28 Şubat 2015 11:34

Savcı, 'Bu heykel mekaplı' dedi, sanatçıyı PKK'li ilan edip dava açtı

Dersimli heykeltıraş İsmail Doğan’ın atölyesi 5 ay önce 'ihbar üzerine' basıldı. Baskında 'bir kadın heykeli ile heykel yapımında kullanılan malzemeler ele geçiren' savcıya göre bu bir PKK’linin heykeliydi, çünkü 'üzerinde mekap tarzı ayakkabı' vardı.

Paylaş

Radikal’den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Heykeltıraş İsmail Doğan, 1996 yılında Dersim’deki yaşamını yitiren PKK'li Zeynep Kınacı'nın heykelini yaptığı iddiasıyla “silahlı örgüt üyeliği”nden yargılanıyor.

Sanatçı Doğan, Dersim'i simgeleyen 'semah dönen kadın' heykeli tasarladığını söylese de, hakkında hazırlanan iddianamede, “heykelin üzerinde çok cepli yelek, mekap tarzı ayakkabı ve katlamalı kollu gömlek bulunduğu” belirtilerek, bunun PKK üyelerini çağrıştırdığı iddia ediliyor.

5 aydır tutuklu bulunan Doğan, 25 Şubat’ta adli kontrol uygulamasıyla tahliye edildi. Mahkeme, heykele ilişkin bilirkişi raporu hazırlamaları için iki heykeltıraş ve bir fotoğrafçı atadı.

Tunceli Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi, iddiaya göre Alacık Köyü Doğancık Mezrası’ndaki PKK mezarlığınaheykel dikileceği ihbarını aldı. Gelen ihbara göre, “terörist mezarlığına” dikilecek iki heykelden biri, Paris’te öldürülen Sakine Cansız’a, diğeri de 1996’da intihar eyleminde ölen Zeynep Kınacı’ya aitti.

İhbar doğrultusunda polis, Moğultay Mahallesi’ndeki atölyeye 27 Eylül 2014’te operasyon düzenlendi. Operasyon sırasında “iki buçuk metre yüksekliğindeki bir kadın heykeli ile heykel yapımında kullanılan malzemeler” ele geçirildi. Heykeltıraş İsmail Doğan ve Adem Topak gözaltına alındı. 

DOĞAN: MİLİTAN DEĞİL, SEMAH DÖNEN KADIN

Doğan ifadesinde, Dersim’e bir ay önce geldiğini, heykeli imgesel bir çalışma olarak düşündüğünü ve semah dönen kadın fotoğrafını baz aldığını söyledi. Dersim’i simgeleyen ve üzerinde yöresel kıyafetler bulunan bir kadını şekillendirmek istediğini ifade eden Doğan, kimseden sipariş almadığını, bitirdikten sonra eseri Dersim Belediyesi’ne önermeyi düşündüğünü belirtti.

SAVCI: HEYKEL MEKAPLI

Doğan tutuklanırken, Toprak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İki şüpheli hakkında “silahlı örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı.

İddianamede, Doğan’ın Zeynep Kınacı’nın heykelini yaptığı savunularak, şöyle denildi: “Heykel ile iş yerindeki kitap içerisinde bulunan Kınacı’ya ait resimler arasında eşleştirmeler yapıldığı, eşleştirmelerin yüz hatları, saç yapısı, burun, çene şekilleri anlamında uyumlu olduklarının amatör gözle dahi anlaşılabileceği, heykelde şekillendirilen çok cepli yeleğin, mekap tarzı ayakkabının ve katlamalı kollu gömleğin yöresel kıyafet bütününden öte terör örgütü mensuplarınca kullanılan ve leşker olarak adlandırılan kıyafet olduğunun aşikar olduğu…”  



Davanın ilk duruşması, geçen 28 Ocak’ta Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Doğan, Kınacı’nın heykelini yaptığı iddiasını reddederek, “Heykel kalıp aşamasındaydı. Modele benzeyecek aşamada değildi. Kalıba dökülmemişti. Boyama aşaması bitmemişti. Saçlarını sarı, gözlerini yeşil olarak yapacaktım. Gömleği beyaz, yelek ve şalvarı mor olacaktı. Yelek ve şalvar üzerinde desen yapacaktım. Bitmiş olsaydı isnat edilen suçun yerinde olmadığını görecektiniz” dedi. Doğan, 25 Şubat’taki ikinci duruşmada adli kontrol uygulamasıyla tahliye edildi. Mahkeme, heykele ilişkin rapor hazırlamaları için Fırat Üniversitesi’nden iki heykeltıraş ve bir fotoğrafçı görevlendirdi. Sonraki duruşma, 20 Mart’a bırakıldı. Doğan’ın avukatı Suna Bilgin “Gerçekten ortada delil bulunmuyor. Bunun herhangi bir örgüt veya bir mezarlık için yapıldığı iddiası, sadece polis tarafından dile getiriliyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

700 Süryani aileye yardım ulaştırıldı

SONRAKİ HABER

Encü: Roboskî'de kardeşim katledildi, asker olmayacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...