26 Şubat 2015 14:02

Almanya’da metal TİS’inde uzlaşma sağlandı

Almanya’da metal iş kolunda devam eden TİS görüşmeleri sona erme aşamasında. İşçi sendikası IG Metall Baden Württemberg ve patron sendikası Südwestmetall, dördüncü tur görüşmelerinde 800 bin metal işçisi adına uzlaşmaya vardı.

Paylaş

Almanya’da metal iş kolunda devam eden TİS görüşmeleri sona erme aşamasında. İşçi sendikası IG Metall Baden Württemberg ve patron sendikası Südwestmetall, dördüncü tur görüşmelerinde 800 bin metal işçisi adına uzlaşmaya vardı. Ücretlerde yüzde 3.4 oranında artış ve kısmi emeklilikle ilgili sunulan bir sözleşme taslağının yeni düzenlemeyle 2021 sonuna kadar yürürlükte kalması yönünde anlaşan taraflar, bu anlaşmaları diğer bölgelere de tavsiye ettiler.

IG Metall Baden Württemberg Başkanı Roman Zitzelsberger yaptığı açıklamada, başarılı bir TİS döneminin sonuna gelindiğini söyledi. Eyalet genelinde 285 bin metal emekçisinin uyarı grevlerine katılarak taleplerin arkasında olduklarını gösterdiğini söyleyen Zitzelsberger, “Bu kadar baskı kurmasaydık böyle başarılı bir sonuç elde edemezdik” dedi. 

“Büyük TİS Komisyonu, sözleşme taslağını değerlendirecek ve önümüzdeki 14 gün içinde bütün işyerlerinde tartışılacak. Son kararı 14 gün sonra vereceğiz” diye konuşan Zitzelsberger, uzlaşma taslağının metal işçileri tarafından destekleneceğinden emin olduğunu dile getirdi. “Son yılların en yüksek reel ücret artışını elde ettiklerini” belirten Zitzelsberger, “12 ay süre zarfı içinde ücretlerin yüzde 3.4 yükselmesi ekonomiye de olumlu yansıyacak ve iç piyasayı canlandıracak” dedi.

BAŞARILI BİR SÜREÇ

Uzlaşma taslağını olumlu değerlendiren IG Metall Genel Başkanı Detlef Wetzel de açıklamasında, “Çok başarılı bir süreçten geçtik. Ücretler yüzde 3.4 artacak, yaşlılıkta kısmi emeklilik hakkı korunarak geliştirildi. Artık en alt ücret gruplarında çalışanlar da son ücretlerinin yüzde 90’ı dolayında bir ücretle kısmi emekliliğe ayrılabilecekler” dedi. İşverenlerin özellikle kısmi emeklilikten ayrılanların oranını yüzde 4’den yüzde 2’ye düşürmeye çalıştıklarını hatırlatan Wetzel, “Bunu da engelledik. Bundan böyle de çalışanların yüzde 4’ü kısmi erken emekliliğe ayrılabilecek” diye konuştu. Eğitim konusunda önemli bir adım atıldığını sözlerine ekleyen Wetzel, “Kısmi emeklilik fonundan kullanılmayan kaynaklar eğitim için harcanabilecek. Bu adımı gelecekte geliştireceğiz” dedi.

IG Metall’in başarılı bir TİS dönemi gerçekleştirmesini üyelerinin desteğiyle açıklayan Wetzel, “Eğer 850 bin metal işçisi Almanya’nın dört bir yanında uyarı grevlerine iştirak etmeseydi, taleplere sahip çıkmasaydı bu başarıyı elde edemezdik. Üyelerimiz sadece taleplerin arkasında olduklarını değil, aynı zamanda bu talepler için mücadele etmeye hazır olduklarını gösterdiklerini” de ifade ederek bütün üyelere teşekkür etti.

DİĞER BÖLGELER ÜSTLENECEK

Almanya’da metal iş kolunda toplam 3.7 milyon işçiyi kapsayan TİS görüşmeleri yedi ayrı bölgede birden devam ediyor. Geleneksel olarak en geç üçüncü tur görüşmelerden sonra hangi bölgenin pilot bölge olacağı ve bütün Almanya için belirleyici sözleşme taslağını imzalayacağı belli oluyor.
Bu kez de Baden Württemberg bölgesinin pilot bölge olacağı üçüncü tur görüşmelerde belli olmuştu. Dördüncü tur görüşmeleri öncesinde diğer TİS bölgelerinde yapılan açıklamalarda, “Eğer Böblingen’de sonuç alınmazsa burada hiç alınmaz” denilerek sendikanın ortak tutumu ortaya konulmuştu.

Önümüzdeki iki hafta içinde diğer bölgelerde formel görüşmeler yapılacak ve Böblingen’de sağlanan uzlaşmanın altına imzalar atılacak.

IG METALL’İ FRENLEMEYİ BAŞARDIK

Ücret konusunda en son sınıra dayandıklarını ileri süren Südwestmetall Şefi Stefan Wolf da, “Son yılların en yüksek reel ücret artışı konusunda anlaştıklarını” söyledi. Sözleşmenin diğer konularında IG Metall’i frenlemeyi başardıklarını da sözlerine ekleyen Wolf, “Yaşlılıkta Kısmi Emeklilik yeni bir düzenlemeye tabi tutulacak. Sendikanın vadettiği gibi herkesin dilediği zaman işten ayrılma hakkı gibi bir yönelim olmayacak. 67’de emekliliğin delinmesini engelledik” dedi. Bireysel eğitim konusunda da IG Metall’i doğru yola soktuklarını söyleyen Wolf, “Bireysel eğitime teşvik yok” diye konuştu. İşletme çıkarlarının bundan sonra öncelikli olacağını söyleyen Wolf, “Bu konuda IG Metall, işyeri temsilcilerinin ortak söz haklarını geliştirmek istiyordu. Buna da izin vermedik. İmzalanan sözleşmelerin her iki taraf açısından da iyi olduğunu düşünüyorum” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

DTCF öğrencileri: Üniversitede çeteler istemiyoruz

SONRAKİ HABER

AKP'li aday, deniz vadetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...