27 Şubat 2015 00:52

Yunanistan’da futbol tribünler ve SYRIZA

To Pontiki Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Andonis Delatolas TV programında ‘Sol bir hükümet yaşanan sorunları başka yöntemlerle çözme yolunu seçmelidir. Güven vermeyen, kişi ve çevrelerin yanında polisle konuşarak alınan önlemler spor sevenleri üzmektedir’ dedi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Başta futbol ve basketbol olmak üzere spor etkinliklerinin ırkçı, milliyetçi şovlara dönüştürüldüğü ülkelerden birisi de Yunanistan. ‘Donlarından çıkardık’, ‘On bir tanrının gazabı’, ‘Sen bir efsanesin’ başlıkları spor gazetelerinin kullandığı en masum manşetler. 

Büyük şirketler arasındaki rekabetlerin sahalara yansıması ve spor severlerin sermayenin dolgu malzemesi olarak görülmesi ise hemen hiç gündemden düşmüyor. Öncelikle Panathinaikos takımının Yunanistan’ın en büyük armatörlerinden Yannis Alafuzos’un, Olympiakos’un ise yine etkili armatörlerden Vangelis Marinakis’in olduğunu belirtelim. İstanbul takımı olarak bilinen AEK ise petrol alanında güçlü bir isim olan ve aegean petrol şirketini elinde bulunduran Dimitris Melisannidis’in. Üçünün de arasında kıran kırana bir rekabet yaşandığı ve spordan, medyaya birçok pazara el attıkları ise bilinen bir gerçek. 

ARMATÖR PARANOYASI

Son olaylara ilişkin olarak Marinakis ve Alafuzos arasında ‘Niyet beni öldürmekti’ gibi suçlamalara varan söylemler gündeme geldi. Marinakis, Olympiakos çevresinde yarattığı örgütlü taraftar gücüyle Pire liman kentinin belediye seçimlerini bile kazandırdı. Şu andaki belediye başkanı Olympiakos’un yöneticisiydi. Marinakis tüm seçim sürecinde aktif rol aldı. Ayrıca her ikisi de Yunanistan’ın en çok izlenen kanallarından SKY TV’nin ve radyo istasyonun pay sahibi durumundalar. Payın büyük bölümü Alafuzos’un elinde.  

Geçtiğimiz hafta yapılan Olympiakos ve Panathinaikos maçı öncesi taraftarların sahaya girmesi ile yaşanan ciddi olaylar SYRIZA hükümeti tarafından lig maçlarının askıya alınmasına neden oldu. Spor Bakanı Stavros Kodonis, ‘şiddet’in önüne geçecek ve güvenliği sağlayacak önlemlerin alınana kadar lig maçlarının durdurulduğunu açıkladı. 

SYRIZA VE TRİBÜNLER

Kodonis, Başbakan Çipras ile sorunu görüşeceğini ve gerekli adımların atılacağını vurgulayarak ‘Asıl sorun stadyum dışında. Futbolu örgütleyen güçlerde. Bunlar arasındaki rekabet ve sorunlar saha dışında yaşanıyor ve taraftarlara mesaj gönderiliyor. Mesajı alan taraftarlar ise bunu tribünlere taşıyarak bilinen olaylara ve görüntülere neden oluyorlar. Bu gidişata dur diyecek yasaların olmadığı, yasal boşluklardan faydalanıldığı açık. E-bilet uygulamasına geçilmesi gerekiyor. E-bilet uygulamasının hem vergi kaçırma hem de olayları önleme konusunda gerekli olduğu reddedilemez. 13-14 milyon avro verilerek e-bilet için alt yapı hazırlanmış ama uygulamaya geçilmemiş” diye konuştu. Bakanın açıklaması kuşkusuz lig maçlarının durdurulmasının başka nedenlerinin de olduğunu gösteriyor hatta son olayların gerekçe olarak kullanıldığını söylemek belki yanlış olmayacaktır. 

‘SOL BİR HÜKÜMET BAŞKA YÖNTEMLER BULMALI’

Bakan Kodonis’in bu açıklaması geniş bir tepki yaratmış bulunuyor. Haftalık To Pontiki Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Andonis Delatolas bu gün Kodonis’in davetli olduğu bir TV programında ‘Sol bir hükümet yaşanan sorunları başka yöntemlerle çözme yolunu seçmelidir. Güven vermeyen, kişi ve çevrelerin yanında polisle konuşarak alınan önlemler spor sevenleri üzmektedir” dedi.  Delatolas sorunun çözümü için, sorunlara neden olanlarla görüşüldüğünü eleştirmiş oldu. 

Spor Yazarı Manos Mıhalos ise tartışmaya “Karar eli ağrıyanın kafasını koparmaya benziyor. Fakat geldiğimiz noktada kafa koparmanın artık kaçınılmaz olduğunu söylemek gerekir. Futbol ve genel olarak spor sıfırdan yeniden örgütlenmek zorunda. Eğer bu karar bizi, sıfıra yaklaştıracaksa taraftarım” diyerek katıldı.

Yannis Seretis ise sport24.gr sitesine şunları yazdı; “Aslında bu yıl ki lig karşılaşmaları takımlara çok pahalıya mal olsa bile iptal edilseydi daha iyi olacaktı. Hatta Avrupa karşılaşmalarına katılanlar ve daha küçük olanlar bile. UEFA’nın böyle bir durumda bir sorun olacağını sanmıyorum. Bunların bir çoğu NOVA’dan aldıkları paralarla yıllık bütçelerini karşılıyorlar. Eğer süper ligin cebi ağrımaya başlarsa takımlar önlem alırlar.”

Spor Yazarı Todoris Kunadis ise karşı görüşte; “Geçen ekim ayında bir önceki hükümet maçları yasaklayarak ne elde etiyse bunlar da aynısını elde edecekler. Kol ağrısı için kelle koparmak çözüm değil. Panatinaikos stadında bunlar yaşandı diye diğer takımları cezalandırmanın bir anlamı yok. Tek çözüm yolu var;  o da yasaların uygulanması.”

‘SORUMLU YÖNETİCİLER’

Vaggelis Arnavutoglu ise tribünleri çileden çıkaranların ve gene takımların ihtiyaçları doğrultusunda besleyenlerin takım yönetimleri olduğunu söylüyor. 

Bu tartışmalar daha da alevlenecek. Fakat kesin olan bir şey varsa o da e-bilet uygulamasına karşı çıkanların boş durmayacağı ve  şirket yöneticilerinin çıkarlarına göre tutum belirleyecekleridir. Şimdilik bakanlığın sahaya attığı top pas olarak değerlendiriliyor. Ama armatörlerin gol yeme niyeti yok. 

ÖNCEKİ HABER

Cemreler düşerken

SONRAKİ HABER

Magnum Photos’tan efsane fotoğraflar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...