01 Mart 2015 13:21

Mersin'de kadınlar şiddete karşı yürüdü

Mersin'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir araya gelen kadınlar, son günlerde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için yürüyüş ve miting düzenledi. Yürüyüşe HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı.

Paylaş

İbrahim MAŞE / Sercan KORHAN

Mersin'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir araya gelen kadınlar, son günlerde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için yürüyüş ve miting düzenledi. Yürüyüşe HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı.

Mersin Kadın Platformu'nun çağrısı üzerine yaklaşık bin kadın, merkez Yenişehir ilçesindeki Forum Alışveriş Merkezi'nde toplandı. Ellerinde 'İsimler farklı hikayeler aynı' yazılı pankartlar taşıyarak kadına yönelik şiddete tepki gösteren kadınlar, daha sonra 'Erkek vuruyor, devlet susuyor', 'Erkek adalet değil gerçek adalet', 'Kadına uzanan eller kırılsın' sloganları atarak yürüyüşe geçti.

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden başlayarak, 5 kilometre uzaklıktaki miting alanına yürüyen kadınlar güzergah boyunca alkış, ıslık ve sloganlarla kadına yönelik şiddetin son bulması için destek istedi.

'HANİ KADINA KALKAN ELLERİ KIRACAKTINIZ?'

Bedensel engelli kadınların da katıldığı yürüyüşe katılanlar, Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürüldükten sonra cesedi yakılan Özgecan Aslan başta olmak üzere erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınların fotoğraflarını taşıyan kadınlar, miting alanına basın mensupları ve güvenlik güçleri dışında erkeklerin girmesine izin vermedi. Miting alanında toplanan kadınlar adına bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Özgecan Aslan'ın ölümünün ardından 7 kadının daha erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Konuşmasında hükümete de yüklenen Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Özgecan'ımızın katledildiği kentten sesleniyoruz. Kadınlar Başbakan Davutoğlu'na soruyor, 'Hani kadına kalkan elleri kıracaktınız?' Siz o lafı söylediğiniz günden bu yana 7 kadın daha katledildi. Siyasi iktidarın erkek şiddetini durdurmak gibi bir niyeti yok. 13 yıl boyunca kadınlar Ak Parti hükümetinin kimi zaman Başbakanından, kimi zaman Cumhurbaşkanından kimi zamanda bakanları ve temsilcilerinden sayısız hakarete uğradı. Eğer bir ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı kadınlara hakaretle saldırmaya devam ederse katliamcı erkeklerin ipini çözer ve kadınların üzerine salar. Ak Parti hükümeti de bunu yapmıştır. Biz hiçbir zaman onların timsah gözyaşlarına inanmadık. İşte bunlar o timsahın soyundan. Kendi ülke sınırları içerisindeki kadınların katledilmesini seyreden ve teşvik eden bir siyasi iktidar var karşımızda. Bu ülkede sadece bir cins olduğu için katlediliyor kadınlar. Özgecan katledildiği günden bu yana Cumhurbaşkanından tut Başbakanına kadar kadın özgürlük mücadelesi yürütenlerle uğraşıyorlar. Yine tehdit, hakaret, kutuplaştırma ve nefret dili kullanıyorlar." (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sınır kasabasında bombalı saldırı: 2 ölü

SONRAKİ HABER

Beslenmede doğru bilinen yanlışlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...