27 Şubat 2015 12:31

‘Asansör kontrolü kazayı önleyebilirdi’

Üçyol Metro durağında yaşanan yürüyen merdiven kazasıyla ilgili açıklamada bulunan Makine Mühendisleri Odası kazanın düzenli periyodik kontrollerin yapılmamasından kaynaklı olduğunu belirtti.

Paylaş

Üçyol Metro durağında yaşanan yürüyen merdiven kazasıyla ilgili açıklamada bulunan Makine Mühendisleri Odası kazanın düzenli periyodik kontrollerin yapılmamasından kaynaklı olduğunu belirtti. İzmir Metrosu Üçyol istasyonunda yaşanan ve 14 vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan yürüyen merdiven kazasıyla ilgili TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu açıklamada bulundu. 

‘YARDIMCI FREN SİSTEMİ YOK’

Açıklamada olay yerinde inceleme yapan ekiplerin ilk belirlemelerine göre kazanın yürüyen merdiveni hareket ettiren  redüktördeki dişlinin parçalanması sonucunda yaşandığı belirtilirken “Ancak bu tür yürüyen merdivenlerde bulunması gereken yardımcı bir fren sisteminin bulunmaması nedeniyle, merdivenin aşağıya doğru kontrolsüz bir şekilde kayarak yaralanmalara sebep olduğu anlaşılmaktadır” denildi. 

‘KONTROLLERE DAİR İBARE YOK’

Asansör ve yürüyen merdivenlerde periyodik bakımların yanı sıra, yılda en az bir kez yaptırılması zorunlu olan periyodik kontrolün yapıldığına dair herhangi bir ibare bulunmadığının bilgisinin verildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Muhtemelen yürüyen merdivenin periyodik kontrollerinin yapılmadığı tahmin edilmektedir. Hatalı imalat ya da malzeme yorulması nedeniyle kırılmış olan dişli önceden tespit edilemese bile, yıllık kontroller yapılmış olsaydı bu tür yürüyen merdivenlerde zorunlu olarak bulunması gereken yardımcı fren sisteminin olmadığı tespit edilerek kaza önlenebilirdi. Bu nedenle, her tür asansörlerin ve yürüyen merdivenlerin aylık düzenli bakımlarının yanı sıra, yıllık periyodik kontrolleri zorunlu yönetmelik kapsamında mutlaka yaptırılmalıdır.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Rojava sınırına hendek kazıyor

SONRAKİ HABER

Tarlasından geçen kara yolunu kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...