03 Mart 2015 08:24

DTK 10 maddelik taslak metne sahip çıkmaya çağırdı

DTK eş başkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle, ortak yapılan basın toplantısının ardından her iki tarafın iyi niyet beyanlarının önemli olduğu ancak hükümetin 10 maddenin gereklerini yerine getirerek adım atması gerektiğini belirterek, tüm kamuoyunu 10 maddelik taslak metne sahip çıkmaya çağırdı.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle, çözüm sürecine ilişkin yazılı açıklama yaptı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Newroz'unda Kürdistan ve Türkiye halklarına ve tüm taraflara yaptığı tarihi çağrının Kürt sorununun demokratik-barışçıl çözümü, Türkiye'nin gerçek manada demokratikleşmesi için tarihi bir fırsat yarattığının belirtildiği açıklamada, "Sayın Öcalan'ın yaptığı bu çağrı ardından PKK'nin çağrıyı sahiplenen açıklamaları ve ilan edilen ateşkesle birlikte çözüm iradesi ve fırsatı çok güçlü bir siyasal ve toplumsal zemine oturmuştu. Bu irade beyanı ve atılan adımlar, Kürdistan, Türkiye ve dünya kamuoyunda demokratik çözüme ilişkin ciddi beklenti ve umut yaratmıştı" denildi.

Sorunun hassas ve kırılgan niteliği, sürecin çok ciddi provokasyonlara açık hale gelmesine de zemin oluşturabildiğinin vurgulandığı açıklamada, "İç Güvenlik" yasası adı altında meclise sunulan yasa tasarısının yeni problemlere ve krizlere neden olabileceğinin altı çizildi. İmralı heyeti ile devlet-hükümet yetkililerinin Dolmabahçe sarayında yaptıkları görüşme ve Öcalan'ın çözüme ilişkin 10 madde biçiminde sunduğu taslak metinle yeni bir fırsat yaratılmış olmakla birlikte, çözüm sürecinin de, son derece kritik ve önemli bir aşamaya evrildiğinin belirtildiği açıklamada, "Her şeyden önce her kritik süreçte olduğu gibi, bir kez daha tüm sıkıntılarına rağmen sürecin olumlu yönde devamı konusunda müdahale ederek, ileri bir aşamaya geçilmesini sağlamasından dolayı Sayın Öcalan'a saygı ve minnettarlığımızı sunmak istiyoruz. KCK'nin, Dolmabahçe'de yapılan görüşme sonrasında yaptığı açıklamalarını son derece önemli ve anlamlı gördüğümüzü, hükümetin de bu açıklamaları önemsemesini ve gerekli yasal çalışmaları bir an önce başlatmasının önemine vurgu yapma ihtiyacı duymaktayız. DTK olarak, bu konuda yapılan ve yapılacak olan bütün çalışmalara her türlü katkı ve desteği en üst düzeyde sunacağımızı açıklıkla ifade etmek istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Yapılan iyi niyet beyanları elbette ki son derece önemli ve anlamlıdır" denilen açıklamada, son iki yılda yaşadığımız kırılmalar, provakasyonlar, toplumun yaşadığı beklentiler, Ortadoğu'da yaşanan yeni siyasal ve toplumsal gelişmelerin, atılması gereken adımların hemen atılmasını zorunlu ve gerekli kıldığı belirtilerek, "Bu nedenle, devlet ve hükümetten somut adımlar atmasını, süreci yeni krizlere sokacak politikalardan kaçınmasını ve Sayın Öcalan'ın sunduğu taslak metnin gereklerini yerine getirmesi çağrısını yapıyoruz. Bu konuda atılacak ilk adımın da, 'İç Güvenlik' yasa tasarısının meclisten geri çekilmesi olduğu açıktır" ifadelerine yer verildi.

Sürecin tamamlanması için DTK olarak üzerlerine düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getireceklerini açıklayan eş başkanlar, tüm halklara ve ilerici kamuoyuna çağrı yaparak, "Kamuoyunu ve kurumları sürecin sağlıklı yürümesi için duyarlı olmaya ve açıklanan 10 maddelik taslak metne sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

YPG/YPJ güçleri Fırat Nehri'ne ulaştı

SONRAKİ HABER

Zarrab’ın Tanrıkulu’na açtığı dava reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...