28 Şubat 2015 13:02

İsmail Şahin vicdanlarımızda

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışının 518. haftasında da Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışının 518. haftasında da Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Anneler bu haftaki eylemlerinde dün yaşamını yitiren Beyoğlu Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışırken, 18 Ocak 1996 tarihinde kaybedilen eşi İsmail Şahin için adalet mücadelesine ömrünü adayan ve yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitiren Kiraz Şahin’i andı ve 1994 yılında gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.

Eylemde Kiraz Şahin’in fotoğrafı onun sürekli oturduğu yere konuldu. Eylemde ilk söz alan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu; Şahin’in, kaybedilen eşinin bir mezarı bile olmadığı için babasının mezarının yanına gömüldüğünü belirterek, Kiraz Şahin’in adalet arayışını kendilerinin sürdüreceklerini söyledi. Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren ise, “Bu hafta da bu meydandan bir yıldız uğurladık. Kiraz çocuklarını bu meydanlarda büyüttü” dedi. Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır ise, “En son nefesinde beni ‘Eşimin yanına gömün’ dedi. Bunun yapılamaması da bizim için en büyük acı. Berfo Ana da böyle gitti. Son nefesimize kadar kayıplar için mücadele edeceğiz” dedi.

‘CEZASIZLIĞA SON, ADALET İSTİYORUZ’

Haftanın basın açıklamasını ise kayıp yakını Maside Ocak yaptı. Ocak, Kiraz Şahin’i, “40 yıllık ömrüne 19 yıllık mücadeleyi sığdıran mücadele arkadaşımız Kiran Şahin’i kaybetmenin derin acısıyla buluştuk. Kiraz’ın ömrü eşi İsmail Şahin’in akıbetini öğrenmeye yetmedi Güle Güle Kiraz, çok sevgili İsmail’in vicdanlarımıza emanet. Bıraktığın yerden İsmail’i aramaya devam edeceğiz” diyerek andı. Ocak, ardından 10 Şubat 1994 tarihinde bir arkadaşı ile buluşmak için gittiği İncirli’de TEM polisleri tarafından gözaltına alınarak kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu. Ocak, “Cüneyt Aydınlar’ı kaybedenler üzerindeki cezasızlık son bulsun. Cezasızlığa son, adalet istiyoruz” dedi. (İstanbul/DİHA)


KAYIP YAKINLARI ŞAL Û ŞAPİK GİYDİ

Kaybedilen yakınları için her hafta Cizre’de oturan Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri) bu haftaki eylemlerinde, Hükümet tarafından Meclise getirilen ‘İç Güvenlik Yasa Tasarı’nda yasaklanmaları nedeniyle yöresel kıyafetleri olan şal û şapik giyip, yüzlerini puşi ile kapatarak tasarıyı protesto etti. Her hafta bir hikayenin anlatıldığı eylemde bu hafta 1992 yılında JİTEM elemanlarınca katledilen Ömer Güven’in öyküsü anlatıldı. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekovalılar, ortak açıklamadan umutlu ama temkinli

SONRAKİ HABER

Yaşar Kemal'i kaybettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...