02 Mart 2015 00:49

Sendikalaşan işçiler kolları sıvadı

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde uzun uğraşlarla Genel-İş Sendikası’na üye olan ve sendikalaşma nedeniyle atılan arkadaşlarını işe geri aldıran işçiler, şimdi de sorunlarının çözülmesi için kolları sıvadı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde uzun uğraşlarla Genel-İş Sendikası’na üye olan ve sendikalaşma nedeniyle atılan arkadaşlarını işe geri aldıran işçiler, şimdi de sorunlarının çözülmesi için kolları sıvadı. Temsilcilerini seçen işçiler, yıllardır kendi görevleri dışında da her işe koşturulduklarını, iş güvenliği olmadığını, fazla mesai ücretlerini alamadıklarını belirterek “Eskisi gibi çalışmak istemiyoruz” dediler.

HER İŞE GÖNDERİLİYORLAR

İç ekipte çalışan bir işçi, alt işverenlerini denetleyen şirketin sendikalı olmalarına karşı çıktığını söyledi. “Çünkü işçi birlik olunca her istediklerini yaptıramıyorlar.

Defalarca kendi işim olmamasına rağmen taşıma işine gönderildim. Nerede adam lazımsa oraya çağırıyorlar” diyen işçi, birlik olmanın güçlerini arttırdığını dile getirdi. Şenliklerde gece geç saatlere kadar mesaiye kaldıklarını ancak ücretlerinin verilmediğini aktaran işçi, iş güvenliğinin de olmadığını ifade etti.

İşçi, Çankaya Belediyesi’nden okula gönderilen araca da yardım ettiklerini anlatarak, “Çöp arabası geldiğinde bizi koşturuyorlar. Bazen kimyasal atıklar taşıyoruz. Ancak hiç bir önlem almıyorlar. Geçen yıllarda bir arkadaşımız düşüp ayağını kırdı. Başka bir arkadaşımızın parmağı koptu. Olaydan sonra kadroya alacağız dediler almadılar” dedi.

Taşımada çalışan bir taşeron işçi de ücretlerinin eksik yattığını belirterek “10 TL çocuk parası alıyoruz. 4 çocuk bakıyorum. Erdoğan 3 çocuk yapın diyor. 1200 TL maaşla evimizi nasıl geçindirelim” diye sordu.

YEMEK ÖĞRENCİYE 1.40, İŞÇİYE 7 TL

İşçilerin başka bir sorunu da yemekler. Göreve geldiğinde 2 TL olan yemeği 1 TL yapan Hacettepe Rektörü Murat Tuncer, öğrencilerin gönlünü kazanmıştı. Yemek fiyatı şu an 1.40 TL. Ancak işçiler bundan faydalanamıyor.

Tepkiler üzerine bir yıl işçilere ücretsiz yemek veren üniversite, yine eski sisteme döndü. Bir işçi, öğrencinin 1.40 TL’ye yediği dört çeşit yemeği 7 TL’ye yiyebiliyor. Başka bir işçi üniversite yönetimine başvurduklarında aldıkları yanıtı şöyle aktardı: “Bize Sayıştay’ın işçilere yemek verilmesine karşı çıktığını söyledi. ‘Yemek parasını size veriyoruz’ dediler.”

Bazı işçiler geçinemediği için ek iş yapmak zorunda kalıyorlar. Mesaiden sonra hurda, atık kağıt toplayarak eve ek gelir sağlamaya çalışıyor. İşten çıkıp hurda toplayan bir işçi, “Çok bir şey istemiyoruz. Sadece yapacağımız iş belli olsun, çalışma saatlerimiz düzenli olsun. Haftalık izinlerimiz olmuyor. Gerçi izin olsun ne olacak. Bu parayla de tatil de yapılmıyor ki” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bir annenin feryadı

SONRAKİ HABER

Almanya metal TİS'lerinde sancılı bir uzlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa