27 Şubat 2015 14:25

Şahin'den Akteks işçisine: Patronla empati kurun!

Gaziantep’te Akteks işçileri günlerdir fabrikalarının kapanması üzerine içerde kalan tazminatları ve maaşları için mücadele ediyor. İşçilerle görüşen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, patronun tazminatsız kapı önüne koyduğu ve ‘perişan haldeyiz, eve ekme götürecek paramız yok’ diyen işçilerden patronla empati kurmalarını istemesi ise dikkat çekiciydi.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Gaziantep

Gaziantep’te Akteks işçileri günlerdir fabrikalarının kapanması üzerine içerde kalan tazminatları ve maaşları için mücadele ediyor. Şehir merkezinde toplanan yüzlerce işçi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesine yürüdü. İşçiler yürüyüş sırasında sık sık “işçiyiz haklıyız söke söke alırız”, “susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı. 

Çetin Emeç toplantı salonuna alınan işçiler burada Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ve yardımcıları Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Latif Karadağ ile görüştü. Fatma Şahin’in, patronun tazminatsız kapı önüne koyduğu ve ‘perişan haldeyiz, eve ekme götürecek paramız yok’ diyen işçilerden patronla empati kurmalarını istemesi ise dikkat çekiciydi. 

İŞÇİLERE SÜSLÜ SÖZLER SÖYLEDİLER

İlk olarak konuşan Mehmet Durdu Yetkinşekerci, “Akteks Gaziantep’in iplikte lokomotifti. Allah böyle etti. İnşallah hepinizin derdine derman oluruz, bu mağduriyetleri önleriz” diye konuştu. Organize sanayinin büyüklüğüyle övünen Yetkinşekerci, işçilerin aralarında provokatörler olduğunu, büyüklüklerine gölge düşürmek istediklerini iddia etti. Ancak Yetkinşekerci’nin bahsettiği provokatörlerin kim olduğundan kimse bir şey anlamadı.  “Evi kira olanlar var, dört tane çocuğu var. İlçeler olarak paylaştıralım. Bunlara bir gıda yardımı yapalım dedik” diyen Yetkinşekerci, işçilere sürekli “Gaziantep Gaziantep olduysa sizin hepimizin emeği var” diyerek, süslü sözler söyledi. 

PATRON İYİ NİYETLİYMİŞ

Daha sonra konuşan Latif Karadağ, firma yetkilileriyle iki görüşme yaptıklarını söyleyerek, “Firma yetkilisi İşçilerin alacaklarının bir kısmını ödeyeceğini söyledi. Bunun dışında senetlerle ilgili bir konu vardı. Çalışmalarımız devam ediyor. İşsizlik sigortası konusunda kısa dönem ödeneği şeklinde ödenek var. Bununla ilgilide süreç başlatıldı. İŞKUR müdürümüz ise gelip sizlere gerekli bilgileri verecek. Yine firma yetkilisinin fabrika kapanmadan çalışarak bir miktar hammaddem var, malzemem var çalışarak verdiğim senetlerin ödemesini yapmaya çalışacağım şeklinde taahhüttü var. Sizi kendi çıkardığı için de kıdem tazminatlarınızla ilgili de hiçbir hakkınız kaybolmuyor” diyerek firma sahibinin iyi niyetli yaklaştığını iddia etti.

İŞÇİLERDEN TAZMİNAT TEPKİSİ

Bu konuşmalardan sonra işçiler “sadece kiracı olana değil ev sahibi olana da yardım yapılsın” dedi. Yine işçiler, “20 yıllık emeğimiz var. Tazminatlarımızı istiyoruz. Tazminatlarımızı alamazsak biteriz” diyerek tepkilerini dile getirdi. Bir işçinin ‘fabrikanın iflasında, önce devlet sonra bankalar, daha sonra işçilerin alacakları veriliyormuş. Bu haksızlık değil mi?’ sorusuna Yetkinşekerci “benim bildiğim işçilerin hakları öncedir” dedi. Bunun üzerine işçiler tepki gösterince, Yetkinşekerci’nin tepkisi “Allah Allah! Ben böyle biliyordum” şeklinde oldu. 

ŞAHİN, İŞÇİLERİN TAZMİNATI HAKKINDA KONUŞMADI

Son olarak ise Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuştu. Şahin işçilerle kader birliği içinde olduklarını söyledi. Alın terinin kutsal olduğunu belirten Şahin, işçiliğin bütün zorluklarını bildiğini anlattı. Akteks patronun sıkıntılı süreci yönetmeye çalıştığını söyleyen Şahin, patronun iyi niyetli olduğunu ileri sürdü. Patronun zor dönemde olduğunu söyleyen Şahin, işçilerden patronla empati kurmalarını istedi. Yaşanan bu duruma karşı işçileri koruma programları olduğunu söyleyen Şahin, çalışma hayatıyla ilgili mecliste çıkardıkları yasaların işçiyi merkeze aldığını ileri sürdü. Şahin konuşmasında işçilerin tazminatların ödenmesiyle ilgili bir konuşma ise yapmadı. Daha sonra Şahin,İŞKUR başkanıyla birlikte işlerle basına kapalı görüşme yaptı. 

 

ÖNCEKİ HABER

Polislerden boşalan kütüphane yeniden halka açıldı

SONRAKİ HABER

Galatasaray yardımları Soma'ya gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...