25 Şubat 2015 17:00

Bakan Çelik: Sendikalı işçi sayısı 2 milyon olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Günlük 4 doların altındaki nüfusun oranı yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir' dedi. Çelik, sendikalı işçi sayısının da 2 milyona ulaşacağını iddia etti.

Paylaş

Bakan Çelik, Antalya'da iki gün devam edecek 'G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki' konferansına katıldı.

'Türkiye Ulusal İşbaşında Eğitim Ağı' kuruluş toplantısının da yapılacağı konferansın açılış oturumunda konuşan Çelik, usta, kalfa ve çırak gibi halen kullanılan beceri düzeylerinin köklerinin Türkiye'de ahilik sistemi içinde yer aldığına söyledi. 

İŞSİKLİK KÜRESEL SORUN

Küresel krizin etkilerin en yoğun hisseden grupların başında gençlerin geldiğine dikkat çekerek açıklamalarına devam eden Bakan Çelik, Dünya'da 75 milyondan fazla gencin işsiz olduğunu söyledi. Artan genç işsizliğin kayıp bir neslin ortaya çıkmasına hem de ülkelerin büyüme potansiyelini boşa akıp gitmesine neden olacağını dile getiren Çelik, Türkiye'nin yakın coğrafyasında, Suriye, Irak ve Ortadoğu'da, yaşananların dünyanın muhtelif bölgelerinde artan 'terör'ünün işsiz gençleri pençesine aldığını söyledi. 

SENDİKALI İŞÇİ SAYISI 2 MİLYON OLACAK

Çelik, "Türkiye'de ihtilal döneminde yapılan örgütlenmeyle ilgili yasal mevzuatın bu dönemde tümden değiştiğini ve tüm çalışma hayatındaki değişikliklerin sosyal taraflarla diyalogla değiştiğini özelikle belirtmek istiyorum" dedi.

Türkiye'de örgütlü toplum ve sendikalı işçi sayısıyla ilgili 'sanal rakamlardan' yeni yasal düzenlemelerle sistemi kurtardıklarını söyleyen Bakan Çelik, örgütlenmenin önündeki engeller kalktıktan sonra 1 aylık dönem içinde 1 milyon olan örgütlü işçi sayısının 1 milyon 300 bine ulaştığını söyledi. Bakan Çelik, bu rakamın çok kısa süre içinde, yasanın sağladığı imkanlar çerçevesinde 2 milyona ulaşacağı söyledi.

Türkiye'nin iş sağlığı ve işçi güvenliği konusunda Avrupa Birliği'nin de takdirini alan müstakil bir yasaya yine bu dönem içinde kavuştuğunu söyleyen Bakan Çelik, fakat iş kazalarının önlenmesi için tek yönlü bir duyarlılığının, farkındalığın aşılması gerektiğini söyledi. Çelik, "Önümüzdeki ay içinde yasalaşmasını temenni ettiğimiz yasada eğitim ağırlıklı bir düzenlemeyi getiriyoruz. Sorumluluğun bilincinde işveren, sağlıklı bir mevzuat ama bunun yanında nitelikli elemanlarla bu işlerin gördürülmesi iş güvenliği açısından sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır" dedi. 

'TÜRKİYE'DE YOKSULLUK AZALIYOR'

Türkiye'de güzel şeyler olduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, "Yoksullukla ilgili tek bir rakamı vermek istiyorum, günlük 4 doların altındaki nüfusun oranın yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir. Ayrıca ILO'nun ücretler raporuna baktığımız zaman ücretleri en çok artıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. OECD verilerine göre gelir eşitsizliğini en hızlı düşüren ülkelerin başında Türkiye var" diye konuştu.

Türkiye'nin 5 yılda 5 milyon istihdam gerçekleştiren ekonomik yapıya sahip olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "İyi bir gidiş var. Ama bir ülkenin iyi gitmesi veya birkaç ülkede işlerin iyi gitmesi sorunu çözmüyor. Bu toplantıların amacı tüm ülkelerde işlerin iyi gitmesi, dünyada işlerin iyi gitmesi ve kurallar çerçevesinde gitmesi konusunda dayanışmayı sağlamaya dönüktür" dedi. (Antalya/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

TÜRK-İŞ, kıdem tazminatı için yürüdü

SONRAKİ HABER

Ali Koç: Zengin ile fakir arasındaki uçurum derinleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...