27 Şubat 2015 11:08

Çocuk cezaevlerinin kapatılması talep edildi

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi Koordinasyonu üyeleri, Şakran F Tipi ve Van M Tipi Kapalı cezaevlerinde kalan çocuk tutsakların yaşadıklarına dair kamuoyuna yansıyan olayların ardından Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaptıkları basın açıklaması ile çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi. Şırnak'ta da İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, aynı taleple imza kampanyası başlattı.

Paylaş

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi Koordinasyonu üyeleri, Şakran F Tipi ve Van M Tipi Kapalı cezaevlerinde kalan çocuk tutsakların yaşadıklarına dair kamuoyuna yansıyan olayların ardından Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaptıkları basın açıklaması ile çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi. Şırnak'ta da İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, aynı taleple imza kampanyası başlattı.

İzmir- Aliağa Şakran Çocuk Cezaevi'nde kalan çocuk tutsaklara yönelik taciz haberleri ile Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan çocukların berberlik ve benzeri kurslar adı altında sarıklı ve cübbeli kişilerce IŞİD'e katılmaları yönünde telkinlere maruz kaldıkları yönünde yansıyan haberlerin ardından Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi Koordinasyonu üyeleri, çocuk cezaevlerinin kapatılması talebiyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya, Diyarbakır Barosu, Mezopotamya Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Eğitim Sen ile kentteki çok sayıda STÖ temsilcisi de katılarak destek verdi. Açıklamaya katılanlar, üzerlerine "Çocuk cezaevleri kapatılsın" yazılı yelekler giydi. 

Koordinasyon Sözcüsü Av. Gamze Yalçın burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de çocuk adalet sisteminin evrensel kriterlere uygun olmayıp, tutukluluk süresinin adeta infaza dönüştürülmüş olduğunu ve çocukların kapalı ve açık ceza infaz kurumlarında yoğun hak ihlallerine maruz kaldığını ifade etti. 6-7 Ekim Kobanê serhildanı ve sonrasında çocuklara yönelik gözaltı ve tutuklamaların arttığını da kaydederek, çocukların cezaevlerinde işkence ve kötü muamelelere maruz kaldığını söyleyen Yalçın, Van Cezaevi'nde bulunan 8 çocuğun Sincan Cezaevi'ne ring aracı ile nakledildiği sırada görevliler tarafından küfür ve hakaretlere maruz kalmasını, Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde çocuklara sarıklı kişiler tarafından kurs adı altında IŞİD'e katılmaları yönünde telkinde bulunulmalarının bir kez daha cezaevlerinin çocukların psikolojik ve ruhsal gelişimi açısında uygun yerler olmadığını gösterdiğini dile getirdi.

Yalçın, çocuk cezaevlerinde yaşanan uygulamalara ilişkin Adalet Bakanlığı'nın bir an önce inceleme ve soruşturma başlatması gerektiğini de söyledi. 

Yalçın, İzmir Şakran Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza infaz Kurumu'nda çocuklara yönelik cinsel istismar ve tecavüz olaylarının Şakran Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinin artık insanlık onuru ile bağdaşmayacak derecede vahim bir aşamaya geldiğini göstermiş olduğunu vurguladı. 

DÜN POZANTI, BUGÜN ŞAKRAN

Hak ihlali gerçekleştiren sorumluların yargı kararlarıyla korunmasının, geçmişte Pozantı'da, bugün ise Şakran'da yaşanan olaylara zemin hazırladığını belirten Yalçın, çocuk cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanlığı'nın bilgilendirilmesine rağmen, yetkililer tarafından hiçbir etkili işlem gerçekleştirilmemiş ve sorumluların cezalandırılmadığının altını çizdi. 

2014 yılı içerisinde insan hakları örgütleri tarafından Şakran Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinin incelenmesi amacıyla talepte bulunulduğunu ancak bu talebin olumsuz yönde karşılandığını da ifade eden Yalçın, cezaevinde yaşanan ağır hak ihlallerinin, yetkililerin ihlallere göz yumması ve üç maymunu oynamasının vahim bir sonucu olduğunu ve sorumlusunun da Adalet Bakanlığı olduğunu belirtti. 

Yalçın, çocuk cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin 5 talepte bulunarak, talepleri şöyle sıraladı:

* Çocukların adalet sistemine temas ettirilmediği ve kapalı kurumlara hapsedilmediği, çocuklara özgü bir model oluşturulmalı, 

* Ceza infaz kurumları, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının denetimine açık hale getirilmeli, 

* BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde güvence altına alınan hakların, temel insan hakkı olduğu kabul edilerek, bu hakkı ihlal edenler cezalandırılmalı, 

* Cezaevlerinde çocuklara yönelik olarak gerçekleştirilen hak ihlallerine ilişkin olarak etkin soruşturma yürütülmeli, sanıklar ve şüpheliler bakımından cezasızlık politikalarına son verilmeli, 

* Cezaevlerinde şiddet üreten, çocukların psiko-sosyal gelişimlerine uygun yerler olmadığı kabul edilerek tüm çocuk cezaevleri kapatılmalıdır."


İHD, ÇOCUK CEZAEVLERİNİN KAPATILMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI

İHD Şırnak Şubesi de yaşanan hak ihlalleri ve çocuklara yönelik yaşanan taciz ve tecavüzler nedeniyle çocuk cezaevlerinin kapatılması için imza kampanyası başlattı. Kampanya Azadî Meydanı'nda dernek üyeleri tarafından yapılan basın açıklaması ile duyuruldu. Şırnak Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk, DBP, HDP il örgütleri yöneticileri, MEYA-DER, TUHAD-FED, Zahide Kadın Danışmanlık Merkezi, KURDİ-DER temsilcileri de açıklamaya katılarak kampanyaya destek verdi.

Kampanyanın duyurusu yapan İHD Şube Yöneticisi Mucip Erdem, çocukların cezaevlerine kapatılmasının toplum vicdanında onarılmaz yaralara yol açtığını belirterek, "Cezaevlerinin, çocukların yaşamında derin izler bırakan olayların yaşandığı mekânlara dönüştüğü ve çocukların, cezaevlerinden ve bu adalet sisteminden uzak tutulmaları gerektiği ortaya çıkmıştır" dedi. Erdem, 10 Nisan'a kadar devam edecek ve Türkiye genelinde yürütecekleri imza kampanyasına tüm demokratik çevrelerin destek vermesi çağrısında bulunuldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler İran ve AKP'nin politikalarını protesto etti

SONRAKİ HABER

'Kimse YPG’den izin almadan Kobanê’den geçemez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...