01 Mart 2015 07:17

Kan davası 'hayalet köye' çevirdi

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Sığınak (Banadêran) köyü, 2009 yerel seçimlerinde akraba olan Yalçın ve Aslan aileleri arasında muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavga kan davasına dönüşünce göçler yüzünden "hayalet köye" döndü.

Paylaş

Metin BEKİROĞLU

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Sığınak (Banadêran) köyü, 2009 yerel seçimlerinde akraba olan Yalçın ve Aslan aileleri arasında muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavga kan davasına dönüşünce göçler yüzünden "hayalet köye" döndü.

Bir zamanlar 400 kişilik nüfusun yaşadığı Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Sığınak (Banadêran) köyü, bugün terk edilmiş bir köy durumunda. Nedeni ise kan davası. Köyde yaşayan ve akraba olan Yalçın ve Aslan aileleri arasında 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde muhtarlık seçimi yüzünden çıkan kavgada Adnan Yalçın isimli köy sakini hayatını kaybederken, her iki aileden 15 kişi de yaralandı.

Yaşanan bu olayın ardından Aslan Ailesi, tüm mal ve mülklerini geride bırakarak, yaşadıkları köylerini terk edip göç etti. Ancak husumet sona ermedi. Sonraki yıllarda iki aile arasında devam eden kan davasından dolayı Hasan Yalçın, Şeref Aslan ve Hüsnü Narin adlı kişiler de hayatlarını kaybetti. Peş peşe yaşanan bu ölümler ve dinmeyen öfke yüzünden köyde yaşayan aileler, birbiri ardına yıllardır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Yaşanan her bir göç ile de köy giderek sessizliğe gömüldü.

'KAZANANI OLMAYAN DAVA' 

Yaşanan kan davası yüzünden doğup büyüdüğü köyünü terk etmek zorunda kalan ailelerden birinin yaşlı bir ferdi, köyüne olan hasretini gidermek için fırsat buldukça gizlice köyüne gelip gidiyor. Köylerinden uzak kalmalarına sebep olan kan davasını "kazananı olmayan dava" olarak tanımlayan yaşlı köylü, kadın, çoluk çocuk herkesin bir bütünen bu kan davası yüzünden kaybettiğini söyledi. 

KÖY MUHTARINDAN BARIŞ ÇAĞRISI 

Sığınak (Banadêran) Köyü Muhtarı Tahsin Polat da, göç edenlerin köylülerine, topraklarına dönüşlerinin sağlanması için kavgalı aileler arasında bir an önce barışın sağlanması gerektiğini ifade etti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê'de Cib El-Ferec ve Boraz köyleri de IŞİD'den geri alındı

SONRAKİ HABER

KCK: Hükümet sorumluluğunu ciddiyetle yerine getirmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...