25 Şubat 2015 12:15

Kyme Müzesi için yıkım kararı çıktı

Kyme antik kentinden çıkan ve restore edilmeyi bekleyen 3 bine yakın arkeolojik eserin bulunduğu Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi için yıkım kararı alındı. MHP’li Aliağa Belediyesi tarafından sağlam olmadığı iddia edilerek yıkım kararı alınan binadaki eserler, Aliağa Belediyesi Misafirhanesinin sığınağına taşındı.

Paylaş

Ali Çetin KELLECİ
İzmir

Kyme antik kentinden çıkan ve restore edilmeyi bekleyen 3 bine yakın arkeolojik eserin bulunduğu Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi için yıkım kararı alındı. MHP’li Aliağa Belediyesi tarafından sağlam olmadığı iddia edilerek yıkım kararı alınan binadaki eserler, Aliağa Belediyesi Misafirhanesinin sığınağına taşındı. 

Aliağa Arkeoloji Müzesi’ni Koruma ve Yaşatma Hareketi üyeleri, Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi önünde basın açıklaması yaptı ve “Müzemizi istiyoruz, arkeoloji müzemiz korunmalı, yaşatılmalı ve halka açılmalıdır” diyerek karara tepki gösterdi. 

‘MÜZEDE ÇOK ÖNEMLİ ESERLER VAR’

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, arkeolojik kazı müzelerinin bir toplumun ve yeryüzünün belleği olduğunu ve müzenin de akıl almaz bir şekilde yok edilmek istendiğini dile getirdi. Kyme antik kentinin dünyanın kültürel mirası olduğunu söyleyen Karaçorlu, binanın dayanıksızlığı konusunda belediyenin kendi içerisinde tartışmalar yaşamakta olduğunu öne sürdü. 

Karaçorlu, “Müzede çok önemli bir servet olacak çalışma eserleri var. Burada kütüphaneler, laboratuvar, sergi salonları var. Yani, burası dumansız bir fabrika. Aliağa’nın ilk ve tek dumansız bacası olan fabrika şu an yıkılmak isteniyor” dedi. 

‘YIKMAK YERİNE GÜÇLENDİRİLMELİ’
Karaçorlu binada bir dayanıklılık sorunu varsa, binanın güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü bu müzeye Aliağa’nın ihtiyacı var. Bu bina eğer yıkılacak gibiyse de yıkıp yeniden yapmak gerekecektir. Çözüm budur” dedi.

BELEDIYE BASKANI: YIKACAĞIZ

MHP’li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da yaptığı açıklamada, “Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığıyla bu konuda istişareler yaptık. Valilik bir yazı yolladı. Bu yazı binanın bakımsızlığı ve bir takım riskler arz ettiğiyle ilgiliydi. Bunun üzerine yaptığımız incelemelerde maalesef müzemizin yıkım riski taşıdığı, bu nedenle gerekli tedbirlerin alınması ve yıkılması gerektiği yönünde bir rapor çıktı” diyerek binanın yıkılması yönünde karar alındığını ifade etti ve tarihi eserlerin zarar görmeden taşınacağını söyledi.

MÜZE VE KAZI EVİ NASIL YAPILDI?

Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi 1995 yılında; dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ve İtalya Catania Üniversitesinden dönemin Kyme Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Sebastian Lagona ile birlikte tasarlanmıştı. Aliağa Belediye Başkanlığı açık hava arkeoloji müzesi amaçlı olarak belirlenen alanın Maliye Bakanlığından tahsisi istenmiş, daha önceden Kültür Bakanlığına tahsisli arazinin, Kültür Bakanlığına ait tahsisi iptal edilerek, arazi Maliye Bakanlığınca Aliağa Belediye Başkanlığına “müze amaçlı” tahsisi yapılmıştı. 1999’dan bu yana Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi olarak kullanılan binanın şimdi yıkılması planlanıyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Varsın onlar, 'inadına dekolte, inadına mini etek' diye feveran etsinler

SONRAKİ HABER

Van Cezaevindeki şiddeti çocuklar da anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...