26 Şubat 2015 11:45

IŞİD’in kaçırdığı Süryanilerin sayısı 220’ye yükseldi

Suriye’nin kuzeyinde, Kürt bölgesi Rojava’da Süryani köylerine saldıran IŞİD’in kaçırdığı Süryanilerin sayısının 220’ye yükseldi. Pazartesi günü başlayan saldırılar nedeniyle yüzlerce kişinin de kaçmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Öte yandan Süryani savaşçılar, Kürt YPG güçleri ile birlikte IŞİD’e karşı direniyor.

Paylaş

Suriye’nin kuzeyinde, Kürt bölgesi Rojava’da Süryani köylerine saldıran IŞİD’in kaçırdığı Süryanilerin sayısının 220’ye yükseldi. Pazartesi günü başlayan saldırılar nedeniyle yüzlerce kişinin de kaçmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Öte yandan Süryani savaşçılar, Kürt YPG güçleri ile birlikte IŞİD’e karşı direniyor.

CİHAN’ın haberine göre IŞİD, Haseke’nin Til Temir beldesine bağlı 11 köyü ele geçirdi, Til Temir’in güney batısındaki Cebel Abdulaziz bölgesini de kuşattı. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül Rahman, “IŞİD şu an 10 Hıristiyan köyünü kontrol ediyor. Köylerden kaçırdıkları insanları kendi bölgelerine götürdüler” açıklaması yaptı. 

El Cezire, Suriyeli Süryani Ulusal Konseyi de yüzlerce Süryani’nin Haseke vilayetindeki iki şehre doğru kaçtığını duyurdu.

CNN’in haberine göre ise yaklaşık 700 Süryani aile katliamdan kurtulmayı başardı.

600 kadar Süryani ise Haseke’deki St. Mary Katedrali’ne sığındı. Buradaki Süryanilerin yiyecek, su ve battaniye kıtlığı çektiği belirtiliyor. 

Suryaniler.com sitesi de, yaklaşık 3 bin kişinin saldırılar sonucu yerinden edildiğini, Qabr Shamiye’de (Süryanicesi Dizen Khteta) bir kilisenin yakıldığını, Habur Nehri kuzeyinde bulunan 20 Süryani köyün halkının ise köylerini terk etmediğini yazdı. 

EN AZ 9 SÜRYANİ ÖLDÜRÜLDÜ, SÜRYANİ MİLİSLER DİRENİYOR

Uluslararası Asuri Haber Ajansı (AINA) en az 9 Süryani’nin IŞİD saldırıları sırasında öldürüldüğünü açıkladı. AINA saldırılan Süryani köyü sayısının 35 olarak açıklarken, “IŞİD ile Kürt ve Süryani milisler arasındaki çatışmada 130 IŞİD’li öldürüldü” dedi. 

Haberde, Haseke’de IŞID’liler ve Süryani liderleri arasında kaçırılanlarla ilgili bazı görüşmeler yapıldığı Abdülaziz Dağlarında tutulan bazı Süryanilerin bırakılabileceği ileri sürüldü.

AINA, IŞİD saldırıları sırasında yaşamını yitiren 9 Süryani savaşçının kimliğini de yayımladı.

Buna göre öldürülen Süryanilerin isimleri şöyle: Milad Sammy Adam, George Maholian, Tamir Darwish, Marius Hurmiz, Simon Somo, Abraham Qatina, Joseph Afeh, Julian Osi ve  Haysam. 

IŞİD’in rehin aldıkları arasında Til Temir’den “2’si kadın 12 Süryani savaşçı”nın da bulunduğu belirtiliyor. 

IŞİD çarşamba günü Irak’ta da Süryanileri kaçırmıştı. Tikrit’in etkili dini liderlerinden Şeyh Enver Ubeydi El Cezire’ye yaptığı açıklamada, Rubeysa köyünden 9’u çocuk 127 kişiyi kaçırdığını geçen süre içinde 21 kişiyi serbest bıraktığını söylemişti. Ubeydi örgütün elinde 9-10 yaşlarında çocukların da olduğunu belirtmişti.

