27 Şubat 2015 10:33

YPG, Til Hemis'i IŞİD'den temizledi

YPG/YPJ güçlerinin günlerdir operasyonlar düzenlediği Cizirê kantonuna bağlı Til Hemis bölgesi IŞİD'den tamamen temizlenerek özgürleştirildi.

Paylaş

Cizîrê Kantonu’nda IŞİD'in askeri karargah olarak kullandı Til Hemîs, YPG güçlerinin başlattığı operasyonun 7. gününde IŞİD'den tümüyle temizlendi.

ANHA'nın haberine göre 21 Şubat  günü gece saatlerinde YPG/YPJ, Süryani Askeri Meclisi’ne bağlı birlikler, Sutoro güçleri, Arap aşiretlerinin askeri gücü Til Hemîs alanında üslenen IŞİD'i bölgeden temizlemek için ortak operasyon başlattı.

Operasyonun ilk gününde 22 köy ve bazı stratejik yerler ele geçirildi. 23 Şubat’ta 18 köy YPG güçlerinin denetimine girdi.

BİR KASABA VE 94 KÖY ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ

24 şubat günü ortak operasyon kapsamında 16 köy, 25 Şubat’ta da 23 köy, 26 Şubat’ta 8 köy ve 27 Şubat günü (bugün) ise Til Hemîs kasaba merkezi ile 8 köy ve alandaki tüm stratejik noktalar ele geçirildi.

Operasyonun 7. Gününde sabah saat 10:00’da kasaba merkezine yönelik kapsamlı bir saldırı düzenleyen YPG, şiddetli çatışmalar sonucunda saat 15:30’da Til Hemîs alanını tümden IŞİD'den temizlemeyi başardı. YPG bîrçok askeri malzemeyi de ele geçirdi.

211 IŞİD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Bugünkü IŞİD kayıpları henüz netleşmezken operasyon boyunca içlerinde emirlerin de olduğu 211 IŞİD militanı öldürüldü.

Operasyon boyunca peşmerge güçleri Güney Kürdistan’ın sınır bölgesinden topçu desteğiyle, uluslararası koalisyon güçleri hava desteği ve bombardımanlarla operasyona destek sundu.

Operasyonun başarıya ulaştığını ve Til Hemîs’in özgürleştirildiği haberini duyan Cizîrê halkı zaferi kutlamak üzere sokaklara döküldü. (HABER MERKEZİ)

AÇIKLAMA YAPILDI

YPG, Habur Savunma Güçleri ve Süryani Askeri Meclisi ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya YPG yönetiminden Levend Afrin, Habur Savunma Güçleri Yönetiminden Riyad Levendo ve Süryani Askeri Meclisi Yönetiminden Habur Ebreham katıldı. 

YPG: HALKIMIZA SÜRPRİZLERİMİZ OLACAK 

YPG adına ilk sözü alan Levend Afrin Rojavadaki gelişmelere dikkat çekerek,  “Kobanê zaferinden sonra çeteler yenilgilerini kapatmak ve moral kazanmak için Tiltemir’e saldırdılar” dedi. 

IŞİD'in birçok yerde Kürtlere ve azınlık halklara saldırılarını devam ettirdiğini ifade eden Afrin,

“Çeteler hava koşullarından faydalanarak, haburun diğer tarafında kalan Asuri köylerine saldırarak köylerdeki yaşlı kadın ve çocukları esir alarak götürdüler. Bu şekilde hem halklar arasında çelişki yaratmak hemde bizi tahrik etmek istediler. DAIŞ çeteleri daha öncede Asuri-Süryani halkımızı tehdit ediyordu. Tilhemiz hamlesinden sonra buradaki güçlerimizin azaldığını düşünerek bunu fırsat görüp Til Hemis hamlesini boşa çıkarmak istediler. Xibiş nahiyesi ve bir çok Asuri köylerine saldırı bu amaçla yapıldı. Bu köylerden bir çok insan katledildi yada esir alınarak götürüldü. YPG güçleri olarak ilk günden itibaren kararlı bir şekilde çete saldırılarına karşı durduk. Yüzlerce çete üyesini öldürdük. Öldürülen çetelerin birkısmının cenazeleri elimizdedir. Bir çok askeri malzeye de el koyduk.

Çetelere karşı diğer alanlarda olduğu gibi direnişimiz ve cevap vermemiz devam ediyor. Önüne hedef olarak koydukları Tiltemiri işgal etme gücünde değildirler. YPG, Asuri askeri meclisi ve  Suryani askeri meclisi ile birlikte aynı mevzideyiz. Yakın süreçte önemli gelişmelerin yaşanacağının hazırlığı içindeyiz" dedi. 

