02 Mart 2015 00:56

‘İç güvenlik’ bana dokunmaz demeyin

Gezi Parkı eylemleri ve 1 Mayıs‘ta polis şiddeti sonucu gözlerini kaybedenler, TBMM’de görüşmeleri devam eden 'iç güvenlik paketi'nin yasalaşması halinde polis şiddetinin yasallaşacağını söyledi. (Fotoğraf: Gezi'de polis saldırısında gözünü kaybeden temizlik işçisi Muharrem Dalsüren)

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Gezi Parkı eylemleri ve 1 Mayıs‘ta polis şiddeti sonucu gözlerini kaybedenler,  TBMM’de görüşmeleri devam eden “iç güvenlik paketi”nin yasalaşması halinde polis şiddetinin yasallaşacağını söyledi. Gazetemize konuşan  Barış Ceyhan ve Muharrem Dalsüren, bu nedenle paketten kaygı duyduklarını ifade ediyor. Ceyhan ve Dalsüren kimsenin ‘bu yasa bana dokunmaz” diye düşünmemesi gerektiğini söyleyerek, “Sokakta yürürken bile sana zarar verebilir. Bu yüzden  meclisten sokağa kadar her yerde bu pakete karşı durulmalı” çağrısı yaptı.

1 Mayıs’ta Ankara Kızılay’da polis tarafından gözünden vurulan lise öğrencisi Barış Ceyhan, gözünü kaybetti ancak aylar geçmesine rağmen kendisini yaralayan polis ya da polisler hakkında dava açılmadı. Birçok ülkede kullanılması yasaklanan ve içi saçma dolu plastik mermiyle vurulan Ceyhan’ın bilirkişi raporu 9 ay geçmesine rağmen hala hazırlanmadı ve savcı elindeki mermi parçalarını kimseye göstermedi.

Çankaya Belediyesi’nde  temizlik işçiliği yapan Muharrem Dalsüren de, Gezi eylemi sırasında  malzemelerini almak için karşıdan karşıya geçerken akrep tipi araçtan doğrudan hedef alınarak vuruldu ve bir gözünü kaybetti.

‘SEÇİLMİŞE BUNU YAPANLAR VATANDAŞA NE YAPAR’

Polis şiddeti sonucu onlarca insanın yaralandığını, sakat kaldığını ve öldürüldüğünü ancak polislerin ceza almadığını söyleyen Ceyhan,  “Polise daha fazla yetki verilirse bu şiddetin sonunu gelmeyecek. Suçlarını yasalaştırmak istiyorlar. Bu hükümet daha Roboski’lerin, Cizre’lerin hesabını vermeden iç güvenlik paketini çıkarmaya çalışıyor. Meclis’te bile muhalif öğrencilere neler yaptıklarını görüyoruz. Seçilmişlere bunu yapanlar vatandaşa ne yaparlar. Ancak yasa çıkarsa ilerde bunun hesabını da verirler” diye konuştu.

Bir gözünü kaybetmesi Barış’ın hayatında başka şeyleri de kaybetmesine neden oldu. Olaydan önce bir futbol takımında oynadığını anlatan Ceyhan, gözünden vurulduğu yıl takımının şampiyon olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “ Takımdaki birçok arkadaşım  şampiyonluktan sonra transfer oldu. Gözümü kaybetmem ve tedavi nedeniyle okulu zar zor bitirdim, KPSS’yi kaçırdım”

‘CANIMIZ POLİSİN PSİKOLOJİSİNE EMANET’

2007’den itibaren polis şiddeti sonucu 183 kişinin öldüğünü, 30’a yakın kişinin kör olduğunu kaydeden Dalsüren de, “Bu yasa geçerse bu sayı ikiye katlanacak. Türkiye’de insan öldürmek o kadar ucuz ki! En son Şerzan Kurt’u vuran polis 16 yıl ceza aldı. İyi niyetle falan 5 yıl yatacak. Sen çocuğunu o yaşına kadar büyüt yetiştir sonra onu vuran adam 5 yıl yatsın” dedi. Paketin yasalaşması halinde daha fazla insanın canının yanacağını söyleyen Dalsüren, “İnsanın canı resmen polisin psikolojisine emanet ediliyor. Polis evindekiyle, komşusuyla tartışsa bizden acısını çıkartacak” dedi.

ÖNCE VURDULAR, SONRA DA ‘TEDBİR AL’ DEDİLER

Soruşturma süreci hakkında bilgi veren Muharrem Dalsüren, polisin delil karartarak istedikleri bilgileri vermediğini kaydederek, “O gün gaz kullanan polislerin listesini istedik. Emniyet 50 kişilik bir liste vererek ‘Biz kimin nerde görev yaptığını bilmiyoruz’, ‘Tedbirini alsaydın’ dedi” diye konuştu. Tek başına bir şey yapamayacağının farkına vardığını anlatan Dalsüren, önce kendi gibi gözünü kaybedenlerle bir araya geldiğini, ardından Çayan Birben’in ailesi, Cumartesi anneleriyle de buluştuğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

AKP samimiyse işe ‘İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmekle başlasın

SONRAKİ HABER

‘Kamu görevlileri yargılansaydı Şakran olmazdı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...