01 Mart 2015 10:47

EGEÇEP 8. Kurultayı Yaşar Kemal'e adandı

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 8 Kurultayı yapıldı. Ege bölgesindeki yaşam mücadelelerinin yanı sıra, ülkedeki çevre talanı ve buna karşı verilen halk direnişlerinin konuşulduğu kurultay, edebiyatın dev çınarı Yaşar Kemal'e adandı.

Paylaş

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 8 Kurultayı yapıldı. Ege bölgesindeki yaşam mücadelelerinin yanı sıra, ülkedeki çevre talanı ve buna karşı verilen halk direnişlerinin konuşulduğu kurultay, edebiyatın dev çınarı Yaşar Kemal'e adandı.

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen kurultaya Ayvalık, Karaburun, Selçuk, Aydın, Çine, Foça, Aliağa, Menderes, Salihli, Turgutlu gibi yerlerden yaşam savunucuları katıldı. Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam seçkisi gösterisi ile başlayan kurultayda, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve EMEP İl Yöneticisi Hasan Hüseyin Evin birer konuşma yaptı. Kurultaya Prof. Dr. Beyza Üstün ve Dr Ethem Torunoğlu'da birer kutlama mesajı gönderdiler. 

EGEÇEP'in tanıtıldığı sunumun ardından platform bileşenlerinin sunumlarında yerellerdeki çevre sorunları ve verilen mücadelelerin durumları ortaya konuldu. Foça Çevre Platformu adına yapılan konuşmada yörede bulunan kirli sanayi tesisleri ardı ardına sıralanarak, bunlar yetmezmiş şimdi de termik santrallerin kurulmaya başlandığı bölgede artık sağlıklı yaşamanın neredeyse olanaksız olduğu dile getirildi. Milyon tonu bulan demirçelik cüruflarına karşı açılan davada verilen bilirkişi raporundaki çarpıtmaya da dikkat çekerek, bu sahtecilikle ilgili hukuki sürecin başlatılması çağrısında bulundu. 

DERT BİR DEĞİL BİNBİR

Aliağa adına yapılan sunumda da Foça ile benzer sorunların yaşandığına dikkat çekilirken, tarım alanlarına yönelik sanayi tesisi ve cüruf dökümünün yanı sıra, taş ocaklarının yarattığı sıkıntılar da dile getirildi. Selçuk'taki ünlü Pananos kıyılarının yağmalanma girişimi, Salihli yöresindeki uranyum sondajlarının tehlikesi ve taş ocaklarını olumsuz etkileri bu bölgelerden gelen bileşen temsilcileri tarafından dile getirildi. Turgutlu Çaldağı'nı koruma mücadelesinde gelinen son aşamanın aktarıldığı sunumda ise bir kez daha Çaldağını yok edecek olan nikel işletmeciliğinin etkisinin tüm Gediz Ovasında ve İzmir'de görüleceği uyarısında bulunuldu. 

Ayvalık'ın tabiat varlıklarına yönelik büyük sermaye saldırılarının yanı sıra, içme sularındaki arsenik sorunun da gündeme getirildiği sunumda, Gülder temsilcisi ise Güzelbahçe’de yapılmak istenen mezbaha ve diğer sorunlar hakkında bilgi verildi. Elele Hareketi sözcüsü özellikle Efemçukuru Altın madeni ile ilgili konuşurlurken, altın madeni davasında verilen bilirkişi raporu jeoloji yüksek mühendisi Savaş Dilek tarafından değerlendirildi. Dilek, rapordaki bilgilerin yıllardır söylenen endişeleri doğruladığını kaydetti. Toplantıya katılan üç Efemçukur'lu genç ise köylerindeki maden sonrası yaşanan gelişmeleri anlattılar. Karaburun Kent Konseyi temsilcisi özellikle RES talanına ve balık çiftliklerinin yarattığı tehlikelere vurgu yaptı. Çine Doğa Derneği temsilcisi ise Madran dağında yaşanan RES mücadelesini ve Söke Kisir köyündeki uranyum sondajları kaynaklı kanser olaylarını aktardı. Gemi Söküm, radyasyonlu Kuito gemisi, Gaziemirdeki nükleer atıklar, İzmir'in ormanlarına yönelik çimento fabrikası tehlikelerinin konuşulduğu kurultay, akşam saatlerine kadar devam etti. 

YAŞAR KEMAL'E SAYGI DURUŞU

Kurultayın sonlarına doğru gelen edebiyatın dev çınarı Yaşar Kemal'in ölüm haberi üzerine program akışı kesilerek saygı duruşunda bulunuldu. Bileşenler kurultayın kurdun, kuşun, böceğin, doğanın dostu Yaşar Kemal'e adanmasını kararlaştırdılar. Ekoloji Meclisi sürecinin de konuşulduğu kurultayda meclisin 3. toplantısına ev sahipliği yapma kararı alındı. Yeni çıkarılan toprak kanunu çerçevesinde tarım ve çevre kurultayı, Aliağa'daki kirlilikle ilgili özel bir çalışma gerçekleştirilmesi gibi kararların alındığı kurultayda, ilk bileşenler toplantısının da Aliağa'da yapılması kararlaştırıldı. Yerel mücadelelerin hukuki süreçlere erişimi ile ilgili bir çalışma yapılması da kararlaştırılan etkinliklerden birisi oldu. 

Bileşenlerin sunumlarının, sorunlarının ve mücadelelerdeki yönelimlerin tartışılmasının ardından kurultay yeni bileşenlerin kabulü ve yeni yürütme kurulunun belirlenmesi ile sona erdi.

YENİ YÜRÜTME KURULU ÜYELERİ

EGEÇEP yeni yürütme kurulu şu isimlerden oluştu: Hülya Yılmaz, Burçak Karaman Uysal, Berrin Esin Kaya, Seçil Önder, Sevda Budak, Merih Akın Yücel, Hande Atay, Mustafa Erkalkan, Turgut İnel, Mehmet Baran Selanik, Özer Akdemir, Metin Sert, Cafer Polat

EGEÇEP’e yeni katılan bileşenler ise şunlar: Yerel Tohumlar Derneği, Dikili Çevre ve Yaşam Platformu, Manisa Çevre ve Yaşam Platformu, Şakran Doğa ve Kültür Derneği, Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Çevre Gönüllüleri. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da IŞİD operasyonu: 10 gözaltı

SONRAKİ HABER

‘Oğlumuz cezaevinde öldürüldü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa