27 Şubat 2015 11:10

'Kimse YPG’den izin almadan Kobanê’den geçemez'

YPG Kobanê komutanı Mahmud Berxwedan, bir ayı dolduran Kobanê kurtuluş hamlesinin ikinci aşamasını değerlendirdi. Berxwedan, 'Son bir ay içerisinde Kobanê’nin köylerini büyük oranda özgürleştirdik. DAİŞ çetelerini bulundukları her alanda vuracağız' dedi.

Paylaş

Türkiye’nin Şah Süleyman Operasyonu için kimseden izin ve destek alınamdığı iddiasına da yanıt veren Berxwedan, “YPG’nin onayı olmadan Kobanê’den geçmek mümkün değildir. Operasyon için Türk yetkililer ve YPG komutanları beş görüşme gerçekleştirdi” dedi. 

ANF muhabiri Sedat Sur’a konuşan YPG Kobanê Komutanı Mahmud Berxwedan Kobanê’de IŞİD’e karşı süren mücadeleyi ve Süleyman Şah operasyonunu değerlendirdi. 

KÖYLER BÜYÜK ORANDA TEMİZLENDİ

Kobanê kent merkezinin 26 Ocak’ta IŞİD’den temizlenmesinin ardından Kobanê’de kurtuluş hamlesinin ikinci aşamasına geçildiğini söyleyen Berxwedan, “Hamlenin ikinci aşaması bir ayı geride bıraktı. Bu sürede DAİŞ işgali altında bulunan köylerinin yarıdan fazlası özgürleştirildi. Tam olarak 220’den fazla köyün özgürleştirildiğini söyleyebiliriz. Köylerin özgürleştirilmesi operasyonları kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. DAİŞ çeteleri bulundukları hatları koruma ve tutma çabasında. Ancak güçlerimiz buna müsaade etmiyor ve etmeyecektir de” dedi. 

Son günlerde IŞİD’in yeniden takviye, toparlanma ve hareketlilik içinde olduğunu ve yeniden saldırarark ilerlemek istediğini söyleyen Berxwedan, “Ancak bu takviye ve saldırı hazırlıklarına cevabımız sert oldu. Çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Son üç günde DAİŞ çetelerine çok ağır darbeler vuruldu. Son üç günlük çatışmalarda DAİŞ çetelerine ait en az yetmiş cenaze elimize geçti” dedi. 
Kobanê’nin dört cephesindeki çatışmalara dair bilgiler de veren Berxwedan, “Batı cephesinde birçok köy alındı. Ellerinde yalnızca bize ait dört köy kaldı. Batı cephesinde 15 Eylül saldırılarından önce bulunduğumuz hatların daha ilerisine geçtik. O dönemde kontrolümüzde bulunan köyleri aldık. Ayrıca Cade, Kube, Kasimi gibi köylerin bulunduğu on yeni köyün kontrolünü de sağladık. Birçok bölgede Fırat Nehri’ne kadar ulaştık. Operasyonlarımız ve şiddetli çatışmalar sürüyor” şeklinde konuştu. 

GÜNEY CEPHESİNDE TÜM KÖYLER ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ

YPG ve YPJ güçlerinin güney cephesindeki tüm köyleri özgürleştirdiğini söyleyen Mahmud Berxwedan, “DAİŞ çetelerinin elinde 15 Eylül’den önce kontrolümüzde olan hiçbir köy kalmadı. Nasiro, Xeruz ve Cade isimli üç köy, daha önce kontrolümüzde bulunan köylere eklendi. Bu cephede Karakuzak köprüsüne iki kilometre yakınlıktayız. Doğu ve güneydoğu cephelerinde ise 15 Eylül’den önceki hatlarımıza henüz tam varamadık. Bu hatlarımıza henüz dört kilometre kadar bir mesafedeyiz” dedi. 

Til Ebyad’a yönelik bir operasyonları olup olmayacağı sorusunu da yanıtlayan Berxwedan, “Amacımız Arap halkı ve onların yaşadığı alanlar değildir. Hedefimiz DAİŞ çetesidir. Bu anlamda nerede olursa olsun YPG, DAİŞ alanlarını hedefleyecek ve imha edecektir. Bu Til Ebyad, Reqqa ve ya Sirrine olur. DAİŞ neredeyse orası hedefimizdedir. Bu sadece zamanlama ve sağlayacağımız askeri ilerleme ile ilgili bir durum” dedi. 

“IŞİD’i Kobanê köylerinden eze eze çıkardık” diyen Berxwedan, “DAİŞ geri çekildi, istediği zaman yine gelebilir gibi bir durum yoktur. DAİŞ çetelerinin yeniden saldırı ve ilerleme şansı yok. DAİŞ bulunduğu alanları koruyamıyor, paralı çeteler getiriyor, çocukları savaştırıyor. Halkımız rahat olsun, YPG’nin desturu yoksa hiç kimse bu topraklarda barınamaz. Herkes bunu bilsin. Kobanê direnişi devam ediyor. Kobanê’nin zaferi yakındır. Ancak henüz her şey bitmiş değil. Kobanê’ye dönük duyarlılık devam etmeli” şeklinde konuştu

İZNİMİZ OLMADAN KİMSE KOBANÊ’DEN GEÇEMEZ

Türkiye’nin Süleyman Şah Türbesi operasyonunun ardından yaptığı “Hiç kimseden izin ve destek almadan operasyonu gerçekleştirdik” açıklamasını da değerlendiren Berxwedan, “Türk devlet yetkilileri bu gerçeği kabul etmeli ve dile getirmelidir. YPG’nin onayı olmadan Kobanê’den geçmek kolay değildir. Böyle bir şey mümkün değildir. Bu operasyon için Türk yetkililer ve YPG komutanları beş görüşme gerçekleştirdi. Yine birçok ayrı görüşme daha yapıldı. Bizim bu konuda yaklaşımımız insani temelde oldu. Yardım ve desteğimizi esirgemedik. Yol açtık, sadece onunla da yetinmeyip onlara yol boyunca öncülük ettik. Askerlerin ve Türk halkının sembollerinin buradan taşınmasına katkı sunduk. Türk devlet yetkilileri YPG’ye teşekkür etmeli ve inkarcı yaklaşmamalıydı. Açıkçası biz bu inkarcı yaklaşımlarına çok şaşırdık” dedi. 

IŞİD TELSİZLERİNDEN ‘SALDIRMAYIN’ ANONSU

Operasyonun askeri bir başarı içermediğini söyleyen Berxwedan, “Belki diplomatik başarıdan söz edilebilir. Zira bu operasyonda tek bir kurşun bile sıkılmadı. Operasyon sırasında DAİŞ çetelerinin cihazlarını dinledik ve çetelerinde herhangi bir saldırı yapmamak yönünde birbirilerine talimat verdiklerini gördük. Bu anlamda DAİŞ çeteleri ile de bir görüşme yapıldığı ve önceden bu konuda anlaşma sağlandığı zaten anlaşılıyor. Operasyon boyunca güçlerimiz Karakuzak köprüsü çevresinde tedbir aldı. Bu alanlarda güvenlik sağladı. Yine güçlerimizin bu alanda sağladığı ilerleme operasyonun Türk ordusu açısından güvenli olmasını sağladı. Tüm bunlar bize teşekkürü gerektirirken tam tersi oldu” dedi. 

AŞME KÖYÜ GEÇİCİ OLARAK AÇILDI

Türbenin YPG kontrolündeki Aşme köyüne taşınmasına ilişkin de Berxwedan, “Aşme köyünde türbenin taşınacağı alan ile ilgili de bir PYD ile dizi görüşme yapıldı ve ikna süreci sonunda bu alanda türbe için yer açılması kararı verildi. Türbe ileride daha güvenli bir ortam sağlanana kadar geçici olarak bu alanda kalacak. Aşme köyünde türbe için açılan alan demokratik Suriye ve Kürdistan toprağıdır. Bu alan Türk halkının değerlerine ev sahipliği yapacak ve YPG/YPJ’nin güvenlik alanında bulunacak” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuk cezaevlerinin kapatılması talep edildi

SONRAKİ HABER

Savcı:'Ergenekon terör örgütü' diye bir örgüt yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...