25 Şubat 2015 00:52

Parma'ya neler oluyor?

Bundan yaklaşık 8 ay önce Parma, Serie A’nın en iyi futbol oynayan takımlarından biriydi. Sezonu altıncı sırada tamamlamayı başarmışlar ve Europa League biletini kapmışlardı. Herkes Teknik Direktör Roberto Donadoni’ye ve futbolculara övgüler yağdırırken Parma’nın yıllar sonra geri dönmüş olabileceği söyleniyordu. Ne var ki aradan bir yıl geçmeden işler olabilecek en kötü yöne doğru döndü ve şimdi takımın amatör kümeye düşebileceği belirtiliyor.

Paylaş

Emre ÖZCAN

Bundan yaklaşık 8 ay önce Parma, Serie A’nın en iyi futbol oynayan takımlarından biriydi. Sezonu altıncı sırada tamamlamayı başarmışlar ve Europa League biletini kapmışlardı. Herkes Teknik Direktör Roberto Donadoni’ye ve futbolculara övgüler yağdırırken Parma’nın yıllar sonra geri dönmüş olabileceği söyleniyordu. Ne var ki aradan bir yıl geçmeden işler olabilecek en kötü yöne doğru döndü ve şimdi takımın amatör kümeye düşebileceği belirtiliyor.

Parma’nın pazar günü oynayacağı Udinese maçına Ennio Tardini’nin güvenlik giderlerinin karşılanmaması nedeniyle çıkamayacağının açıklanmasıyla bir anda tüm basını kulübün iflasını açıkladığı ve sezonun geri kalanını tamamlamayacağı haberleri bastı. Söylentilerin birçoğunda gerçeklik payı vardı ve kulübün kasasında muhtemelen 1 avro bile bulunmuyordu. Zira Lega Serie A’nın yaptığı açıklama Parma’nın içinde bulunduğu açmazı net bir şekilde ortaya koyuyordu. Fakat lig yönetiminden gelen cümleler arasında kulübün mali yapısının takip edildiği ve 19 Mart itibarıyla iflasın açıklanabileceği belirtilmişti ve muhtemelen bu gözden kaçtı. 

Sorun Parma’nın küme düşüp düşmemesi değildi ve galiba hiçbir zaman da olmadı. Zira Antonio Cassano’nun da takımdan kaçmasıyla birlikte zaten ortada kalan oyuncu topluluğu takımı ligin dibinden kurtarma konusunda pek yeterli görünmüyor. Dolayısıyla Parma zaten bu maddi problemleri yaşamasa da resmi olmayan bir şekilde küme düşmüş bir kulüp ama arka planda yaşananlar bunun çok daha ötesinde ve hem taraftarların, hem de oyuncuların canını acıtan cinsten.

UYARIYI CİDDİYE ALMADILAR 

Takımın geçtiğimiz sezon sonunda vergi borçları nedeniyle Europa League’e gönderilmemesi aslında ciddi bir uyarıydı. Eski Başkan Tommaso Ghirardi kulüple uğraşacağına “Küstüm oynamıyorum” diyerek 3 ay boyunca kulübü başıboş bıraktı ve bütün yük sportif direktör Pietro Leonardi’ye bindi. Kasım ayında Tommaso Ghirardi takımı Arnavut İş Adamı Rezart Taci’ye sattı. Ne var ki Rezart Taci’nin kulüpte kimse tarafından görülmediği belirtiliyor. Onun patronluğunda kulübe 2 ay boyunca 29 yaşındaki Ermir Kodra başkanlık yaptı ve kaptan Alessandro Lucarelli bu 8 aylık süreçte kendilerine boş vaatlerde bulunmayan tek insanın Kodra olduğunu belirtiyor. Sonrasında şubat başında Arnavut sahipler Parma’da kendilerine söylenenden çok daha farklı bir finansal ortam bulduklarını ve bununla baş edemeyeceklerini söyleyerek kulübü 1 avro karşılığında Pietro Manenti’ye sattılar. Yaptıkları açıklamalar her ne kadar bu süreçte para kazanmadıkları ve hatta kaybettikleri yönünde olsa da şu anda Ennio Tardini ve çevresindekiler biraz farklı düşünüyor.

ONUN SÖZLERİ DE BOŞ ÇIKTI

Yeni başkan Pietro Manenti de gelir gelmez işe koyulduğunu ve 1 hafta içinde ödemelere başlayacaklarını belirtti. Ama bu sözlerin de bir banka hesabı karşılığı bulunabilmiş değil. Hafta sonu çıkan haberler eşliğinde Manenti’ye ulaşılamadığı ve iş adamının şirket hesaplarını boşaltarak kaçtığına dair haberler de çıktı ama yeni başkan iki gün önce yaptığı açıklamada hiçbir yere gitmediğini ve Parma Belediye Başkanı Federico Pizzarotti’yle bir araya gelip durum değerlendirmesi yaparak işleri yoluna koymaya çalışacaklarını söyledi. Fakat artık oyuncular arasında Manenti’ye de güvenen tek bir kişi bile yok. 

SERIE B Mİ, AMATÖR KÜME Mİ?

Kulübün önünde şu an için iki yol bulunuyor. Ya iflasın açıklanmasıyla birlikte Parma pes edecek ve kaderine razı olacak ya da yardımla birlikte savaşmaya devam edecekler. Eğer ilki olursa takım bundan sonra hiçbir maça çıkamayacak. İflasın resmi bir şekilde açıklanmasıyla birlikte Lega Dilettanti’ye yani amatör lige düşürülecekler ve tekrar zirve lige dönüş için önlerinde en az 5 yıllık uzun bir süreç olacak. İkincisinin olması durumundaysa takım maçlara çıkmaya devam edecek ve gerekli puanların alınamaması durumunda (Ki yeni puan cezaları yolda) Serie B’ye düşecekler ve tekrar geri dönmeye çalışacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli işçinin kopan kolu dikildi

SONRAKİ HABER

CHP’li Özdemir: Türkiye fiilen bölünmüş vaziyette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...