26 Şubat 2015 12:44

Mor çatı: Kürtaj yapan hastaneleri açıklayın

Mor Çatı Vakfının İstanbul’da sadece 3 kamu hastanesinde isteğe bağlı kürtaj yapıldığını ortaya çıkaran araştırması üzerine açıklama yapmak zorunda kalan ve kamu hastanelerinde 10. haftanın sonuna kadar kürtaj yapıldığını iddia eden Sağlık Bakanlığına Vakıftan cevap geldi.

Paylaş

Mor Çatı Vakfının  İstanbul’da sadece 3 kamu hastanesinde  isteğe bağlı kürtaj yapıldığını ortaya çıkaran araştırması üzerine açıklama yapmak zorunda kalan ve kamu hastanelerinde 10. haftanın sonuna kadar kürtaj yapıldığını iddia eden Sağlık Bakanlığına Vakıftan cevap geldi.

Mor Çatı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın kürtaj olma hakkını açıkça kabul eden açıklamasının ardından kürtaj yapılmadığı ya da sadece zorunlu durumlarda kürtaj yapılabildiğini söyleyen hastane ve doktorlar ile ilgili herhangi bir idari işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Bakanlığın kürtaj yaptırmak isteyen kadınların hangi hastanelere başvurması gerektiğinin tam listesini de kamuoyuna açıklamasını beklediklerini ifade eden Mor Çatı,  ücretsiz, güvenli, erişilebilir kürtaj hakkının takipçisi olacaklarını söyledi. 

BAŞVURULAR SONUCU ARAŞTIRMA YAPILDI

Bakanlığın Mor Çatı’nın adını kullanmadan “Bir vakıf” ifadesini kullandığı açıklamada hastanelerin telefonla aranarak sağlıklı bilgi elde edilemeyeceği iddia edilmiş, Vakfın telefonda kimlerle görüştüğünün  belirtilmediği ifade edilmişti. Bakanlığın bu ifadelerine de tepki gösterilen açıklamada, Mor Çatı’nın 25 yıldır şiddete maruz kalan kadın ve beraberindeki çocuklarla dayanışma kurarak şiddetsiz bir hayatı yaşayabilmelerine destek olduğu belirtilirken, araştırma ihtiyacının da kadınların kamu hastanelerinde kürtaj yapılmadığına, kürtajın engellenmesi için ikna yöntemlerinin kullanıldığına yönelik başvurular sonucunda doğduğu ifade edildi. Bunun üzerine 37 hastaneden 30’unun kadın doğum servisi ile görüşüldüğü,  iki hastanenin kadın doğum servisine hiçbir şekilde ulaşılamadığı,  yapılan görüşmede ise, hastanede kürtaj yapılıp yapılmadığı bilgisinin telefonda verilemeyeceğinin belirtildiği kaydedildi. 

KÜRTAJ ‘MAHREM BİLGİ’ DEĞİLDİR

Bakanlığın yine aynı açıklamada gebeliğin sonlandırılmasının hasta ile hekim arasında konuşulacak özel bir durum olduğu sözlerine de açıklamada şu yanıt verildi: “Gebeliğin sonlandırılması, prostat ameliyatı, diş çekilmesi gibi özen gösterilmesi gereken tıbbi bir işlemdir ve en az bu işlemeler kadar yaygın olarak yapılabilir. Kamu hastanelerinde kürtaj yapılıp yapılmadığı bilgisi ise Sağlık Bakanlığının açıklamasında belirttiği gibi, hekim ve hasta arasındaki ‘mahrem’ bir bilgi değil, tıpkı “Hastanenizde prostat ameliyatı yapılıyor mu?” sorusuna verilecek yanıt gibi, hızla erişilmesi gereken tıbbi bir işlemin bilgisidir” denildi. 2008 yılında Dünya genelinde 47 bin kadın güvenli kürtaj hizmetine erişmediği için yaşamını kaybettiği ifade edilirken, bakanlığın, yetki ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin takipçisi olaunacağı belirtildi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YPG'den Til Hemis ve Kobanê açıklaması

SONRAKİ HABER

Yüzde 50 zihinsel engelli gence 3,5 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa