01 Mart 2015 09:00

HDP'li Buldan: İç güvenlik paketinde değişiklikler yapılacak

Çözüm süreci konusunda hükümet ile ortak açıklama yapan HDP heyetinde yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hükümet ile yaptıkları görüşmede gündeme getirdikleri iç güvenlik paketinde bazı değişikliklerin yapılacağını ve parti olarak itiraz ettikleri haliyle paketin çıkmayacağını söyledi.

Paylaş

Çözüm süreci konusunda hükümet ile ortak açıklama yapan HDP heyetinde yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hükümet ile yaptıkları görüşmede gündeme getirdikleri iç güvenlik paketinde bazı değişikliklerin yapılacağını ve parti olarak itiraz ettikleri haliyle paketin çıkmayacağını söyledi. 

Buldan, "10 madde üzerinde bir mutabakat sağlanabilecek mi, bu 10 madde üzerinde mutabakat sağlanırsa PKK kongresini toplayacak, ondan sonra belki yeni bir Türkiye'den bahsedebiliriz. Bu 10 madde üzerinde müzakere yürütülmesi konusunda bir mutabakat durumu var, olmasaydı o açıklama olmazdı" dedi.

İstanbul'da dün çözüm süreci ile ilgili yapılan açıklama sırasında hazır bulunan HDP Grup Başkanvekili ve İmralı'ya giden heyette de yer alan Pervin Buldan, 'Çözüm süreci' ve hükümet ile yaptıkları ortak açıklama ve bu açıklamadan sonra tartışılan iç güvenlik paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Buldan, dünkü ortak açıklama ile yeni bir yola girdiklerini, bunun yeni 'yol haritası' olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Çünkü, dün verilen ortak basın toplantısı görüntüsü, bence tarihi bir anlama sahip. İlk defa hükümeti temsilen yetkililerin, bakanların, milletvekillerini temsilen Grup Başkan vekillerinin, Devleti temsilen kamu güvenliği müsteşarının aynı zamanda sayın Öcalan'ın metninin okunacağı ve onu temsiliyetinin sağlandığı bir HDP heyetinin ortak görüntü vermesinin anlamlı olduğunu düşünüyorum ben. Bununla birlikte yeni bir yol haritası diyebiliriz. Çünkü, bundan sonra yapılacak olanlar yeni bir Türkiye'yi görüp görmeyeceğimiz anlamına gelecektir."

‘10 MADDEDE MUTABAKAT OLURSA PKK KONGRESİ TOPLANIR’

Pervin Buldan, PKK kongresinin de müzakere edilecek 10 madde üzerinde mutabakat sağlanması halinde toplanacağını söyledi. Verilen sözlerin tutulup tutulmayacağının önemli olduğunu kaydeden Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakalım verilen sözler tutulacak mı, adımlar atılacak mı, o 10 madde üzerinde bir mutabakat sağlanabilecek mi? Bu 10 madde üzerinde mutabakat sağlanırsa PKK kongresini toplayacak ondan sonra belki yeni bir Türkiye'den bahsedebiliriz. Bu 10 madde üzerinde müzakere yürütülmesi konusunda bir mutabakat durumu var, olmasaydı o açıklama olmazdı. Çünkü sonuçta ortak bir metin olarak okundu bu metin. Şu andan itibaren yapılması gereken şeyler, hızla izleme kurulu ve heyetimizin adaya giderek bu 10 madde üzerinde tartışmaları başlatması gerekir. Çünkü, sayın Öcalan, bakın belki hiç kimse dillendirmiyor ama bir niyet beyanından bahsediyor. Bu bir niyet beyanıdır diyor, eğer bu 10 madde üzerinde bir mutabakat sağlanırsa ben PKK'yı kongre toplamaya davet edeceğim, ya da davet ediyorum diyor. Dolayısıyla asıl üzerinde tartışılması gereken ve üzerinde durulması gereken 10 madde burasıdır."

SEÇİMDEN ÖNCE YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR

Pervin Buldan, hükümet ve kendilerinin el birliği ile bu konuda bir an önce çalışma başlatmaları gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Hükümet, komisyonlarını kurmalı, adaya göndermeli, adada bunlar taahhüt altına alınmalı yani bunların artık bir belgeye dönüşmesi lazım. Sonuçta bir seçim sürecine giriyoruz ve seçim sürecinde belki genel kurul kapanmadan paketler çıkarmak mümkün olmayabilir. Dolayısıyla bir çok şey seçim sonrasına kalacak ama seçimden önce yapılması gereken çok şey var. Bütün bu 10 madde üzerinde belgeler ve imzalar olmalı. Sayın Öcalan'da bunun altını önemli çiziyor ve seçimden önce bu 10 maddenin mutlaka tartışılıp belgelere kavuşması gerektiğini ifade ediyor. Bununla ilgili adımlar atılırsa o zaman yeni Türkiye'den bahsedebiliriz."

‘İÇ GÜVENLİK PAKETİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK’

Ortak açıklamadan sonra gündeme gelen İç Güvenlik paketinin de hükümet ile yapılan görüşmede konuşulduğunu söyleyen Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İç güvenlik paketi ile ilgili bazı değişiklikler yapılacaktır. Bizim hukuk komisyonumuz dün itibariyle hızla çalışmaya başladı. Özellikle bizim itiraz ettiğimiz ve karşı çıktığımız bazı maddeler var biliyorsunuz. Bununla ilgili öneriler hazırlıyorlar ve biz bu önerileri AKP'ye vereceğiz. Yasa görüşülmeye devam edecek fakat, geçen maddeler tekrar ele alınıp tekrar değiştirile bilinecek. Böyle bir şeyi biz dün konuştuk hükümet ile. Bu konuda bir yumuşama olacak. Yasa bu haliyle çıkmayacak. Bizim itiraz ettiğimiz haliyle çıkmayacak. Arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını başlattılar, yeni önergeler, yeni öneriler yapacağız ve bunu tekrar genel kurulda değiştirme yöntemiyle değiştireceğiz."

‘HIZLA ADAYA GİDİLMESİ GEREKİYOR’

Pervin Buldan, bu aşamada Kandil'e gitmeleri konusunda net bir programları olmadığını ancak geciktirilmeden İmralı Adası'na gitmeleri gerektiğini söyledi. 

Adaya gitmeden Kamu Güvenliği Müsteşarı ile de bir görüşme yapabileceklerini anlatan Pervin Buldan, "Sonuçta izleme kurulu ile ilgili de bir tartışma yürütmemiz gerekiyor. Bütün bunları tamamlayıp hızla adaya gidilmesi gerekiyor ama şu anda tarih yok önümüzde" diye konuştu. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Anlı ve Kışanak'tan Yaşar Kemal'e ilişkin başsağlığı mesajı

SONRAKİ HABER

Irak’ta bombalı saldırılarda 102 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...