01 Mart 2015 12:05

Divan işçileri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam

Koç Holding bünyesinde faaliyet sürdüren Divan Turizm İşletmeleri AŞ’nin Çekmeköy’de kurulu fabrikasında, DİSK/Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan 52 Divan Pastanesi işçisi eylemlerini Taksim Divan Otel önüne taşıdı. İşçi ailelerinin de katıldığı eylemde sendikal haklar için mücadele kararlılığı dile getirildi.

Paylaş

Koç Holding bünyesinde faaliyet sürdüren Divan Turizm İşletmeleri AŞ’nin Çekmeköy’de kurulu fabrikasında, DİSK/Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan 52 Divan Pastanesi işçisi eylemlerini Taksim Divan Otel önüne taşıdı. İşçi ailelerinin de katıldığı eylemde sendikal haklar için mücadele kararlılığı dile getirildi. 

Otel önünde açtıkları “Gezi eylemlerinde demokrat sendikaya üye olan işçisine diktatör” pankartıyla Koç Holding’e seslenen işçiler, “Sendikalaşma hakkına saygı duyun. Atılan işçileri geri alın” dedi. Eylemde sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atan işçiler ve aileleri, “İşçiler geri alınana kadar Koç Holding’in her işletmesi bir eylem yeri olacaktır” diyerek Koç Holding’e “Yaptığınız yanlıştan dönün” çağrısı yaptı. 

Eyleme Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev-Turizm-İş) İstanbul Bölge Temsilciliği, Ülker işçileri, Emek Partisi de destek verdi. Eylem sebebiyle çok sayıda çevik kuvvet Divan Otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

‘ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN’

Eylemde işçiler adına konuşan DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan “Talebimiz çok net sendikal hak ve özgürlüklere saygı duyulsun. Atılan işçiler geri alınsın” dedi. Aslan, “Divan’da çalışan 15-20 yıllık işçiler açlık sınırı civarında ücret alıyor. Geçinebilmek için zorunlu mesaiye kalıyorlar. Çocuğunu emzirmek zorunda olan bir kadın işçimiz bile işten çıkarılma tehdidi ile fazla mesaiye bırakılıyor. Engelli işçilerimiz zor işlerde çalıştırılıyor. Ve çalışma şartlarını biraz olsun düzeltebilmek için en doğal hakları olan sendikalı çalışma yolunu seçtiklerinde aldıkları cevap ise işten atılmak” dedi.

‘PATRONLARIN DOSYASI KABARIK’

İşveren ile iki kere görüştüklerini hatırlatan Aslan, “Sendikaya karşı olmadıklarını, 15-20 yıllık işçilerin hepsinin aynı gün disiplin suçu işlediklerini söylüyorlar. Aynı bahaneler Ülker işçileri için Murat Ülker ile yaptığımız görüşmelerde de sendikamıza söylenmişti. Ülker işçileri için de ‘dosyaları kabarık’ dediler. Ve bunu fabrikadaki çalışkanlığıyla ödül almış işçilere söylediler. Asıl dosyası kabarık olanlar çocuğunu emzirmek zorunda olan anneyi günlerce izinsiz çalıştıran, sabah altıdan akşam dokuza kadar işçi çalıştıran patronlardır. Patronlar suç işliyor” diye konuştu. 

‘YAPTIĞINIZ YANLIŞTAN DÖNÜN’

Aslan Ali Koç’a da şu çağrıda bulundu: “Ali Koç’a soruyorum. Ali Koç hayatında hiç asgari ücretle geçindi mi? Aldığı ücretle çocuklarına yoksulluk yaşattı mı? İşinden atılacağım kaygısı yaşadı mı? Ama Divan işçileri bunları her gün yaşıyor. Yaptığınız yanlıştan bir an önce dönün ve atılan işçileri geri alın.”

Kamuoyunu Divan işçilerine destek olmaya ve dayanışmaya çağıran Aslan, “Atılan işçiler geri alınana kadar mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İhracatta gerileme sürüyor

SONRAKİ HABER

Vapur faciası kurbanları anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...