25 Şubat 2015 11:27

Diyarbakır'da hayvanların bakımı için 1.3 milyon TL harcanıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde her yıl 1 milyon 300 bin lira harcama yapılarak, yüzlerce hayvana genel muayene ve bakım yapılıyor.

Paylaş

17 bin metrekarelik bir alanda faaliyetlerini sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, yıllık 1.3 milyon TL harcama yapılarak, her yıl yüzlerce hayvana genel muayene ve bakım yapılıyor.

700 hayvan kapasiteli hayvan barınağı, röntgen, ültrason ve kan ünitesi cihazlarıyla günümüz şartlarına uygun, en iyi hizmeti sunmaya gayret ettiklerini belirten Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürü Muhsin Uyanık, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mobil Kısırlaştırma araçlarıyla acil tedavi edilmesi gereken sakat veya hastalıklı hayvanlara müdahale ettiklerini kaydeden Uyanık, şunları söyledi:

"Muayene ve bakımını yaptığımız hayvanları tekrar aldığımız ortama bırakmak durumunda kalıyoruz. 2007'den beri 5 bin'e yakın hayvanı Rehabilitasyon Merkezimizde tedavi ettik. Bunun yarısına kadarını da kısırlaştırıp tekrar aldığımız ortama bırakıyoruz. Yeni dönemde gücümüz ve olanaklarımız elverirse hayvanlarımıza ait mezarlık yapmayı düşünüyoruz. Yer tespiti ve diğer pürüzler giderildikten sonra da önümüzdeki dönem bu projemizi hayata geçireceğiz.''  

 

Sadece kente değil çevre illere de hizmet veriliyor

Merkezde görev yapan Veteriner Hekim Akın Bozhan ise, merkezin sadece kentin değil çevre illerden gelen sorunlara da cevap verdiğini belirtti. Bozhan, teknik altyapı hakkında şöyle konuştu: "Operasyon salonumuzda röntgenimiz var. Her türlü röntgen çekimini yapıyoruz. Dicle Üniversitesi'nden gelen taleplere de cevap vermekteyiz. Aynı zamanda ultrason cihazımız var. Ultrason cihazımızla hayvana müdahale etmeden önce, gebe olup olmadığını ya da herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığına bakıyoruz. Ultrason cihazımız da bakım evlerinde bulunan nadir donanımlı cihazdır. Kan sayım cihazımız var. Kan sayım cihazıyla, hasta hayvanların hemogramına bakılmaktadır.'' 

'2 BİN 500 HAYVAN SAHİPLENDİRİLDİ' 

Hayvanın alınıp, kısırlaştırılıp, küpelenip işaretlendikten sonra, alındığı ortalama tekrar bırakılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Bozhan, "Vatandaşlardan hayvan sahiplenmeleri yönünde yoğun talepler görüyoruz. Günde 1-2 hayvan sahiplendiriyoruz. Kurulduğu günden beri 2 bin 250 hayvan sahiplendirilmiştir" dedi. (Diyarbakır/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yaralanan çocuk: Asker hedef alarak gaz bombası attı

SONRAKİ HABER

Adı yolsuzluklara karışan oğlunu görevden aldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...