27 Şubat 2015 11:25

Bangladeş'te ateist yazar, satırlı saldırıda öldürüldü

Paylaş

Bangladeş’in başkenti Dakka’da Avijit Roy adlı ateist yazar, kendisi gibi blog yazarı olan eşi Rafida Ahmed ile birlikte kitap fuarından dönerken, bir grup radikal dincinin satırlı saldırısına uğradı. Saldırıda hayatını kaybeden Bangladeş asıllı ABD vatandaşı ve Roy, Müslümanlara yönelik özgür ve laik düşünceyi destekleyen fikirler savunmasıyla tanınıyordu. 

Saldırıda yazarın eşi Rafida Ahmed ise ağır yaralandı. Polis olay yerinde suç aleti olan satırları bulurken, saldırganların kimliğinin henüz netleştirilemediği açıklandı. Polisin verdiği bilgilere göre saldırıyı Bangladeş’teki radikal İslamcı örgüt ‘Ansarullah Bangla Team’ üstlendi.

TEHDİT ALIYORDU
Roy’un ailesi BBC’ye verdiği röportajda son haftalarda tehditler aldıklarını çünkü Roy’un bloğunda dinci radikalleri eleştiren hümanist, rasyonalist görüşleri savunduğunu belirtti.

ABD Soruşturma merkezi (CFI), yazarın cinayete kurban gitmesi karşısında şaşkınlık ve üzüntülerini dile getirdi. ABD'li kuruluş yaptığı yazılı açıklamada Dr. Roy’un cesur bir bilim ve fikir özgürlüğü savunucusu, gerçek bir müttefik olduğu belirtildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler, basın özgürlüğü konusunda Bangladeş’i, 180 ülke arasında 246. sırada göstermişti.

İLK CİNAYET DEĞİL
2013'te, Ahmed Rajib Haider adındaki fikir hürriyetini savunan bir blog yazarı Dakka da evinin yakınında saldırıya uğramıştı. 2004’te ise Dakka Üniversitesinde profesörlük yapan ve seküler düşünceleriyle bilinen Humayun Azad, bir kitap fuarından dönerken radikal dincilerin saldırısında ağır yaralanmış ve Almanya’da tedavisi sürerken hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AÜ öğrencileri: Yapılan saldırılar planlı

SONRAKİ HABER

Üniversite Hastanesi'nde yaşanan şiddete tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...