01 Mart 2015 11:00

Şiddete karşı örgütlenmeliyiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında eylem ve etkinlikler başladı. Kadınlar sokağa çıkarak kadına yönelik şiddete, sömürüye karşı tüm kadınları örgütlenmeye çağırdı.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında eylem ve etkinlikler başladı. Kadınlar  sokağa çıkarak kadına yönelik şiddete, sömürüye karşı tüm kadınları örgütlenmeye çağırdı. 

Mersin’de "Rosa'dan Sakine'ye, Arin'den Kader'e, Konca'dan Özgecan'a" sloganıyla miting düzenleyen kadınlar 8 Mart çalışmalarını başlattı. Mersin Kadın Platformu'nun çağrısıyla kent merkezinde düzenlenen  miting öncesi binlerce kadının katılımıyla yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP'li vekil Nursel Aydoğan da katıldı. 

Sabah saatlerinden itibaren Forum Havuzbaşı'nda bir araya gelen kadınlar, "Kadın katliamlarına karşı yasta değil isyandayız, kadınlar özgürleşene kadar alanlardayız", "Bu hayat bizim! Yaşamımız renklerimizle özgürleşecek", "Katledilen kadınların isyanı Kobane coşkusuyla kadınlar alanlarda" pankartları açtı.  pankartları açtı. Mitingin yapılacağı Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'na doğru yürüyüşe geçen kadınlar, "Her gün cinayet faili devlet" ve "Kadınlar sokağa özgürleşmeye" sloganları attı. 

‘KATLEDİLMEMEK İÇİN ÖRGÜTLENMELİYİZ’

Şırnak’ın Cizre ilçesinde de Çarkendal Meydanı'nı dolduran binlerce kadın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Direniş ve özgürlüğü" haykırdı.  KJA’nın çağrısıyla önce DBP il binası önünde bir araya gelen kadınlar, rengarenk haftaninleriyle "Toplumsal cinsiyet eşitliğine evet" dövizleriyle yürüyüşe geçti. Çarkendal Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından kadınlara hitap eden DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Çözüm sürecinin müzakereye evrilmesinde Kürt kadınlarının direnişinin büyük payı olduğunu kaydederek, “Bugün Kürt halkının direnişi devletin adım atmaya zorladı ve devlet masaya oturdu. Bu gün tarihi bir gündür” dedi. Irmak son olarak, , "Kadın devriminin temelleri Kürt kadınları tarafından atıldı. 8 Mart kutlu olsun ve direnin kadınlara selam olsun"diye konuştu. 

HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk da kadınların Çözüm Sürecindeki rolüne işaret ederek, “Biz kadınlara onurlu bir barış için çok büyük sorumluluklar düşüyor. Hem kadın kimliğimiz için, katledilmemek, öldürülmemek için, Özgecan gibi katliamların olmaması için örgütlenmeliyiz. Başka türlü bu zalim erkekle baş edemeyiz" diye konuştu. YPJ'li kadınların direnişini selamlayan Tuğluk, "Kürt kadınları bu coğrafyada kadın devriminin öncüsü oldu. Kobane'de devrim kadın öncülüğünde gerçekleşti. Artık dünya bu iradeye tanımak zorunda kaldı" dedi. 

’21. YÜZYIL KADIN YÜZYILI OLACAK’

Mitingde son konuşmayı yapan Rojava'nın Cizire Kantonu Kadın Bakanı Yardımcısı Hivra Erebo alkış ve zılgıtlarla sahneye çıktı. "Merhaba direnen kadınlar, merhaba Botanlı kadınlar, YPJ'li kadınların selamını getirdim" diyen Erebo şunları belirtti: "Rojavada bu gün direnebiliyorsak siz direnen kadınların sayesindedir. Tılhemis'ten size müjde getirdim. Bu gün kendi kıyafetlerimizle Fransaya geçebiliyorsak, bu kadınların direnişi sayesindedir. Bu YPJ ve dağlarda ki gerilla sayesindedir” dedi. Erebo, kadınların öz savunmasını  geliştirmesi gerektiğini belirterek, “21. yüzyıl kadın yüzyılı olacak" diye konuştu. Miting konuşmaların ardından kadın sanatçıların ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Oğlumuz cezaevinde öldürüldü’

SONRAKİ HABER

Yasadışı dinleme operasyonunda 54 polisin tamamı serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...