HABUR SAVUNMA: IŞİD KESİNLİKLE YENİLECEKTİR 

Habur Savunma Meclisi adına Riyad Levendo şunları söyledi: 

 “Çeteler kırılıp topraklarımızdan çıkmak zorundadır. Til Temir'deki YPG, Asayiş ve Sotoru güçleri olarak birlikte Habur hattını tutmuş bulunuyoruz. DAIŞ çeteleri Kobanê’de kırıldıktan sonra burada halkımızın üzerine saldırı düzenledi. Habur hattını şimdi YPG, YPJ ve Asaiş güçlerinin yardımı ile hattı koruyoruz. Kesinlikle burada da yenilecekler. Çetelere karşı her üç güç olarak birlikteyiz ve onlar asla gücümüzü kıramayacaklar. Çetelerin yenilgisi burası ile sınırlı olmayacak, tüm Suriye topraklarından yok olacaklar. Çünkü onlar dışardan gelen ve talancı, katliamcı bir zihniyetleri vardır. Bunları yapanların dinle islam ile hiçbir alakaları yoktur. Din tanımış olsalardı kileleri yakmaz ve sivil insanları esir almazlardı. Esirlerimiz nerde olurlarsa olsunlar onları geri alacağız. Kesinlikle biz kazanacağız.

Saldırıların olduğu gece suyun açılmasında Türk devletinin çeteler yapmış olduğu bir yardımdır. Türk devletinin kirli bir siyaseti olarak çeteler silahlandırılıp donatılarak üzerimizi saldırtıyorlar. Türklerin bu kirli siyaseti yenilecektir. Kürt, Asuri ve Arap halkları birlikte yaşayacağına inanıyoruz.  YPG ve YPJ güçlerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Asuriler asla çetelerin saldırılarından korkmamaları gerekir. Onlar sadece lafta din diyorlar ama gerçekten din ile alakaları yoktur. Zafer bizimdir.” 

SÜRYANİ ASKERİ MECLİSİ: IŞİD, HALKLARIN KARDEŞLİĞİNE SALDIRIYOR

Süryani Askeri Meclisi adına da Habur Ebraham basın açıklamasına katılarak IŞİD'in bölge ve halklar arasında düşmanlık yarattığını ifade etti. Ebraham, “Burada Süryani Askeri Meclisi olarak YPG ve Sotoro güçleri birlikte bir cephede çetelere karşı savaşıyoruz” dedi.

Ebraham devamla şunları söyledi; “Kobane zaferi ve Til Hemis teki çete yenilgisinden sonra Habur hattı üzerinde YPG ve Süryani halkımızdan intikam almak için böyle bir saldırı gerçekleştirdiler. Saldırdıkları alanlar sadece sivil halkın yaşadığı yerlerdir. Bu köylere saldırıdan sonra Tiltemir yöresindeki halklara saldırmak istediler. Burada Süryani askeri meclisi olarak YPG ve Sotoro güçleri birlikte bir cephede çetelere karşı savaşıyoruz. Tilhürmüz uzak olduğu için buraya çeteler saldırdı. Şehitlerimizin intikamını alacağız.

Çeteler Tilhürmüze saldırdığında üç arkadaşımız şehit oldu. Bu düşman halkların kardeşliğine saldırıyor. birlikte Cezira bölgesini özgürleştireceğiz, daha sonra da Afrin'i çetelerden temizleyeceğiz. Ellerindeki esir ile gücümüzü kıramazlar. Bu üç güç birlikte olduğumuz zaman kimse bizi yenemez." 

YAŞAMINI YİTİREN YPG SAVAŞÇCILARININ KİMLİKLERİ AÇIKLANDI  

YPG Basın Merkezi 22, 23, 24 ve 26 Şubat tarihlerinde Til Hemis ve Til Temir de IŞİD ile çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 9 savaşçının kimlik bilgilerini kamuoyu ile paylaştı.

YPG’nin resmi internet sayfasında yayınlanan açıklamada 25 Şubat’ta Til Hemis ve köylerine yönelik IŞİD tehdidini bertaraf etmek için bir operasyon düzenlendiği hatırlatılarak, bu operasyon neticesinde bir çok stratejik noktanın çetelerden temizlendiği ve onlarca IŞİD üyesinin öldürüldüğü belirtildi. 

Yaşanan çatışmalarda YPG savaşçılarından 8’nin bu çatışmalarda yaşamını yitirdiği belirtildi. 

Yaşamını yitiren savaşçıların kimlik bilgileri şöyle: 

Kod ismi: Azad Rojhilat
Gerçek ismi : Taha Mustfawiyê 

Kod ismi: Baz Rojava
Gerçek ismi: Êvan Elî 

Kod isim: Berxwedan Warto
Gerçek isim: Muhammed Işiklar 

Kod isim: Cesûr Lewend
Gerçek isim: Lewend Berekat 

Kod isimi: Dilbrîn Batman
Navê Rast : Ebdulqadir Bozîgit 

Kod ismi : Heqî Welat
Gerçek ismi : Osman Şêxo 

Kod isim: Pelîn Rehşan
Gerçek isim: Rojda Tewre 

Kod isimi: Viyan Cûdî
Gerçek ismi: Jiyan Xelo 

ZAFER HALAYI  (Fotoğraflar: ANHA)


ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi'ndeki yeni rakibi belli oldu

SONRAKİ HABER

Öğrenciler İran ve AKP'nin politikalarını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...