01 Mart 2015 01:00

Başımıza gelecekleri tahmin edebiliyoruz

İstanbul’da bir işçi havzası olan İkitelli’de, hükümetin yasalaştırmaya çalıştığı ‘İç Güvenlik’ Paketi’ni işçilere emekçilere sorduk. Gördük ki paketin ayrıntılarını, maddelerini bilmiyorlar. Fakat bugüne kadar ki tartışmalardan ve yaşananlardan başlarına gelebileceklerini tahmin ediyorlar.

Paylaş

Ersal AŞUDU
İstanbul

İstanbul’da bir işçi havzası olan İkitelli’de, hükümetin yasalaştırmaya çalıştığı ‘İç Güvenlik’ Paketi’ni işçilere emekçilere sorduk. Gördük ki paketin ayrıntılarını, maddelerini bilmiyorlar. Fakat bugüne kadar ki tartışmalardan ve yaşananlardan başlarına gelebileceklerini tahmin ediyorlar.

İç Güvenlik Yasası ile ilgili tartışmalar sürerken konu ile ilgili işçilerin görüşlerini almak için ilk durağımız İkitelli’de bir işçi kahvesi oluyor.

Kahvedeki işçilerden biri olan Özkan Aygül  paketin bir çok maddesine ilişkin bilgisinin olmadığını ancak Meclisteki görüşmeler sırasında AKP’lilerin, muhalefet milletvekillerine saldırması ile bazı maddeler hakkında bilgi sahibi olduğunu belirterek başlıyor sözlerine. “Polise olağanüstü yetkiler veriliyor, savcılık izni olmadan 48 saat gözaltında tutabilme hakkı veriyor. Artık insanların eylem yapması daha da zorlaşacak gördüğüm kadarı ile” diyor.

KİM HAKKINI ARARSA...

İkitelli organize sanayide çalışan Harun şunları söylüyor: “Bu yasa Cumhurbaşkanının isteği ile çıkıyor. Yukarıdan emrediyor ‘yasa geçecek’ diye! AKP de Meclise getiriyor. Bu paketle ilgili her şeyi bilmiyorum ama başkanlık sistemi için çıkarıyorlar, bunu herkes görüyor.”

Harun Telli, yasanın kimin isteğiyle çıktığının bilinmesi gibi kime karşı çıktığının da açık olduğunu şu sözlerle vurguluyor: “Bu yasa tamamen işçilere ve Kürtlere dönük. Kim hakkını isterse ona karşı çıkarıyorlar. Yeniden faili meçhul cinayetlerin ve göz altında kayıpların yaşanacağı bir dönemin bu yasa ile önü açılacak.”

DEMEK Kİ HER ŞEYİ YASAK EDECEKLER

LC Waikiki'de çalışan Adem Adıgüzel ise yasanın geri çekilmesi gerektiğine değinerek şunları ifade etti. “Anlaşılır gibi değil! Herkesin karşı çıktığı bir yasadır. Herkes diyor ki ‘polis devleti’ olacak. Bu kadar itirazın olduğu bir durumda insanları dinlememek diktatörlüktür. AKP ye oy verenimiz de vermeyenimiz de istemiyor. Topluma rağmen çıkarıyorlarsa demek ki her şeyi yasak edecekler. Biz haklarımızı almak için şu halde bile mücadele etmekten korkan bir toplumuz çünkü hak arayana baskı yapılıyor. Bir de bu yasa çıkarsa düşünmek dahi istemiyorum olacakları.”

AKP’YE OY VERDİM AMA KORKUYORUM

Tekstil işçisi Leyla Doğan “Her ağzını açanı siz tutuklarsanız nasıl olacak. Ben de AKP ye oy veren bir işçiyim ama bu tavırları beni de korkutuyor. Mecliste hiç halkın çıkarı için kavga etmiyorlar ama polisin yetkisi arttırılsın diye birbirlerini yiyorlar. Biz sokaklarda yürümekten korkar olduk. Bir de herkesin karşı çıktığı bir yasa çıkarıyorsanız amacınız bellidir. Yok ‘İnsanlar yüzünü kapatıyormuş’ diyorlar. Kapasa ne olur? Eğer biri suçluysa yakalarsınız. Şimdi bize bazen arkadaşlar “1 Mayıs’a gelin” diyor. İşçi Bayramı olmasına rağmen korkuyoruz olay çıkacak diye! E şimdi bu yasa ile ‘Daha kötü olacak’ deniyor. Böyle olmamalı. Kaos olmamalı.”

ÖNCEKİ HABER

'IŞİD yenilince Süryanilere saldırdı'

SONRAKİ HABER

Sadece özgürlüklerimiz değil varlığımız da tehdit altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...