25 Şubat 2015 16:58

TÜRK-İŞ, kıdem tazminatı için yürüdü

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar gereği bölgelerde yapılan kıdem tazminatı eylemleri sürüyor.

Paylaş

İstanbul’da TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalara üye işçiler kıdem tazminatının fona devredilmesine ve özel istihdam bürolarına karşı Taksim Tünel’de bir araya geldi. Buradan sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yürüyen işçiler sık sık “Tazminata uzanan eller kırılsın”, “Hükümet istifa” sloganları attı.

Yürüyüşün en önünde, fon uygulamasını eleştirmek için üzerinde “Kıdemini almadan gitti” yazılı siyah bir tabut taşıyan işçiler, tazminat haklarının gasbedilmesine izin vermeyeceklerini dile getirdiler. Galatasaray Lisesi önünde işçilere seslenen Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, “Kıdem tazminatı işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ'in kırmızı çizgisidir. TÜRK-İŞ Genel Kurulu, bugün çalışanları ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. Kıdem tazminatı hakkı bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Kıdem tazminatı yalnızca çalışan işçiyi değil, o emek ile geçinen işçi ailesini de ilgilendiren bir müessesedir. Ödemesi sonraya bırakılmış ücretin parçasıdır. Kızımızın gelinliği, oğlumuzun damatlığıdır. Geleceğimizin umudu ve güvencesidir" dedi.

HÜKÜMET YOKSULLUKTAN SİYASAL ÇIKAR SAĞLADI
Yıllardır uygulanan politikalarla işçilerin sömürüldüğünü ve bundan sermayenin kazançlı çıktığını söyleyen Büyükkucak, “Gelir dağılımı daha da bozuldu, eşitsizlik daha da arttı, işsizlik yaygınlaştı. Çalışanlar cendere altına alındı. Bir nesil istikrar adına fedakarlığa zorlandı” diye konuştu. Yoksulluğun ve sefaletin yardımlarla süreklilik kazandığını belirten Büyükkucak, Hükümetin bu durumdan siyasal çıkar sağladığını dile getirdi.
   
İŞÇİNİN ETKİN SİLAHI GREV HAKKI ELİNDEN ALINIYOR
Başta eğitim ve sağlık olmak üzere sosyal güvenlik, ulaşım gibi temel kamu hizmetlerinin özelleştirme ile sermayeye hediye edildiğini söyleyen Büyükkucak, “Attığımız her adım paralı oldu. Hayat pahalılığı dayanılmaz boyutlara geldi. İstihdamda taşeron uygulaması ile sömürü çarkı hızlandırıldı. Esnek çalışma modelleri yaygınlaştırılmak isteniyor” dedi. İşçilerin sermayenin aşırı kâr hırsı nedeniyle iş cinayetlerine maruz bırakıldığını ifade eden Büyükkucak, yüzlerce işçinin aynı anda öldüğünü, katliamın meydana geldiğini ve buna da işin gereği denildiğini ifade etti.
“Sosyal devlet uygulamaları ortadan kaldırılmaya, unutturulmaya çalışılıyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor” diyen Büyükkucak, işçilerin hak alma mücadelesinde en etkin silahların başında gelen grev hakkının Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırıldığını, fiilen uygulanamaz duruma getirildiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Liverpool Teknik Direktörü Rodgers: İşimizi tamamlamaya geldik

SONRAKİ HABER

Bakan Çelik: Sendikalı işçi sayısı 2 milyon olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...