28 Şubat 2011 12:16

“Kürt Kuma” önerisini eleştiren gazeteciye 11 ay hapis cezası

Rize Cumhuriyet Başsavcılığı, Kürt sorununun çözümü için erkeklerin “Kürt Kuma” önerisi getiren AKP Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın sözlerini “ifade özgürlüğünün bir parçası olarak” görürken, Asliye Ceza mahkemesi ise Bakırcı’yı eleştiren Vira Ka

“Kürt Kuma” önerisini eleştiren gazeteciye 11 ay hapis cezası
Paylaş

Karadeniz Gündem’in haberine göre, Rize’de günlük yayın yapan Vira Karadeniz gazetesinde 23 Ağustos 2010’da Bakırcı’yı eleştiren bir yazı yazan Topçu’ya, Bakırcı’nın şikayetiyle dava açılmıştı. Bakırcı’nın avukatı Yunus Çoruh aracılığıyla yapılan şikayet başvurusunda, Topçu’nun “Kürtleri Kocasız, Rizelileri Susuz Bıraktı” başlıklı yazısıyla Bakırcı’nın “kişilik haklarına yönelik saldırı yapıldığı” iddia edildi.

Rize 2. Asliye Ceza Mahkemesi ise gazeteci Topçu’ya 11 ay hapis cezası verdi; hükmün açıklanmasını ise geri bıraktı. Duruşma sonrası konuşan Topçu kararı “düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik” olarak değerlendirdi.
Bakırcı, 2010 yılının Haziran ayında Kürt sorununa çözüm için “Kürt kuma alınmasını” önerdikten sonra gelen tepkiler üzerine özür dilemek zorunda kalmış, partisi de Bakırcı’ya geçici uzaklaştırma cezası vermişti.
Topçu, “Kürtleri Kocasız, Rizelileri Susuz Bıraktı” başlığıyla Vira gazetesinde yayınladığı haberde belediye başkanını “Kürt sorununa abuk subuk çözümler arayan Bakırcı, en çok yağış alan il Rize’de su sorununa bir türlü çözüm bulamadı” sözleriyle eleştirmişti.

GAZETECİYE POLİS SALDIRISINA KINAMA

Karadenizli gazeteci dernekleri ise, geçen hafta Rize’de polisin durdurduğu “asker uğurlama konvoyu”ndaki bir gence şiddet uygulamasını görüntüleyen gazetecilerin polis saldırısına uğramasını kınadı. Rize Gazeteciler Derneği başkanı Faik Bakoğlu, Zümrüt Rize gazetesinde yapılan basın açıklamasında, serbest gazeteci Necati Dilli ve Zümrüt Rize gazetesi sahiplerinden Ali Bakoğlu’na yapılan polis saldırısıyla ilgili sorumlular hakkında bir an önce yasal işlem yapılmasını talep etti. Bakoğlu, gazetecilere karşı yapılan saldırıları “aynı zamanda basın özgürlüğüne indirilmiş darbeler” olarak niteledi.
Açıklamaya Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Rize şubesi de destek verdi. Karadeniz Medya Mensupları Derneği de yayınladığı bir açıklama ile saldırıyı kınadı. (BIA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim Belediyesi Gole Çhetu’yu korumaya aldı

SONRAKİ HABER

Umman'da isyan ateşi büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...