02 Mart 2015 09:48

Davutoğlu'na göre 'İç Güvenlik Paketi' sürecin önünü açacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İç güvenlik paketi"nin tedbir amaçlı çıkarıldığını ileri sürerek, paketin çözüm sürecinin önünü açacağını savundu. Davutoğlu, "Kimsenin şehirleri, sokakları kaosa dönüştürerek kardeşlik projesini sabote etmesini engelleyecek bir yasa tasarısıdır" iddiasında bulundu.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İç güvenlik paketi"nin tedbir amaçlı çıkarıldığını ileri sürerek, paketin çözüm sürecinin önünü açacağını savundu. Davutoğlu, "Kimsenin şehirleri, sokakları kaosa dönüştürerek kardeşlik projesini sabote etmesini engelleyecek bir yasa tasarısıdır" iddiasında bulundu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Portekiz ve ABD ziyaretleri nedeniyle partisinin bir gün erken yapılan Meclis grup toplantısında çözüm sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. 2013 Mart ayında çözüm süreci kapsamında silahlı "unsurların" ülkeyi terk etmesini talep ettiklerini ancak Gezi Direnişi'nde yaşanan provokasyonlar nedeni ile sürecin yavaşladığını iddia etti. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan çözüm paketi ile ilerlemeye devam ettiklerini savunarak, Kasım ayında yeni bir ümidin yeşerdiğini ancak 17-25 "kumpasları" ile sürecin önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi. 2014 tarihinde çözüm sürecini yasalaştırdıklarını belirten Davutoğlu, bu kez de 6-7 Ekim direnişinde provokasyonların yaşandığını savundu. 

İç güvenlik paketinin tedbir amaçlı çıkarıldığını ileri süren Davutoğlu, paketin çözüm sürecinin önünü açacağını savundu. Davutoğlu, "Kimsenin şehirleri, sokakları kaosa dönüştürerek kardeşlik projesini sabote etmesini engelleyecek bir yasa tasarısıdır. Bir taraftan özgürlüklerin korumasıyla kamu düzeni demeye devam edeceğiz, diğer taraftan da cumartesi yapılan açıklamanın özü olan silahsızlanmayı demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

'DEMOKRATİK SİYASETE YAPILAN ÇAĞRI OLUMLUDUR'

Yapılan ortak açıklama ile yeni bir aşamaya geçildiğini belirten Davutoğlu, "Üç hususa dikkat çekmek istiyorum. Birincisi ortak aidiyet duygusunun güçlendirilmesi. 77 milyon vatandaşımızın bu ülkeye tam bir ortak aidiyet bilinciyle bağlanması en önemli teminatımızdır. Tarihdaşlık ve vatandaşlık" dedi. Davutoğlu, "Çanakkale'ye yürüyen gençler de istiklal için yürüyen gençler arasında bu toprakların bütün evlatları vardı. Ortak tarihdaşlık bilincimizi korumaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Davutoğlu, dile getirmek istediği ikinci hususu ise şöyle açıkladı: "İkinci ayağı ortak vatandaşlıktır. Modern çağdaş devletin vatandaşları olarak eşit haklara sahiptir. Bundan sonra dışlayıcı, reddedici, fişleyici ayrımcılıklara son verilmiştir. Yeni Türkiye vatandaşların eşit olduğu, eşit haklara sahip olduğu bir Türkiye'dir. İkinci ayak demokratik siyaset. Eğer bir ülkede demokrasi varsa bütün dertlerin şifası da var demektir. Demokrasi bütün insanlara özgürlük alanını açar" diye konuştu.

Demokrasinin olduğu yerlerde, şiddet kültürünün gelişmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, demokratik siyasetin olduğu yerde silahlı mücadele yürütmek isteyenlerin haklı bir zemin bulamayacaklarını söyledi. Davutoğlu, "Bu açıklamayla demokratik siyasete yapılan çağrı olumludur" dedi. 

"HDP'ye seslenerek söylüyorum, kimin ne derdi varsa tartışacağı yer Meclis'tir. Kimin ne derdi varsa başvuracağı makam silah değil milletir, terör değil halktır, savaş değil barıştır" şeklinde konuşan Davutoğlu, 2013'te silahların bırakılması için çağrıların yapıldığını iddia ederek, çağrının ardından "oyalandıklarını" ileri sürdü. 

Davutoğlu, "Kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir taviz vermeyeceğimizin de herkes tarafından bilinmesi lazım" dedi.

"Geçmişte olduğu gibi çözüm sürecine kesinlikle Türkiye'nin ekonomik kaynaklarının israf edildiği bir gelecek oluşmasına izin vermeyeceğiz diyen Davutoğlu, 8 Mart'ta GAP eylem planlarını açıklayacaklarını belirterek, çözüm süreciyle ortaya çıkan ortamın, Türkiye'nin ekonomisine ivme katacağına inandıklarını söyledi. 

Davutoğlu, "Buradan çözüm sürecinin özelliklerini vurguluyorum. Millidir, özgündür ve yerlidir. Çağrıda bulunmak istiyorum, bütün taraflara. Daha önce olduğu gibi çözüm sürecinin önüne, oyalamalarla engel çıkarılmasın. Söz verildiği üzere silahlar, şiddet kültürü tümüyle tasfiye edilsin. Hep beraber barış kardeşlik dili konuşalım. Geleceği inşa etmek için ne gerekiyorsa bu adımları atalım. İhya edelim. Ama düşmanlık ve fitne tohumu ekmek isteyenlere karşı omuz omuza duralım" diye konuştu. 

'CHP KARARLI BİR DURUŞ SERGİLEMİYOR'

Muhalefete seslenen Davutoğlu, AKP'nin başından beri ilkeli bir duruş sergilediğini savunarak, "Bu ülkenin birliğine kim kast ederse karşısında AKP kadrolarını bulacaklardır" diye konuştu. CHP'ye de yüklenen Davutoğlu, CHP'nin ortak açıklamadan sonra olumlu mesajlar verdiğini ancak kararlı bir duruş sergilemediğini söyledi. Davutoğlu, CHP liderine seslenerek, "Bu sürece destek verirseniz halkın karşısına çıkacak yüz bulursunuz" dedi. MHP'nin de birkaç gündür ağır ithamlarda bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Sayın Bahçeli, ülkenin milli birliği ancak ve ancak ortak aidiyet bilinciyle oluşur" ifadelerini kullandı. Davutoğlu Bahçeli'ye "Çözüm süreci üstünden siyaset istismarı yapmayın. Gelin hep beraber konuşalım. Çözüm süreci yeni Ortadoğu'nun temel taşıdır" şeklinde konuştu. 

YİNE HDP'Yİ HEDEF ALDI

HDP'den farklı farklı seslerin çıktığını iddia eden Davutoğlu,"Eğer 2013 senaryosunu, farklı mesajlar vermeye dönük ikircikli dil kullanmaya devam ederlerse onlar kaybederler. Bir taraftan bizimle görüşürken, bir taraftan 6-7 Ekim'de olduğu gibi şiddet dili kullanırlarsa onlar kaybederler. Biz bu süreci sahiplenmeye devam edeceğiz" diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Yıldız’a 6 ay meslekten men cezası

SONRAKİ HABER

Demiryol-İş'te 30 yıllık saltanat devrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...