25 Şubat 2015 13:07

Ödeme yapılmazsa eylem sürecek

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Bajer Tekstil işçilerinin aylardır ücret alamadıkları için başlattığı eylem sona erdi.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Bajer Tekstil işçilerinin aylardır ücret alamadıkları için başlattığı eylem sona erdi. DİSK/Genel-İş Sendikası yöneticilerinin arabulucu olarak fabrikanın yeni patronuyla yaptığı görüşmenin ardından işçilerin alacaklarının bir kısmının önümüzdeki pazartesi ödeneceği bildirildi. Geriye kalan ödemelerin ise Genel-İş’in denetiminde her 15 günde bir yapılacağı bildirildi. Eski patron Murat Baran’ın devlet teşviğini aldığını ama kendilerini mağdur ettiğini  belirten işçiler, yeni patronun da ödeme yapmaması halinde yeniden iş bırakacaklarını bildirdi. 

Daha önce fabrikada 110 kişinin çalıştığını belirten işçiler, yaşanan sorunlardan sonra şimdi 70 civarında işçi kaldığını söyledi. Kobanêli ve Suriyeli işçilerin de düşük ücretle çalıştırıldığı fabrikada geçtiğimiz aylarda birçok işçi de ücretleri ödenmediği için işten ayrılmış. 

Bir yıldır Bajer Tekstil’de çalıştığını söyleyen Mustafa Doru, 3 aydır maaş alamadığını belirterek, “İçeride tüm işçilerin alacakları var. Bizi bugün yarın diyerek oyaladılar. Şimdi kiramı ödeyemiyorum. Çocuğumu hastaneye götüremiyorum. Biz hakkımızı almak için fabrikayı çalıştırmadık” dedi.
Patronun teşvikten yararlandığını söyleyen işçi Gürkan İçli “Ama teşvik aldıktan sonra işçiler patronun umurunda olmuyor. Burayı batmış gibi gösteriyorlar. Aldıkları teşvikin üstüne yatıyorlar. Biz burada LCW mağazalarına mal üretiyoruz. Her gün mal çıkartıyorduk. Ama 3-4 aydır bize doğru dürüst ödeme yapmadılar” dedi. İçli, “Bizi oyalamaya devam ederlerse yine fabrikayı çalıştırmayız. Düzenli bir ödeme istiyoruz” dedi.

Maaş alamadığı için 2 ay önce işten ayrıldığını söyleyen Mustafa Gündüz, “Bizi devamlı oyalıyorlardı. 2 bin lira civarında bir alacağım vardı. Ben de 10 arkadaşımla birlikte işi bıraktım. Çalışma Müdürlüğüne şikayet dilekçesi yazdım. Ama halen bir sonuç alamadık. Devletten para alıyorlar, bizim ürettiğimiz malları satıyorlar ama işçilere ödeme yapmıyorlar” dedi. Suriyeli ve Kobanêli işçilerin sigortasız ve yarı ücretle çalıştırıldığını söyleyen Gündüz, “Murat Baran ‘Çözüm süreci olduğu için Diyarbakır’a fabrika açıyorum’ demişti. Ama devletten teşvik alıp işçileri mağdur etti. Başka fabrikalarda da böyle” dedi. Aysel Aslan isimli işçi de iki ay çalışmasına rağmen sigortasının yapılmadığını belirterek, “Maaş istediğimizde de para vermiyorlar. Zaman zaman 50 lira vererek, ‘İdare edin’ diyorlardı. Ben her gün Ergani’den buraya gelip gidiyorum. İşlerin çıktığını görüyorum. Para da geliyordu ama bize vermiyorlardı” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Örtülü sıkıyönetim getiriliyor

SONRAKİ HABER

Flokser işçisi artık faturayı ödemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...