meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Bu durumun bilimsel çalışmalarla ortaya konmuş olmasına rağmen ne raporlarda görüldüğünü ne de bu hastalıkların tanısının konabildiğini belirten İlhan, Çalışma Bakanlığının yayınlarına bakıldığında Türkiye’de meslek hastalıklarının nerdeyse yok olduğunu ifade etti. (AnkaraEVRENSEL)


GÜÇLÜ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMELİ

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 3 Mart İş Cinayetleriyle Mücadele Günü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı: “Emek sömürüsü katmerlenerek artmaktadır ama ne pahasına. İşçilerin can güvenliği hiçe sayılarak, gerekli tedbirler maliyet hesabı yapılıp alınmayarak, , denetimler yapılmayarak... Bu da işçilerin yaşamına mal olmaktadır. İşin en acı tarafı her iş cinayeti sonrası yaşananlar. İşçi yakınları adalet arayışı için mücadele etmekte. Bunun karşılığında ise en son Soma örneğinde olduğu gibi işverenler ve işletme yöneticileri aklanmakta hatta ödül gibi teşviklerden yararlanmaktadır. AKP Hükümetinin neoliberal politikalarının ileri uygulamaları sonucunda iş cinayetleri adeta işçi katliamına dönüşmüş durumda ve hemen hemen her gün üç, dört işçi iş cinayetinde yaşamını yitirmektedir. Kozlu katliamının yıl dönümünde sendikalar ve meslek örgütleri tarafından başlatılan iş cinayetlerine karşı işçi sağlığı ve güvenliği için mücadele kampanyası çok önemlidir. Partimiz bu kampanyanın güçlendirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu nedenle her işletme,  işyeri, fabrika, sanayi havzasında bu kampanya vesilesiyle iş cinayetlerine, taşeron ve esnek çalışmaya karşı güçlü bir çalışmanın yürütülmesi ve bu mücadelenin sınıfın kazanımına dönüşmesi için bütün emek ve demokrasi güçlerine görev ve sorumluluk düşmektedir.” (HABER MERKEZİ)


İŞ CİNAYETLERİNİN YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİRDİ
Bir çok ilde açıklama yapılırken İstanbul’da da yapılan açıklama kurumlar adına ayrı ayrı konuşmalar yapıldı. 4 kurum adına ortak metni TMMOB İstanbul İKK Genel Sekreteri Süleyman Solmaz okudu. Solmaz, iş cinayetlerinin ne kader ne de fıtrat olduğunu söyleyerek yapılan araştırmaların Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerinin yüzde 98’nin meslek hastalıklarının da yüzde 100’nün önlenebilir olduğunu söylediğini belirtti.(İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Aladağ'da bir asker intihar etti iddiası

SONRAKİ HABER

'Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...