25 Şubat 2015 12:17

Van Cezaevindeki şiddeti çocuklar da anlattı

Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde çocuk mahpuslara işkence ve kötü muamele yapıldığı iddiaları üzerine cezaevine giden avukatlardan Cihan Yaman çocuklarla yaptıkları görüşmeleri anlattı.

Paylaş

Bianet'te yer alan haberde Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde çocuk mahpuslara işkence ve kötü muamele yapıldığı iddiaları üzerine İnsan Hakları Derneği Van Şubesi'nden cezaevine giden avukatlardan Cihan Yaman, 22 Ocak'ta çocuklarla yaptıkları görüşmelere dayanarak iddiaları doğruladı. 

Yaman’ın verdiği bilgiye göre iki çocukla görüşmek mümkün olabildi.

Görüşülen kız çocuğu avukatlara kendi el yazısıyla verdiği bilgilerde gözaltına alındığında “polislerin şiddetine ve ahlak dışı davranışlarına maruz kaldığını” anlattı.

30 polisin ifadesini zorla aldığını söyleyen 15 yaşındaki çocuk fiziki şiddetin yanısıra psikolojik baskıyı da dile getirdi. “Beni askere vermekle, Erek dağına götürüp gömmekle tehdit edip korkutmaya çalıştılar. Ajanlık teklif ettiler. Ben her şeye rağmen hiçbir şey kabul etmedim.”

Çocuğun anlatımına göre Emniyet’teki iki polis de kendilerini savcı olarak tanıtarak sorular sordu.

Ayrıca bir polis de çocuğu taciz etti. “...niyetinin kötü olduğunu anlayınca bağırdım. Bir başka polis gelip beni durumdan kurtardı. Ve o korkuyla ne ifade verdiğimi hatırlamıyorum.”

PSİKOLOJİK BASKI SONRASI HASTANE 

Avukatlar “akli dengeleri yerinde değildir” raporu almak için çocukların hastaneye gönderildiği iddiasıyla ilgili olarak da bir çocukla görüştü.

Hastaneye gönderilen çocukla görüşemediklerini söyleyen Yaman, onun yanında kalan bir başka çocukla görüştüklerini belirtti.

Çocuğun avukatlara aktardığına göre hem gözaltında bulundukları sürede hem cezaevinde çocuklar kötü muamele ve psikolojik baskı görüyor. Buna rağmen arkadaşı “akıl sağlığı yerinde değil” gerekçesiyle hastaneye gönderilecek durumda değildi, kasıtlı olarak gönderildi.

Bu konuyla ilgili olarak HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş adalet bakanına soru önergesi vermişti.

Aktaş önergeyle Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde çocuk mahpusların maruz kaldığı uygulamaları ve bir çocuğun tepki gösterdiği için hastane hastane dolaştırıldığı iddiasını Meclis’e taşımıştı.

Benzer şekilde Van Milletvekili Özdal Üçer de bu cezaevindeki çocuk mahpuslara uygulanan baskı ve işkenceler için soru önergesi vermişti.

Üçer cezaevindeki çocukların psikolojik sorunlar yaşadığına da dikkat çekmişti.

HASTANE İŞKENCESİ 

Van’daki cezaevinde çocukların işkence, taciz ve psikolojik baskıya maruz kalmaları ve akli dengesi yerinde değil denilerek akıl hastanesine gönderildiği iddialarıyla ilgili olarak CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bugün soru önergesi verdi.

Tanrıkulu’nun Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede Van ve başka yerlerde yaşan olaylara dair şu sorular yöneltildi.

* Van M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki altı çocuğun, gözaltında ve cezaevinde taciz ve işkenceye maruz kaldığı ve travma yaşayan çocukların, tıbbi ve psikolojik destek yerine “Akli dengesi yerinde değil” denilerek Akıl Hastanesine yatırıldığı iddiası doğru mudur?

* Yüksekova’da gözaltına alınan bir çocuğun, dipçik ile darp edildiği, gözaltında küfür ve hakaret dışında makatına cam şişe sokulmaya çalışıldığı iddiası doğru mudur?

* Avukatlara bilgi veren arkadaşları, bu çocuğun yaşadığı travmalardan kaynaklı sürekli altını ıslattığı ve cezaevi yönetiminin de, bu çocuğu  “Akli dengesi yerinde değil” diyerek Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne gönderdiği iddiası doğru mudur?

* Aynı zamanda bir kız çocuğunun gözaltında tacize maruz kaldığı ve bu sebepten psikolojik sorunlar yaşadığı ve kendisine zarar verdiği iddiası doğru mudur?

* Bu çocukların akli dengelerinin yitirdiklerinin tespiti hangi yöntemle yapılmıştır? Bu olayların üstünün örtülmesi için çocukların Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırıldığı iddiası doğru mudur?

* Konu ile ilgili sorumlular hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kyme Müzesi için yıkım kararı çıktı

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı Niğde IŞİD davasının naklini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...