02 Mart 2015 01:00

Yaşar Kemal'i uğurluyoruz

Türkiye büyük bir ustasını, Yaşar Kemal’ini, İnce Memed’ini yitirdi. Çukurova, Anadolu, Mezopotamya, Türkiye bugün yasta. Anadolu doğasını, insanını anlatan bu büyük anlatıcısını kaybetti. Yaşar Kemal, yazdığı hikayeleriyle, bir Anadolu efsanesine dönüşen kahramanlarıyla Türkiye’de başka hiç kimsenin görmediği bir sevgiyle bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Paylaş

Türkiye büyük bir ustasını, Yaşar Kemal’ini, İnce Memed’ini yitirdi. Çukurova, Anadolu, Mezopotamya, Türkiye bugün yasta. Anadolu doğasını, insanını anlatan bu büyük anlatıcısını kaybetti. Yaşar Kemal, yazdığı hikayeleriyle, bir Anadolu efsanesine dönüşen kahramanlarıyla Türkiye’de başka hiç kimsenin görmediği bir sevgiyle bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Yaşar Kemal’in cenazesi bugün Teşvikiye Cami’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecek.


TÜRKİYE’DE YAS İLAN EDİLSİN

Sosyal medyada kullanıcılar, Suudi Kral Abdullah'ın ölümü sonrası yas ilan edilen ülkede Yaşar Kemal için de yas ilan edilmesi istendi. Twitter’da dünya genelinde trend listesinde ilk sırayı alan usta yazar için sosyal medyada  #YaşarKemalİçinYasİLanEdilsinhashtag’i oluşturuldu. Bu hashtag bir anda Twitter’ın en çok kullanılan hasgtag’lerinden biri haline geldi.
Yaşar Kemal Twitter’da dünyada en çok konuşulan konu oldu. İşte Yaşar Kemal’in ölümünün
ardından sosyal medyada paylaşılan mesajlar:
Derya Köroğlu (Müzisyen): #YasarKemal Şefkatli yüreği, hayata bağlılığı, keskin aklı ve büyük eserleriyle tüm dünyanın kalbinde yaşayacak
Nurgül Yeşilçay (Oyuncu): Hepimizin başı sağolsun!!! #yasarkemal
İnan Temelkuran (Yönetmen): Afedersiniz ağzımı bozucam ama o ..kik Suudi Arabistan kralı için yas ilan ediyorsan Yaşar Kemal için ülkeyi dondurman lazım.
Kardeş Türküler (Müzik grubu): Bu toprakların hikâyesini en yalın, en gerçek haliyle anlatan Yaşar Kemal, iyi ki gelip geçtin dünyamızdan.
Sırrı Süreyya Önder (Yönetmen-Milletvekili): Büyük Usta Yaşar Kemal’i kaybettik. Ruhun Şad Olsun. Hep Mazlum Halkın Yanındaydın. #YaşarKemal
Fazıl Say (Piyanist): Efsanelerin yazari koca Yaşar Kemal’imizi kaybettik. Büyük usta; her zaman kalbimizdesin. Nur icinde yat.
Nedim Şener (Gazeteci): Yaşar Kemal barışı bizlere emanet edip gitti
Ahmet Güneştekin (Resaam): Ben babamı, ülke romanını, dilini, türküsünü, mavi rengini kaybetti... #YaşarKemal
Birhan Keskin (Yazar):  Üzünç. Keder. Matem... Ama en çok şükranla. #YaşarKemal
Suavi (Müzisyen): Yas ilan etmek için daha niçin bekliyor sunuz, sn. Yetkililer.? Yaşar Kemal ki; bu toprakların her santiminde yürek titretir.!!!
Ahmet Şık (Gazeteci): Etrafımız Abdi Ağa’lar ile çevriliyken İnce Memed olmaya ve kalmaya devam etmek vasiyet kaldı bize. #YaşarKemal


İNCE MEMED’İN YAPIMCISI YAŞAR KEMAL’İ ANLATTI

‘İnce Memed’i beyaz perdeye taşıyan yönetmen Fuad Kavur, 35 yıllık yakın arkadaşı Yaşar Kemal ile ilgili anılarını paylaştı. “ Yaşar Kemal ile ilk kez 1979 yılında Paris’te tanıştım. ‘İnce Memed’in filmini yapmaya oldukça ilgili yapımcı Sir Peter Ustinov ile çalışıyordum. Yaşar Kemal, Paris’e geldiğinde onu Ustinov ile tanıştırdım. Ancak Ankara’daki dönemin hükümeti filmi komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle Türkiye’de çekmelerine izin vermedi. Hepimiz cambaz ipinde yürüdüğümüzü biliyorduk. Kavur, Ustinov’un evindeki Chagalls, Picassos, Manets, Degas ve Van Gogh’u Orijinal tablolarını görünce bana ‘Hiç kimse bu adamı komünist olduğu için suçlayamaz’ demişti. Ustinov’a Yaşar’ın söylediğini tercüme edince de hepimiz kahkayı bastık. Ustinov’un evinden ayrıldığımızda Yaşar bana, ‘Biliyorum bu filmi yapacaksın’ dediğinde, ‘Bunu nerden biliyorsun?’ diye sormuştum. O da bana ‘Çünkü insan ilişkilerine değer veriyorsun’ yanıtını vermişti. Uzun yıllar bu yanıtın ne anlama geldiğini düşündüm.”  (DHA)


SON DESTANCI SONSUZLUKTA…

Yaşar Kemal’e veda eden bir kurum da, kurucusu olduğu  Türkiye Yazarlar Sendikası oldu.  
“Çukurova’nın sazlıkları, bükleri, fundalıkları, meşelikleri, ören yerleri, pamuk kozaları, buğday başakları ”Büyük Usta”nın büyülü soluğuyla serinleyemeyecek artık. Ne diyordu? “O güzel insanlar, o güzel atlara binip gittiler.”  Ancak o hep burada olacak.
O “güzel adam”ın “sözcük atı”, edebiyatımızın bozkırlarında, dağlarında, vadilerinde, ovalarında, koyaklarında, ırmak boylarında, dere yataklarında sonsuzca gezinip duracak. Kendi deyişiyle o, “İnce Memed” gibi bu yeryüzünün “mecbur insan”ı olmayı hep sürdürecek.  Sendikamızın kurucu başkanı, ilk başkanı olarak yazarların örgütlü savaşımı için, halkının özgürlüğü için verdiğin emeği de unutmayacağız.  Işıklar ve sözcükler içinde uyu Koca Usta!”

 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'e katıldığı iddia edilen 3 İngiliz kızın İstanbul Otogarı'ndaki görüntüleri ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Yaşar Kemal ile büyümek bir şanstı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...