01 Mart 2015 00:58

'IŞİD yenilince Süryanilere saldırdı'

IŞİD’in Süryani köylerine yönelik saldırılarını Hayat Televizyonuna değerlendiren Süryaniler.com Haber Sitesi Editörü Şabo Boyacı ‘IŞİD’in Kobanê yenilgisinden sonra Haseke bölgesindeki Süryani köylerini hedef aldığını’ bildirdi.

Paylaş

Gizem ÖRNEK
İstanbul

Suriye Haseke’deki Habur nehri kıyısındaki Süryani Hıristiyan köyleri IŞİD saldırısı altında. IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki Habur Nehri boyunca yer alan Süryani köylerinde kaçırdığı Süryanilerin sayısı ise giderek artıyor.  Saldırılar sonrasında köyler boşalıyor, saldırılardan kaçan Süryaniler ise Qamışlo’ya sığınıyor.  

Diğer bir taraftan da YPG/YPJ güçleri Til Hemis ve Til Berak IŞİD’den kurtardı. Bölgede Süryani Askeri Meclisi ve YPG/YPJ güçleri ile IŞİD arasındaki çatışmalar da sürüyor. IŞİD’in Süryani köylerine yönelik saldırılarını Hayat Televizyonuna değerlendiren Süryaniler.com Haber Sitesi Editörü Şabo Boyacı ‘IŞİD’in Kobanê yenilgisinden sonra Haseke bölgesindeki Süryani köylerini hedef aldığını’ bildirdi.

KATLİAM SÜRYANİLERİN KADERİNDE VAR

IŞİD’in saldırı düzenlediği bölge tam olarak neresi? Saldırılar kaç köyü kapsıyor?
Habur nehri boyunca uzanan 35 tane köy IŞİD saldırıları altında. Habur nehri tam olarak Haseke’nin olduğu bölge. Habur bölgesindeki Süryani köyleri, 1933’te Irak’ta yaşanan Simele katliamından kaçarak buraya yerleşen Süryanilerin kurduğu yerleşimlerdi. 1933’de yeni bir katliam yaşamıştı Süryaniler. Oradan kaçıp Habur’a gelmişti. Süryanilerin kaderinde katliamlar hep var oldu. Bu insanlar 1915 yılında Hakkari’de bir katliam yaşadılar. Yüzyıllardır kaderleri değişmedi. Yine şimdi de IŞİD tarafından yeni bir saldırıya maruz kalıyorlar. Habur bölgesi çok verimli topraklara sahip. Süryaniler bu toprakları cennete çevirdiler. Orada yerleşim birimleri ve Kiliseleri var. IŞİD Kobanê’den sonra bu köyleri almak istiyor. Suryani güçleri ve YGP birlikte savaşıyor.

IŞİD KAPANA KISILDI

Son durum nedir Habur’da, saldırılar ne aşamada?
IŞİD pazar günü bir anda Süryani köylerini bastı. Sabah mahmurluğuyla insanlar ne olduğunu anlamaya çalıştılar. Saldırıların ardından, Sutoro dediğimiz Süryani güvenlik güçleri çatışmaya girdi saldırıların ardından YPG yardıma geldi. Bölgeye yakın olan Til Hemis YPG tarafından IŞİD’den arındırıldı. Orası çok önemli bir bölge, Tel Abyat’la Irak arasında çok stratejik bir öneme sahip. Ve oranın ele geçirilmesiyle IŞİD Haseke’de kapana kısıldı.

Bilgi alabiliyorsanız, saldırılardan kaçan Süryaniler neredeler, nereye gittiler ve nasıl koşullarda yaşıyorlar?
Saldırılar ilk gerçekleştiğinde yaklaşık bin aile vardı. 700 aile Haseke’ye gittiler. Boş olan köylere yerleştirildiler. Boş olan Süryani evlerine yerleştirildiler, bazıları ise kiliselerde kalıyorlar. 300 aile de Qamışlo’ya gitti. Orada güvendeler. Daha Türkiye’ye gelen bir aile yok Ermenistan, Suriye’den kaçan Süryanileri mülteci olarak kabul edeceğini açıkladı.

‘SİLAH İSTİYORUZ’

Çatışma nasıl sürüyor, Süryanilerin kendi silahlı örgütleri var mı, IŞİD’e karşı nasıl mücadele ediyorlar?
Suriye’de 5 senedir bir savaş ortamı var. Süryaniler bu saldırılardan kaçmak için bazı birlikler oluşturdu. Sutoro adı verilen Süryani birlikleri var. Kendi yerel birlikleri bir şekilde bu barbarlardan kendilerini koruyorlar. Barbarlar diyorum çünkü IŞİD son olarak Musul’da Süryanilere ait tarihi 5-6 bin yıllık Ninova müzesini yerle bir etti. Bu vahşete dur demek gerek. Bu yerel birliklerle kendi güvenliklerini sağlıyorlar ve YGP ile birlikte savaşıyorlar. IŞİD Kobanê’den sonra buraya saldırdı. Sutoro yetkilileri bize yemek vermeyin IŞİD’le savaşacak silah verin çağrısında bulundular.

ÖNCEKİ HABER

‘Ana dilimizin workshopla öğretilmesi incitici’

SONRAKİ HABER

Başımıza gelecekleri tahmin edebiliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...