28 Şubat 2015 12:02

Irmak: Müzakere düşünülüyorsa 'İç Güvenlik Paketi' geri çekilmeli

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, hükümet ve İmralı Heyeti tarafından yapılan ortak açıklamayı 'müzakerelerin başlangıcı' olarak değerlendirdi. Bu adımın devamı olarak 'İç Güvenlik Yasa Tasarısı' yerine Demokrasi Paketi hazırlanması gerektiğini söyleyen Irmak, KCK'nin silah bırakması yönündeki beklentilere ise 'Dağa çıkış nedenleri halen ortada dururken, böyle bir talepte bulunmanın reel olmayacağını' söyledi.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Selma Irmak, Diyarbakır'da katıldığı bir programda Demokratik Diyalog ve Çözüm Süreci'ne ilişkin İmralı Heyeti ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın İstanbul'da gerçekleşen görüşmeleri sonrası yapılan ortak basın toplantısına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Irmak, HDP heyetinin açıklamalarının bir yerde kendi düşünceleri olduğunu ifade etti. Hükümet ve HDP heyetinin ortak açıklamasını müzakere sürecinin kritik bir aşaması olarak gördüğünü söyleyen Irmak, şunları söyledi:

"Sayın Öcalan bu ortak mutabakat, 'ortak açıklama yapıldıktan sonra ancak müzakerelere geçtik diyebiliriz' diyordu. Bundan sonraki gelişmeler bunu ifade edecektir. Müzakere süreci gerçekten toplumun ve kamuoyunun beklediği biçimde gelişecek ve müzakerelere dönüşecek mi? Yoksa yeniden bir tıkanma sürecimi yaşanacak. Hep birlikte göreceğiz. Ama şu aşamada bu ortak açıklamayı çok tarihi görüyoruz ve müzakerelerin başlangıcı olarak işaretlemek yanlış bir değerlendirme olmaz diye düşünüyoruz." 

'İÇ GÜVENLİK PAKETİ YERİNE DEMOKRASİ PAKETİ' 

Irmak, bu sürece kadar Öcalan'ın yoğun çabalarının olduğuna vurgu yaparak, barışı isteyen bütün kesimler sürece hazır olduğunu ve destek verdiğini, sorunun ise hükümette düğümlendiğini ifade etti.

Tam da bu sürecin tartışıldığı bir dönemde "İç Güvenlik Yasa Tasarısı"nın halen tartışılıyor olmasının kendilerince bir sıkıntı olduğunun altını çizen Irmak, "Eğer çözümü düşünüyor ve müzakereleri geliştirmeyi düşünüyorsanız ve böylesi tarihi bir adımı atmayı göze alıyorsanız bu önemlidir. Bu önemli adımı ve önemli aşamayı destekleyecek samimiyeti de test edecek biçimde davranması gerekir. Kamuoyunun beklentisidir budur. Güvenlik Paketi'nin hızla geri çekilmesi onun yerine demokrasi, hak ve özgürlükleri genişleten paketin Meclis gündemine getirilmesi daha uygun ve atılan adıma denk gelecektir" şeklinde konuştu. 

'SİLAHI ORTADAN KALDIRACAK ADIMLAR ATILMALI' 

"Silahlı mücadeleye son verilmesi" sürecinin başlamasına ilişkin ise Irmak, şunları söyledi: 

"Sayın Öcalan'ın bugünden ilk süreçten bu güne kadar ifade ettiği bir şey var. 'Biz silahı zorunlu bir araç olarak gördük ve öyle değerlendirdik' diyor. 'Demokratik çözümün tıkandığı noktada, yolların tümüyle önümüzde tıkalı olduğu noktada biz silaha başvurmak zorunda kaldık. Asla silaha sevdalı olmadık' diyor her fırsatta. Bugün de aynı şey konusu. Eğer demokratik çözümün önü açılırsa, çözümün demokrasi ve siyasetle yapılma imkanları doğarsa biz öyle inanıyoruz ki çok kısa bir sürede Türkiye'deki Kürt sorunun çözümüne dair silahın devreden çıkarılması mümkün olacaktır. Bu en kolay olan şeydir. Müzakere ve çözümde en kolayı silah bırakmak bunun yerine demokratik bir müzakere sürecini yürütmektir. Ancak dediğimiz gibi silahı gereksiz kılacak, onu ortadan kaldıracak kimi tedbirlerin geliştirilmesi şarttır. Bu bütün müzakere süreçlerinde böyledir. Dağa çıkış nedenleri daha ortada duruyorken böyle bir talepte bulunmak bizce çok reel olmayacaktır. O nedenle hızla demokratik yasaların hak ve özgürlüklerin demokratik siyasetin önünü açacak kimi tedbirlerin alınması gerekir ki bahar aylarında KCK böylesi bir karar alsın. Temenni ediyoruz ki bu barışa vesile olur ve barış artık kalıcılaşır. Halklarımız barış ve kardeşlik içerisinde eşit bir şekilde yaşarlar ve bu ülke halkların mezarı olmaktan çıkar. Halkların, dillerin ve kimliklerin cenneti haline gelir." (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Açıklamayı ve uygulanmasını yakından takip edeceğiz

SONRAKİ HABER

13 yaşındaki çocuk, Erdoğan'a hakaretten ifade verdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...