27 Şubat 2015 09:10

Konak'ta işçiye yüzde 23'e varan zam, kadınlara pozitif ayrımcılık

Konak Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile çalışanlara toplamda yüzde 23'e varan zammın yanı sıra sosyal ve kültürel birçok destek de verildi. Ayrıca eşine şiddet uygulayanın işçinin maaşı 6 ay boyunca eşine verilecek.

Paylaş

Konak Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile çalışanlara toplamda yüzde 23'e varan zammın yanı sıra sosyal ve kültürel birçok destek de verildi.  Ayrıca eşine şiddet uygulayanın işçinin maaşı 6 ay boyunca eşine verilecek.

DİSK Genel-İş Sendikası ile Konak Belediyesi’nin Merbel Şirketi arasında 640 işçiyi kapsayan toplu iş görüşmeleri sona erdi. Tarafların karşılıklı anlaşmaları sonucunda kabul edilen yeni sözleşme Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde işçilerin de katılımıyla imzalandı. Törene Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK'e bağlı Genel-İş 5 No'lu Sendika Başkanı Naci Çetin katıldı.

EN DÜŞÜK MAAŞ 2100 TL

Toplu iş sözleşmesi ile çalışanların ücretlerine, ilk yıl yüzde 15, ikinci yıl ise yıllık enflasyonun yarısının artı 2 puan üzerinde zam yapılacak. Toplam yüzde 23'e varan artışın yapıldığı sözleşme ile en düşük işçi maaşı 2 bin 100 TL olurken aylık gıda yardımı da 307 TL'den 380 TL'ye çıkartıldı.  Sözleşme ile yılbaşı ve 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda 200'er TL ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. Bu sözleşmede ilk kez uygulanan eğitim yardımı yılda bir kez olmak üzere ilk ve ortaokula giden işçilere 100, lisede çocuğu olan işçiye 150, çocuğu üniversitede eğitim görene ise 250 TL eğitim yardımı verilecek. 

AİLE İÇİ ŞİDDET DE TİS'TE

Sözleşmede yer alan ek maddelerde işçilerin sosyal ve kültürel yaşamları ile aileleri de unutulmadı. Oluşturulması kararlaştırılan ‘Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Komisyonu’ ile işçilerin yılda üç kez tiyatro ve sinema bileti temin edilerek sosyal ve kültürel etkinliklere katılmasının önü açılırken, işçiler ve işçi yakınlarının üye olabileceği, ‘Kadın ve Çocuk Dayanışma Derneği’ ile öncelikli olarak eğitim ve sosyal yardımlaşma çalışmaları gerçekleştirilecek.Ayrıca emekli olmak isteyen işçilere ise 2 bin TL özendirme pirimi ödenecek. Aile içi şiddeti önlemek adına da eşine şiddet uygulayan işçinin maaşı 6 ay boyunca eşine ödenecek.

Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş Biz bu şehre hizmet ederken hem kendimize hizmet ediyoruz hem de hemşerilerimize. Bu hizmetin kalitesini artırabilmek için öncelikle çalışanlarımızın yaptıkları bu işten mutlu olmaları, hizmet duygusunu öne çıkarması lazım. Biz bu ortamı burada hep birlikte yarattık” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da "Biz Konak'ta çöpçüyüz, fen işçisiyiz, otobüste şoförüz, yani kutsal görev yapan belediye işçisiyiz. Önce Konak'ı kendi evimiz gibi tertemiz yapmalıyız. Ancak sosyal haklarımızın da takipçisi olmalıyız. Burada güzel bir tablo var" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da 46 öğrenci zehirlendi

SONRAKİ HABER

'Kadın mücadelemize baraj mı dayanır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...