26 Temmuz 2011 11:18

Devlet toplu mezarları kapatıyor!

Bitlis’in Mutki ilçesinde belediye araçlarıyla ilçe çöplüğüne gömülen PKK’lilerin mezarlarının üzerine belediye yine çöp boşaltmaya başladı. İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, “Yol çalışmaları adı altında toplu mezarlar yok ediliyor. Savcılığı tahribat yapıldığına dair bilgilendi

Devlet toplu mezarları kapatıyor!
Paylaş

Bitlis’te ortaya çıkarılan toplu mezarlara ilişkin 19 Mayısta başlatılan ‘tahribat’ operasyonu sürüyor. Mutki’de jandarma karakolunun hemen yanında bulunan yerde 13 kişinin gömülü olduğu toplu mezar alanı ile öncesinde 8 kişinin bulunduğu ama sadece 6 kişinin cesetlerinin çıkartıldığı ve 2 kadın PKK’linin halen gömülü olduğu alana kapatılıyor. Mutki Belediyesi toplu mezarların bulunduğu yere tekrar çöp boşaltmaya başladı. Çöpün yanı sıra molozlar da toplu mezarların bulunduğu bölgeye dökülüyor. Savcılıklarda İHD’nin toplu mezarlara ilişkin resmi başvurularının olmasına rağmen mezarlar koruma altına alınmıyor, tahribatına göz yumuluyor ve böylece mezarların üzeri kapatılıyor. Mutki İlçe Jandarma Karakolunun hemen altındaki yol kenarında daha bir çok mezar olabileceği şüpheleri devam ederken bu bölgede ‘yol genişletme’ adı altında başlatılan çalışmayla toplu mezarın olduğu yere yüzlerce kamyonla taş, toprak ve kum döküldü. Bu çalışmaların ilk başladığı 19 Mayıs tarihinde İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan’ın ‘Toplu mezar alanları tahrip ediliyor’ diye Mutki Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapmasına rağmen hiçbir girişimde bulunulmadı.
Mezarların bulunduğu alanda incelemelerde bulunan İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, toplu mezarların bilinçli bir şekilde yok edilmeye çalışıldığını belirterek, “Bu toplu mezarların bulunduğu yerlerden başta Mutki Savcılığı olmak üzere herkesin haberi var. Şu an tekrar molozlar dökülüyor. Mutki’de de Hizan’da da ‘Tarla yolu, hayvan yolu, yol genişletme çalışmaları’ adı altında toplu mezarlar yok edilmek istendi. Şimdi de bu toplu mezarların üstü çöplerle, taş, toprak, molozlarla kapatılmak isteniyor” dedi. Yeniden başvuru için gittikleri Mutki Cumhuriyet Başsavcısının kendileriyle görüşmek istemediğini aktaran Ceylan, savcının kendileriyle görüşme yapmayarak, adliyede bulunan çalışanı ile, dosyayla kendisinin ilgilenmediği yönünde bilgi gönderdiğini kaydetti.

Belediye yetkilileri ise söz konusu yere çöp dökülmesine ilişkin kendilerinin bilgileri olmadığını iddia ediyor. (Siirt/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fas'ta askeri uçak düştü: 78 ölü

SONRAKİ HABER

Zeytinburnu'nda fatura Kürtlere çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...