27 Temmuz 2011 05:45

Kıdem tazminatı tek güvencemiz

OSTİM’de çalışan işçiler zaten patronun iki dudağı arasında olan iş güvencelerinin, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle birlikte tamamen yok olacağını ifade ediyor. İşçiler, “Patronlar kıdem tazminatı ödememek için işçiyi işten atarken iki kere düşünmek zorunda kalıyordu. Kıdem tazminatı fona devredil

Kıdem tazminatı tek güvencemiz
Paylaş
Suat İnal

Ostim Sanayi bölgesinde öğle saatlerinde dinlenmek için geldikleri parkta sohbet ettiğimiz işçilerin tamamı kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıktıklarını belirtti. Parkta dinlenirken sohbet ettiğimiz 19 yaşındaki Gökhan, “Çalışanın hakkı çalışanın olmalı. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için 10 yıl çalışma zorunluluğu getirilmesine karşıyım” dedi. Ostim’de işçilerin sürekli iş değiştirdiğini anlatan Gökhan, işçilerin devamlı çalışabilmelerinin çok zor olduğunu bildirdi.

‘ZATEN HAKKIMIZI ALAMIYORUZ’

42 yaşındaki Ostim İşçisi Sadettin Ulutürk de, “Patronlar bu kanun yasalaşırsa çok kolay bir şekilde işçi çıkarabilir. İş güvencesi kalmaz. Bu yüzden hükümetin kıdem tazminatını fona devretmesine karşıyım” dedi. 34 yaşındaki Muhammer Usta ise, “Zaten hakkımızı alamıyoruz. Geçim zorluğu yaşıyoruz. Çoluk çocuk var, kira var. Bakan televizyona çıkıyor on milyar maaşa ağlıyor. Patronlar istediği zaman işçileri işten atabildikten sonra tazminatını alsa ne olur bu çözüm değil. Bir kere işçinin aldığı ücretler artırılmalı. Tazminat aslında iş güvencesi işçiler için. Patronlar kıdem tazminatı nedeniyle işçileri işten çıkarmakta zorlanıyor. Sanayideki işçiler amele geliyor amele gidiyor onlar için değişen hiçbir şey yok” diye konuştu.

‘İŞVERENİ BAĞLAYAN TEK BAĞ DA KOPAR’

Parkta öğle molasında demledikleri çaylarını içerken selamlaştığımız işçilerden 43 yaşındaki  Mustafa Duman da, yakın zamanda işten atıldığını ve kıdem tazminatını alamadığı için eski patronuyla mahkemelik olduğunu söyledi. Mevcut kıdem tazminatı uygulamasının değişmesini değil güvenceye alınmasını isteyen Duman, eğer kıdem tazminatı fona devredilirse işçilerin çok daha büyük sıkıntılar yaşayacağını düşündüğünü belirtti. Kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda patronları bağlayan tek bağın da kopacağını vurgulayan Duman, “İşçiler sıkıntı yaşar. İşçilerin bir işyerinde devamlı çalışma olanağı ortadan kalkar. Kıdem tazminatı işçi ile işveren arasında büyük bir bağlantı kuruyor aslında. Kıdem tazminatı fona devredilirse bu bağ kopar ve işveren istediği gibi işçisini işten atabilir. 14 sene çalıştığım önceki işyerimden işten atıldım. Patronum kıdem tazminatımı vermedi. Bir işverenimle mahkemelik olmuştum. Mahkemeyi kazanmama rağmen paramı alamıyorum. Kimse ilgilenmiyor, işçiye sahip çıkan yok” diyor.

‘SENDİKALAR NE YER NE İÇER’

“Kıdem tazminatının fona devredilmesine ben de karşıyım” diyen 26 yaşındaki Durmuş Çayır ise işyerindeki arkadaşlarla sohbetlerinde bütün işçilerin bu uygulamaya karşı çıktığını belirtti. İş güvencesinin kendileri açısından en önemli sorun olduğunu belirten Çayır, “Ben hiç sendikalı olarak çalışmadım Sendika nedir bilmem, ne iş yaparlar? Ne yer ne içerler? Para mı yerler gerçekten işçinin hakkını mı savunurlar bilmem” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'daki patlama sonrası 8 gözaltı

SONRAKİ HABER

Oslo’nun sorumluları politikacılar ve medya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...