26 Temmuz 2011 13:16

Katledilen Doğan'ı binler uğurladı

Silopi'de polisin attığı gaz bombası nedeniyle başından ağır yaralanan ve yaşamını yitiren 13 yaşındaki Doğan Tayboğa'nın cenazesi binlerce kişi tarafından toprağa verildi. BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış, "Henüz 13 yaşında ve tüm insanlar gibi demokratik tepkilerini dile getirmek isteyen çocuklara bile tahammül etmeyen

Paylaş


Şırnak'ın Silopi İlçesi Cudi Mahallesi'nde 24 Temmuz akşamı polisin attığı gaz bombası sonucu ağır yaralanan ve ameliyat olduğu Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitiren 13 yaşındaki Doğan Tayboğa'nın cenazesi, onlarca araçlık konvoyla Silopi'ye getirildi. Cenaze konvoyuna, BDP Şırnak İl Başkanı Abit İke, BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, Cizre Belediye Başkanvekili Mehmet Saçı, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Başverimli (Tilqebîn) Belde Belediye Başkanı Sinan Uysal, MEYA-DER, BDP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi yöneticileri i ve binlerce yurttaş eşlik etti. Silopi ilçe merkezine, Teyboğa'nın cenazesi yüzlerce araçlık konvoy ile girdi. BDP İlçe binası önünde toplanan binlerce kişi, Tayboğa'nın cenazesini "Şehîd namirin" ve "PKK halktır halk burada" sloganları ile karşıladı. Dini vecibelerinin yerine getirilmesi için cenazeyi Haci Faris Camii'ne yürüyüşle götüren kitleye, sokaklardan insanların destek vermesiyle cenaze törenine katılanların sayısı gittikçe arttı. Tayboğa'nın cenazesi ambulanstan çıkarılırken, damlardan ve balkonlardan tabuta güller atıldı.

'DOĞAN'IN ÖLDÜRÜLMESİ BAŞBAKANIN YENİ KONSEPTİDİR'

Tayboğa'nın cenazesi binlerce kişi eşliğinde 5 kilometrelik bir yürüyüşün ardından mezarlığa getirildi. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından, cenaze toprağa verildi. Defin işlemlerin ardından kitleye hitaben konuşan BDP İl Başkanı Abit İke, Başbakan Erdoğan'ın polisin yetkilerini artırarak, 1990'lı yıllarda özel harekat polislerinin bölgede sergilediği politikaları yeniden devreye sokmaya çalıştığını kaydederek, polisin attığı gaz bombalarıyla 13 yaşındaki Doğan'ın ölümüne neden olanın da bu konsept çerçevesinde yürütülen politikalar olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan'a seslenen İke, "Sınır içi ve sınır dışı operasyonlarla Kürt halkının bitirilmeyeceğini bilmesini istiyoruz. 30 yıldır Kürt halkını imha ve inkarla bitirilmeye çalışılıyor. Bu çatışmalı ortamın son bulması için demokrasi ve barış taleplerini dile getiriyor ve yine de görmezlikten geliniyor. Tansu Çiller, Mehmet Ağar ve Doğan Güreş üçlüsünün imha ve inkârla iktidarda tutulmadıkları gibi tarihin çöplüğüne gömüldüler. AKP hükümeti ve Tayip Erdoğan'ın sonu da bu üçlüler gibi olacaktır" dedi. İke, "Kürt halkının başı sağ olsun. Umut ediyoruz ki, Demokratik Özerklik ilanı bu akan kanın son bulmasına vesile olacak. Tek çözüm Demokratik Özerkliktir" diye konuştu.

'DOĞAN'IN YERDE TEKMELENMESİ İNSANLIK AYIBIDIR'

İke'nin ardından konuşan BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış ise, "Henüz 13 yaşında ve tüm insanlar gibi demokratik tepkilerini dile getirmek isteyen çocuklara bile tahammül etmeyen AKP zihniyeti ile karşı karşıyayız. 13 yaşındaki çocuktan intikam alırcasına yerde bile tekmelenmesi insanlık ayıbıdır. Burada söylenecek söz bitmiştir" diye konuştu. İran'ın Kürt halkına yönelik başlattığı operasyonların tesadüf olmadığına işaret eden Alkış, "Savaş daha da şiddetlenecek ve yapılan bu anlaşmada Zap operasyonunda olduğu gibi İran rejimi de hezimete uğrayacaktır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından alkış ve sloganlar eşliğinde kitle taziye evine doğru yürüyüş düzenledi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu'nda fatura Kürtlere çıktı

SONRAKİ HABER

H. İbrahim Oruç Parkı binlerce kişinin katılımıyla açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...