28 Şubat 2015 12:55

Yüksekovalılar, ortak açıklamadan umutlu ama temkinli

İmralı heyeti ile hükümetin ortak yaptığı açıklamaya ilişkin konuşan Yüksekovalılar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın aldığı her kararın arkasında olduklarını söyledi. Adımın olumlu olduğunu ifade eden yurttaşlar, hükümetin 2 yıl içinde hiçbir adım atmaması nedeniyle temkinli olduklarını dile getirdi.

Paylaş

Hükümet yetkilileri ile İmralı Heyeti'nin yaptığı ortak basın açıklamasında çıkan kararlara Yüksekova'da ilk tepkiler temkinli oldu.

Açıklamaya değerlendiren demokratik kitle örgütü temsilcileri ve yurttaşlar açıklamanın olumlu olduğunu, ancak hükümetin atacağı adımlara göre sürecin şekilleneceğini ifade etti.

KESK Yüksekova Temsilciliği Dönem Sözcüsü Tahir Tekinalp, hükümetin 2 yıldan bu yana tüm çabalara rağmen oyalayıcı bir tutum sergilediğine değindi.

Tekinalp, "Öcalan, HDP ve Kandil'in ortak bir paydada Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayacak 10 maddeyi hükümetle tartışmasını olumlu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte hükümetin izleme heyetiyle birlikte bu 10 maddeyi nasıl hayata geçireceğini göreceğiz. Kürtlerin Önderliği etrafında alacağı kararları sonuna kadar sahip çıkacaktır" dedi.

'TOP HÜKÜMETTE' 

DİSK Yüksekova Temsilcisi Sıddık Karagöz ise "Bugünden sonra artık top hükümetin masasındadır. Hükümetin 10 maddeyi müzakerelerle adım atmasını bekliyoruz. Bu maddeler Türkiye'nin demokrasisini geliştireceğini, ilerleteceğini düşünüyoruz. Sadece Kürtler değil, Türkiye'yi ve yaşayan tüm halkları ilgilendiren bir gelişmedir" ifadelerini kullandı. 

'KAYGI TAŞIYORUZ' 

İlçe esnaflarından Fuat Duman ise "Yıllardır bizi kandıranların samimi olamayacağını, silah bırakılırsa yine inkar politikalarının yürüyeceği kaygısını taşıyorum. Çözüm süreci istenilen düzeye gelinceye kadar silah bırakılmasından yana değiliz" dedi.

Bir başka esnaf Ömer Duman, "Hükümet ne adım attı ki silahı bırakalım. Adım atsın da o zaman tartışalım. Eğer 10 maddede adım atarsa silah bırakılsın yoksa bizim tek güvencemiz dağlarda bulunan Kürt çocuklarının elindeki silahtır. Eğer Önderliğimizin tamamdır haklarımız, dilimiz ve kimliğimiz insanlık haklarımızı aldık derse o zaman silahı bırakırız. Aksi halde biz her daim savaşa hazırız. Önderliğin belirttiği 10 madde hayata geçmezse, tekrar kandırmaya yönelik politika gelişirse buralar Kobanê'yi de geçer. Ancak buradan tekrar çağrıda bulunuyoruz. Biz Önderliğimize ve hareketimize bağlıyız. Biz asla kardeş savaşı istemiyoruz. Ancak AKP'nin bugünkü politikalarına karşılık silah bırakılmaz" dedi.

'ÖCALAN'IN KARARI BİZİM KARARIMIZDIR' 

Çocuğunu 2009 yılında HPG saflarında kaybeden Sadullah Düzen adlı yurttaş ise, "30-40 yıldır süren savaşın çözümü bugün 10 madde üzerinde çözüme evrilecekse elbette silahın bırakılması tartışılsın. Eğer bu süreç Kürt halkının yıllardır uğruna bedel verdiği değerlerini, istek ve özgürlük sevdasını karşılıyorsa, kardeşlik hukukunu geliştirecekse, halkların özgür yarınlarına vesile olacaksa ve bir daha kandırılmayacaksak, bir yurtsever aile olarak bu açıklamayı olumlu buluyorum. Bizim için esas olan Önderliğimizin söylemleridir. Önderliğimizin aldığı her karar bizim kararımızdır. Önderliğimiz Kürt halkının iradesidir" ifadelerini kullandı.(Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demir Çelik: Öcalan’ın yaptığı çağrı silah bırakma çağrısı değil

SONRAKİ HABER

İsmail Şahin vicdanlarımızda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...