IŞİD’e karşı çatışan YPG (Halk Savunma Birlikleri) cumartesi gününden bu yana şiddetlenen çatışmalarda Haseke çevresinde IŞİD kontrolü altında olan 70’e yakın köyü geri almıştı. IŞİD ise pazartesi gününden itibaren Süryani köylerine büyük saldırı başlattı. 

NEDEN SÜRYANİLER?

ABD merkezli Newsweek dergisinin İsveç’te yaşayan Süryani Gazeteci Nuri Kino’dan aldığı bilgilere dayandırdığı haberine göre IŞİD, elindeki Süryanileri Suriye Kürtlerinin silahlı gücü YPG’nin elindeki IŞİD’li esirlerle takas etmek istiyor.

Kino, IŞİD’in saldırılarına Suriye ordusunun da destek verdiğini iddia ediyor. 

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, IŞİD’in yaptığı bu saldırının silah ve eleman geçişini kolaylaştırmak için Türkiye sınırına koridor açmak amacıyla düzenlendiğini iddia etmişti. 

1933’TE KATLİAMDAN KAÇIP GELMİŞLERDİ

IŞİD’in 23 Şubat saat 05.00 sularında saldırıya geçtiği ve işgal ettiği Habur Nehri kıyısındaki Süryani köyleri Til Hirmiz, Til Shamiram, Qabre Shamiye ve Til Kebish köylerinde binlerce sivilin bölgeden kaçarak Kamışlı’ya gitmeye çalışıyor.

Suryaniler.com sitesinin haberine göre Til Hirmiz’da Suriye’nin en eski kiliselerinden biri olan Mor Bişo kilisesi de yakıldı. 

Habur bölgesindeki halkın büyük kısmı ise Irak’taki 1933 Simele katliamından kaçarak bu bölgeye yerleşenlerden oluşuyordu. 

HERYERDEN TEPKİ YAĞDI

ANHA’nın haberine göre Arap Ulusal Konseyi, IŞİD’in Til Temir bölgesindeki Asuri/Süryani halkına yönelik saldırılarını kınadı.Arap kadınları Bürosu, Arap Gençleri Bürosu, Arap Aşiretleri işleri Burosu, Toplumsal İşler Bürosu ve İnsanlık Sınırı Derneği gibi biçok kurumu bünyesinde barındıran Arap Ulusal Konseyi, yazılı açıklama yaparak, “Suriye’de yaşayan tüm oluşum ve mezhepler adına, bünyesindeki tüm kurum ve örgütleriyle Arap Ulusal Konseyi olarak kanalık güçlerin Hristiyan halkının kutsallarına yönelik geliştirilen vahşet uygulamalarını, ülkelerinde Hristiyan Süryani, Ermeni, Asuri halklarına yönelik katliamları ve öldürmeleri şiddetle kınıyoruz” dedi. 

‘BM VE AP HAREKETE GEÇİRİLMELİ’

Avrupa Demokratik Toplum Kongresi (KCD-E) Eşbaşkanlığı da Asuri/Süryanilere saldırıları kınayarak, Avrupa’daki halk ve bileşenlerinden uluslararası kurumları harekete geçirmek için girişimde bulunmasını istedi.

Açıklamada, “Mezopotamyanın kadim halkının yardımına koşan YPJ/YPG, MFS (Asuri-Süryani Askeri Meclisi) omuz omuza yoğun bir çatışma halindedir” denildi.

Asuri -Süryani-Keldani halkının demokrasi mücadelesinin ve topraklarında yaşama ısrarının Ortadoğu’da demokrasinin gelişimi için önem taşıdığına dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu’nun harekete geçirilmesi çağrısı yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çipras partisini zor ikna etti

SONRAKİ HABER

Şam ziyareti Fransa’yı karıştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...