02 Mart 2015 14:25

'Kıdem tazminatına dokundurmayız'

İzmir'de Türk İş'e bağlı sendikalar kıdem tazminatı hakkının gaspı girişimleri ve kiralık işçi bürolarına karşı eylem gerçekleştirdi.

Paylaş

İzmir'de Türk İş'e bağlı sendikalar kıdem tazminatı hakkının gaspı girişimleri ve kiralık işçi bürolarına karşı eylem gerçekleştirdi. İzmir Valiliğinin, Türk-İş yetkililerine yürünmesine izin vermeyeceğine dair açıklamasına karşı şube başkanları ve işçilerin kararlı duruşu ile İzmir’de Valiliğin bir süredir yürüyüşlere getirdiği yasaklama rafa kalkmış oldu. Eylemde kıdem tazminatına yönelik herhangi bir değişikliğin genel grev sebebi olduğu belirtildi.

Belediye İş Sendikasına üye işçiler sendika binasının önünde toplanarak Basmane Meydanına giriş yaparken, Tezkoop İş, Demiryol İş, Petrol İş, Tekgıda İş, Türk Metal İş gibi sendikalar Basmane neydanında toplandı.  

"Kıdem tazminatıma dokuma" pankartı arkasında toplanan işçiler, "Şartel inecek bu iş bitecek" , "Genel grev genel direniş" , "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarak Konak Meydanı’na yürüdü.

Gazi Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçen işçiler caddeye sığmadı. Kortejin bir ucu Konak Meydanina ulaşmışken diğer ucu daha Basmane meydanında yürüyüşe yeni başladı.

İZSU Kanal işçileri, “Kıdem tazminatı çocuklarımızın geleceğidir" pankartı ile eyleme katılırken, Türk Metal İş üyesi işçiler, “Tazminat yasası işçinin tasası” dövizleri taşıyarak "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganı attı. Bir işçi polislere, “Sizin de kıdem tazminatı hakkınız için yürüyoruz” diye seslendi.

Yürüyüşte mecliste görüşülen iç güvenlik paketi de protesto edilirken, "Haklarımız için sokaklara çıkmamız yasaklanacakmış, biz bunu kabul etmiyoruz ve haklarımız için yürüyoruz" denildi. "Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır" sloganı atıldı.
Soma ve Ermenek'te hayatını kaybeden maden işçileri de unutulmadı.

Bunun sadace uyarı için bir basın açıklaması olduğunu söyleyen işçiler kıdem tazminatı yasası mecliste görüşülmeye başlandığı zaman şarteli indireceklerini vurgulayarak bunun genel grev provası olduğunu söylediler. Uzun süre, "Genel grev genel direniş" sloganları atıldı.

Konak Meydanı’nda konuşma yapan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, hak ve özgürlüklere yönelik yeni saldırı planları yapıldığını belirterek, “İş cinayetleri işin fıtratında var deniliyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor” dedi. Grev hakkının Bakanlar Kurulu kararları ile işçinin elinden alındığını belirten Karakoç, “Bunlara müsaade etmeyeceğiz” dedi. Özel istihdam büroları ile ilgili hazırlanan tasarının komisyonda kabul edildiğini belirten Karakoç, “Taşeron uygulamasını bile aratacak bir iş ilişkisi düzenleniyor. Bunlar yetmiyor, hederlerinde emeğin en kutsal hakkı kıdem tazminatı yer alıyor. Bu hak bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Kimse buna el uzatmasın” dedi. Türk-İş’in kıdem tazminatının mevcut şekliyle korunmasından yana olduğunu belirten Karakoç, buna karşı her türlü girişimin karşılığının genel grev olacağını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê ve Til Temir'de IŞİD'e darbe

SONRAKİ HABER

Avukat Okan: Elif Çakır, 'Kabataş yalancısı' olarak anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...