27 Şubat 2015 07:29

Dünya kadınları Kobanê'deki kadınlar için yürüyecek

Dünya Kadın Yürüyüşü, Kobanê'de direnen kadınlara atfettiği 4. eylem yılı yürüyüşüne Rojava sınırı olan Nusaybin'den başlatarak, Kürt kadınlarının mücadelesini ve Rojava devrimini sahiplenecek.

Paylaş

Dicle MÜFTÜOĞLU

Dünya Kadın Yürüyüşü, Kobanê'de direnen kadınlara atfettiği 4. eylem yılı yürüyüşüne Rojava sınırı olan Nusaybin'den başlatarak, Kürt kadınlarının mücadelesini ve Rojava devrimini sahiplenecek. 

IMF ve Dünya Bankası'nın politikalarına karşı 1995'te başlatılan yürüyüşle ortaya çıkan Dünya Kadın Yürüyüşü, 2000 yılından bu yana eylemlerini küresel eylemliliğe dönüştürme yönünde karar aldı. 2000 yılından bu yana 8 Mart'ta başlayarak Ekim ayında sona eren eylemliliklerle kadınlar dünyanın bir noktasından yola çıkarak başka bir noktasında sona eren eylemliliklerle kadınların taleplerini tüm dünyaya duyuruyor. Yürüyüş 130 ülkeyi kapsıyor. 2 bin 200'den fazla kadın organizasyonun dahil olduğu Dünya Kadın Yürüyüşü, her 5 yılda bir gerçekleştirdikleri eylemlerin 4. yılını Kürdistan'da başlatacak. 

Türkiye ve Kürdistan kadınlarının 2005 yılında yapılan etkinliklerle birlikte Dünya Kadın Yürüyüşü'ne katılmaya başladığını aktaran Kongreya Jinen Azad (KJA) Diplomasi Komisyon Üyesi Sultan Şafak, 2005 yılında İstanbul'da yapılan yamalı bohça eylemine katılımla ilk buluşmanın sağlandığını belirterek, "Ondan sonra 2010 yılında eylemlilikler yine düzenlendi. Ayrıca Kürdistan kadınları için daha özel olan bizim tutuklu arkadaşlarımız olduğu süreçte davalara katıldılar birçok eylemi dünya kadın yürüyüşü tutuklu arkadaşlarımıza atfetti. Biz de aynı zamanda uluslar arası eylemlere katılmaya devam ettik" diye konuştu. 

'DÜNYA KADIN YÜRÜYÜŞÜ DÖRT EKSENDE MÜCADELE EDİYOR' 

Dünya Kadın Yürüyüşü'nün KJA'nın kadın mücadelesinin uluslararası boyutta en uygun olan örgütlenmelerden bir tanesi olması sebebiyle önemsediklerini aktaran Şafak, Dünya Kadın Yürüyüşü'nün emek ve doğanın gaspı, kriminilizasyon, şiddet, kadın dedeni ve yaşamı gibi 4 eksende mücadele ettiğini ve KJA'nın da mücadele çizgisinin bununla örtüştüğünü aktardı. 

'KARAR KOBANÊ DİRENİŞİ SÜRECİNDE ALINDI'

2011 yılında uluslararası organizasyonlardan birine dönemin Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın yürüyüşü Kürdistan'a davet ettiğini hatırlatan Şafak, sonrasında gelişen toplantılar ilişkin olarak, "Ondan sonra ki görüşmelerde de katılma talebimizi yineledik. En son geçen yıl eylül ayında Bask ülkesinde düzenlenen bir toplantıya katıldık ve o toplantıda da yine davetimizi yineledik. O toplantı özeldi tabi bizim açımızdan, da çok kritik bir dönemdi. Kobanê direnişinin yükseldiği bir dönemde Kobanê'ye ilişkin 'Kobane düştü düşecek' ifadelerinin kullandığı bir dönemdi. Yine bu dönem, Kürtlerin dünyanın her yerinde dostlarıyla birlikte mücadele ettikleri ve Kobanê'de direnenlerin yaşamları pahasına dünya tarihinde örneği az görülür bir mücadele verdikleri bir dönemdi. Hem Kobanê'deki durumu aktardık hem de davetimizi yineledik" dedi. 

'KÜRT KADINLARININ MÜCADELESİ HİÇ OLMADIĞI KADAR İLGİ ÇEKTİ'

Bu görüşmelerin ardından Dünya Kadın Yürüyüşü koordinasyonunun açıklama yaparak yürüyüşü Kobanê'de direnen kadınlara atfettiğini hatırlatan Şafak, başlangıcın da daha önce planlandığı gibi Nusaybin olmasına karar verildiğini dile getirerek, "Diğer bir aday daha vardı İngiltere. Ama bu Kobane'deki kadın öncülüğünde gerçekleşen direniş ve devrim bütün dünya kadınlarının bugüne kadar hiç olmadığı kadar Kürt kadın özgürlük mücadelesine ilgisini dikkatini çekmişti. Onlar da buna değer biçerek eylemi Kürdistan'da alma kararı verdiler. Biz de o tarihten itibaren hazırlıklarımıza başladık" şeklinde konuştu. 

KÜRT KADINLARININ MÜCADELESİ 130 ÜLKEDE YANKI BULACAK

Dünya Kadın Yürüyüşü'nün bir dayanışma etkinliği olduğunu söyleyen Şafak, "Kürdistan'daki kadınlarla verilen bu mücadele ile dayanışma üzerine buraya geliyorlar. Bu eylem yılının Kürdistan'dan başlıyor olması bu kadar ülkede bu kadar kadın örgütünde yankı bulması demek. Bütünüyle değerlendirilerek aslında böyle start veriliyor. Bask ülkesinde yapılan toplantıdan sonra Kasım ayında Güney Afrika'da bir toplantı daha düzenlendi. O toplantıda nihai olarak karar verilmişti. O toplantıya katılan emek örgütleri, feministler, kadın özgürlüğü mücadelesi içerisinde bulunan örgütler bireysel feminist katılımları bütün Kürdistan'daki özellikle Kobane'deki direnişi selamlayarak katılma kararını aldılar" şeklinde konuştu. 

YÜRÜYÜŞ PORTEKİZ'DE SON BULACAK

Yürüyüşün programından söz eden Şafak, Rojava'nın sınırı olan Nusaybain'dan başlayacak etkinlikler kapsamında Mardin, Diyarbakır, Antalya, Antakya, Muğla, Didim ve İzmir'de eylemler ve etkinlikler yapılacağını kaydetti. Şafak, dünyanın birçok ülkesinde yapılacak etkinliklerin ardından yürüyüşün Ekim ayında Portekiz'de son bulacağını ifade etti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Akhisar'da bir ceset daha bulundu

SONRAKİ HABER

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'nın ÇHD'den ihracı istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...