26 Şubat 2015 15:12

Arınç: İmralı heyetiyle ortak açıklama söz konusu değil

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İmralı heyeti ile hükümet tarafından yapılması beklenen ortak açıklamaya ilişkin, 'Ortak açıklama söz konusu değil' dedi.

Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, katıldığı özel bir TV programında çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arınç, İmralı heyetinin Kandil'e bazen 2 kişi bazen ise 3 kişi olarak gittiğini belirterek, "Buna neden ihtiyaç duyuyorlar" diye sordu.

Arınç, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Kandil arasında bir kavga yaşandığını ileri sürerek, "Öcalan'ın taleplerine karşı Kandil sürekli veto hakkını kullanıyor. Burada iki şey düşünülebilir, Öcalan'ın belli taleplerini Kandil neden veto hakkını kullanıyor ya da onun sözlerine önem vermiyor? 'Bizim elimizde silah var, Öcalan da kim oluyor?' diyebilir. Kandil eylem yaparak gücün kendinde olduğunu ifade ediyor" iddiasında bulundu. 

'YANYANA AÇIKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL' 

İmralı heyeti ile hükümet tarafından yapılması beklenen ortak açıklamayla ilgili olarak da Arınç, "Ortak açıklama söz konusu değil" diye konuştu. Açıklama ile ilgili ortaya farklı bir yöntem atan Arınç, PKK Lideri Öcalan'ın Kandil'de bulunan KCK yetkililerine haber bildirdiğini, KCK yetkilileri tarafından bu haberlerin kabul edildiğine dair açıklamayı yapması gerektiğini, daha sonra ise hükümetin uygun bulması halinde, "Biz de böyle söylüyoruz, yapılacaklar bunlardır" şeklinde bir açıklama yapabileceğini, yan yana bir açıklamanın olamayacağını söyledi. 

'BİZİM YAPTIĞIMIZ MÜZAKERE DEĞİL'

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın çözüm sürecinde üzerinde uzlaşma aranan taslak metindeki 10 maddeyle ilgili yaptığı açıklamalara da değinen Arınç, söz konusu maddelerin yapısal değişiklikler içerdiğini savunarak, "Bunları yazmak kolay da, gerçekleşmesi bugünden yarına olmaz, bunu Öcalan da biliyor. Felsefe içeriyor bunlar" diye konuştu.

Arınç, hükümetin taslağı değiştirerek açıklamak istediğine ilişkin iddialar için de, "Bu yazılar bize gelmiştir. Hükümetin bunun üzerine atlaması düşünülemez. Bizim yaptığımız müzakere değil. Müzakere sürecinde kendi elindeki silahını bırakmayan insan bizimle masaya oturmayı teklif edecek. Bunu kim kabul edebilir? Adam diyor ki 'Ben silahı bırakmam çünkü halkı korkutmam lazım, vazgeçmem' diyor. Biz de diyeceğiz ki 'Beraber bir çay içelim, kaçtan aşağı olmaz. Biz deli miyiz yahu?" iddialarında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri 13 Mart'ta iş bırakıyor!

SONRAKİ HABER

Irkçılar akademisyeni hedef gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...