27 Şubat 2015 00:56

Krizin faturası üreticiye ve işçiye çıktı

Rusya’ya narenciye ihracatı yapan ve hızla büyüyen Elgin Grup, son dönemde yaşadığı sıkıntının faturasını üreticilere ve işçilere yükledi. Paketleme ve hasatta çalışan binlerce işçiye borcu olan patronun üretici ve tüccarlara verdiği çekler de karşılıksız çıktı.

Paylaş

Volkan PEKAL 
Adana

Rusya’ya narenciye ihracatı yapan ve hızla büyüyen Elgin Grup, son dönemde yaşadığı sıkıntının faturasını üreticilere ve işçilere yükledi. Paketleme ve hasatta çalışan binlerce işçiye borcu olan patronun üretici ve tüccarlara verdiği çekler de karşılıksız çıktı. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu rakamın önümüzdeki sezon narenciye pazarının yüzde 25’lik bölümünün buharlaşacağı anlamına geldiğini dile getirdi. Karademir “Üretici kaliteli üretim yapamaz pozisyona girecek. Girdileri kullanma şansı zayıflayacak. Bir sonraki yıl kalitesiz ürünler ortaya çıkacak” diye konuştu. Bu sıkıntıların yeni olmadığını ifade eden Karademir, ihracatın üreticilerin kuracağı kooperatifler eliyle yapılması gerektiğini, devletin kurulacak kooperatiflere teşviklerde bulunması gerektiğini ifade etti. 

İHRACATI KOOPERATİFLER YAPMALI

İhracat açısından Türkiye’nin en büyük rakibi olan İspanya’da ihracatın kooperatiflerin yan yana gelmesi ile oluşturulmuş firmalar eliyle yapıldığına dikkat çeken Karademir, limon ihracatı yapan Arjantin’de yalnızca 12 ihracatçı firma olduğunu, Türkiye’de ise bu sayının yüzlerle ifade edildiğini söyledi. 

DEVLET DESTEKLEMELİ

Rusya’da yaşanan krizin bölgede en çok ihracat yapan firmayı etkilediğini ifade eden Karademir, krizin ihracat firmasından taşeronluk yapan firmalara, onlardan tüccara, tüccardan da üreticiye yansıyacağını dile getirdi. Karademir, devletin kooperatiflere kaynak oluşturulması için yasalar çıkarması gerektiğini belirterek “Üretimden son tüketime kadar her şey kooperatifler eliyle yapılmalı” dedi.  

ERZİN OLUMSUZ ETKİLENİR

Ekonomisini önemli bölümü narenciye üretiminden oluşan Erzin’de üreticinin firmadan 15-20 milyon lira değerinde çeki karşılıksız çıktı. Bu durumun Erzin’i olumsuz etkileyeceğini dile getiren Erzin Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin, “Herkes mağdur olacak. Petrolcüsü zirai ilaç bayileri ayakkabı boyacısına kadar… Girmesi garanti gözüyle bakılan garanti para Erzin’e girmeyecek” dedi.  Çiftçinin yeterince kredi borcu olduğunu ifade eden Keskin, Erzin’deki bankalarda kredisi biten çiftçinin diğer ilçelerdeki bankalardan kredi almak zorunda kaldığını belirterek üreticilerin çözümünün kooperatif olduğunu ifade etti. 

İŞÇİLER EYLEM YAPTI

Öte yandan patronun Mersin Adana yolu üzerinde bulunan paketleme fabrikasında çalışan işçiler bir bankanın haciz işlemlerini durdurarak patronun kendilerine olan borcunun tahsil edilmesi için eylem yaptı. Hasatta ve paketleme fabrikasında çalışan binlerce işçinin yaklaşık 10 milyon lira alacağı olduğu belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Magnum Photos’tan efsane fotoğraflar

SONRAKİ HABER

Tehlikeli çarpıtma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...