25 Şubat 2015 10:54

Yunanistanlı öğretmenlere Kobanê engeli

Yunanistan Öğretmenler Sendikası üyeleri tarafından başlatılan Kobanê ile dayanışma kampanyasının ardından Suruç’a gelen heyetin, Kobanê’ye geçişine izin verilmedi. Sadece bir tepeden fotoğraf çekmelerine izin verilen öğretmenler, 'Enternasyonal dayanışmayı engelleyemeyecekler' dedi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Suruç

Öğretmenler Sendikası üyeleri 20 Şubat’tan beri Kobanêlilerin kaldığı çadırlara ziyaretlerde bulunuyordu. Yunanistan’da topladıkları yardımları teslim eden öğretmenler, çeşitli kurumlara da ziyaretler gerçekleştirmişti. Burada yapılan görüşmeler sonucunda Yunanistanlı emekçiler, Kobanê’ye bir okul inşaatı yapmaya karar vermişti. 

YABANCILAR NEDEN ALINMIYOR?

Eğitimciler, önceki gün ziyaretlerinin son turu olan Suruç’ta Kaymakamla görüşerek, 2 saatliğine Kobanê’ye geçmek için izin istediler. Suruç Kaymakamı kendisinin izin verme yetkisi bulunmadığını belirterek, topu Dışişleri Bakanlığı’na attı. Her gün onlarca kişinin bölgeye gittiğini ifade eden Yunanlı öğretmenlere Kaymakam, “Yabancıların oraya geçişi biraz zor oluyor. Bakanlıktan izin alın” yanıtını verdi. 

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE FOTOĞRAF ÇEKTİLER

Yunanlı eğitimciler ise, “Biz orada yaşanan vahşeti, insanlık dramını, barbarları tanıyoruz. Ne olduğunun farkındayız. Saklanacak bir şey yok Kobanê’de. Biz olumlu bir kampanya için orayı gözlemlemek istiyoruz. O nedenle bizim oraya geçişimize izin verilmeli ve bu konuda yardımcı olmalısınız” dedi. Israrlara rağmen yardımcı olamayacağını ifade eden Kaymakam, heyete, “Sadece 10 dakika fotoğraf çekebilmeniz için Basın Tepesi’ne izin verebilirim. Madem buraya kadar geldiniz. Fotoğraf çekip, gidebilirsiniz” dedi. Yunanlı heyet basın tepesine geçti, burada kendilerini, Kirpi, Kobra tipi askeri araçlar ile ağır silahlı askerler karşıladı. Kimlik kontrolü ve çeşitli soruların ardından bir süre o bölgede bekletilen öğretmenler askeri araçlar ve askerler refakatinde Basın Tepesine çıkarıldı. Sürekli, “Acele edin”, “bizi çekmeyin” uyarıları yapan askerler silahlarıyla adeta heyet başında ‘tetikte’ bekledi. Askeri noktaya gelen özel harekat polisleri de heyeti adeta sorguya çekti.

‘ENTERNASYONAL DAYANIŞMA BÜYÜYECEK’

Kobanê’ye geçemeyen öğretmenler Suruç’taki Rojava ve Arin Mirxan kamplarını gezerek orada yaşayan Kobanêlilerden bilgi aldı. Kamptaki çocuklarla buluşan öğretmenler, kendi öğrencilerinin Kobanêli çocuklar için yaptığı resim ve hediyeleri sundu. Gazetemize konuşan öğretmenlerden Thania Veozu, “Kobanê’ye gidip okul inşaatımızı yapacağız. Buradan edindiğimiz gözlemlerimizle Yunanistan’da enternasyonal mücadeleyi büyüteceğiz. Kimi engellemelere maruz kalmış olsak da, bu bizim orayla dayanışmamızı engelleyemeyecek” diye konuştu. 

POLİSTEN KOMİK BAHANELERLE CAYDIRMA ÇABASI

Kaymakamla görüşmeye giden heyete bir polisten “oraya gitmeyin” nasihatleri sıralandı. Polis, “Orada insan cesetleri salgın hastalıklara yol açtı. Köpekler insan eti yiyor. Neyle karşılacağınız belli. Oraya gitmeyin. Ağaçlar kurumuş, oraya giden insanların yüzü yaşlanmış” gibi gerekçeler sıralayarak öğretmenleri ikna etmeye çalıştı.

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Film Festivali'nde başvuru süresi uzatıldı

SONRAKİ HABER

Önce fişlendiler sonra bir bir katledildiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...