01 Mart 2015 01:00

Artık e-bilet’e gerek yok, stadyum herkese açık!

Ekstraklasa’da Cracovia, Górnik Zabrze, Korona Kielce, Lechia Gdañsk, Piast Gliwice and Slask Wroclaw kulüpleri de ‘e-bilet’ uygulamasından daha önce vazgeçmişti. Sırada kim var?

Paylaş

Legia Varşova, 300 binin üzerinde taraftar kart satarak Polonya’nın en popüler kulübü konumunda. Bu yüksek sayı direkt olarak mevcut yasal düzenlemelerle alakalıdır. 2009’dan beridir bu kartlar neredeyse tüm 1. Lig (Ekstraklasa) ve alt lig takımları taraftarları için zorunluydu.

Başlarda Polonya Taraftarlar Derneği tarafından bile desteklenen bu proje, futbol maçlarında güvenliği artırma amacıyla tasarlandı. 2009 yılında çıkan Toplu Organizasyon Güvenliği yasası direkt olarak bu tarz bir kart sistemine geçişi zorunlu kılmasa da, çoğunluk tarafından en uygun seçenek olarak görüldü. Stada girerken bütün taraftarlar kişisel bilgilerini ve fotoğrafını ibraz etmek zorunda, bu plastik kartta olduğu gibi.

STADYUMLAR BOŞALDI

Teoride bu kartı çıkartmak sadece birkaç dakika sürüyor ve daha sonra taraftarların stadyumlarda ve çeşitli yerlerde sağladığı indirimlerden yararlanmalarını sağlıyor. Ancak 4 yıllık operasyon verilerine bakıldığında sistemlerin (Merkez veritabanına bağlı birden fazla sistem mevcut) güvenliği artırması savını destekleyici bir kanıt görememekteyiz.
Aksine, bu kart uygulaması taraftarları, 2012 Avrupa Şampiyonası için yapılan çok sayıda yeni stadyuma ve turnuvanın futbolun güncel popülaritesini artırmasına rağmen, maçlara gitmekten caydırmıştır. Stadyum doluluk oranları sadece ilk başta az bir oranda yükselip, devamında ise adeta çakılmıştır. 2013/14 sezonu Ekstraklasa’nın toplam bilet satışlarında rekor kırması kimseyi şaşırtmasın, lakin bunun sebebi sezonda oynanan maç sayısının artırılmasıdır. Ortalama seyirci sayıları neredeyse tüm kulüpler için hayli düşmüştür. Lech Poznan 3 bin, Slask Wroclaw ise 4 bin 600 seyirci kaybetmiştir.

‘UÇAĞA GİRMEK STADYUMA GİRMEKTEN DAHA KOLAY’

PZPN (Polonya Futbol Federasyonu) ve Ekstraklasa’ya göre birincil sebep stadyumlara girişlerin çok zorlaşması. Hatırı sayılır miktarda kişisel bilgi ve fotoğraf da göstermek zorunda olmak, zaten hayli sıkı olan güvenlik kontrolleriyle birleşince stada girmek gerçekten daha da zorlaşmakta. Ekstraklasa güvenlik danışmanı Dr. Seweryn Dmowski’ye göre (Kasım 2014) bir uçağa girmek bir Ekstraklasa stadyumuna girmekten daha kolay hale gelmiş. Benzer açıklamalar bir süredir yapılmakta, ilk olarak 2013’te Ekstraklasa Başkanvekili Marcin Animucki tarafında gelmişti.
İşte bu sebeplerden dolayı 2 zor senenin ardından, Ekstraklasa taraftar kartı uygulamasında geri adım atmaya başladı. Ekstraklasa yönetimi, yasanın hafifletilmesi ve zorunlu fotoğraf-yüz tespiti uygulamasının kaldırılmasını önerdi. Daha sonra da sadece ulusal kimlik kartlarını ve numaralarını ibraz etmelerinin yeterli olmasını istedi.
Geçen yıl Spor ve Turizm Parlamenter Komisyonu bahsi geçen Toplu Organizasyon Güvenliği yasası üzerinde çalışmalara başladı ve bazı kesimlerin şaşkınlığıyla birlikte Ekstraklasa’nın isteklerini de değişikliğe ekledi. Yeni yasaya göre her taraftar sadece kimlik kartlarıyla bilet alabilecek. Parlamentonun hızına bağlı olarak, 2015/16 sezonunda yürürlüğe girebileceği konuşulmakta.

KULÜPLER UYGULAMADAN VAZGEÇTİ

Legia Varşova bu hafta sonu itibariyle stadyuma girmek için “taraftar kartı”na ihtiyaç duyulmayacağını açıklayan son kulüp oldu çok yakın zamanda. Bu hamle Polonya’da çok sayıda pozitif tepki aldı. Taraftarlar ürettikleri bir slogan ile “Legia’nın stadyumu artık herkese açık!” çağrısı yaptı.
Daha önce belirttiğimiz gibi, 300 bin kart gibi hatırı sayılır bir satışa ulaşan Legia yönetimi bu hamlenin uzun araştırmalar sonucu kararlaştırıldığını açıkladı: Araştırmalarımıza ve taraftarlarla olan görüşmelerimize baktığımızda bu zorunlu kart sisteminin bir çok taraftarı formaliteler yüzünden stadyumdan uzaklaştırdığını gördük. (Legia Varşova Başkanvekili Jakub Szumielewicz) Lakin Legia bu yolda ilk değil, Ekstraklasa’da bu uygulamaya son veren 7. kulüp konumundalar. Daha önce Cracovia, Górnik Zabrze, Korona Kielce, Lechia Gdañsk, Piast Gliwice and Slask Wroclaw kulüpleri de bu kararı almıştı. Acaba sırada kim var?

*Yazı Taraf-Der tarafından hazırlanmıştır

ÖNCEKİ HABER

Çocuğunuzun konuşması için onunla konuşun

SONRAKİ HABER

Ölümüne takım tutmak: Taraftar mezarlıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...