24 Şubat 2015 16:17

Suriye BM'den Türkiye'yi kınamasını istedi

Suriye hükümeti, BM'den Türkiye'nin Süleyman Şah türbesini düzenlediği askeri operasyonla nakletmesini kınamasını istedi.

Paylaş

BBC'den Hediye Levent'in haberine göre Türkiye'nin Süleyman Şah türbesini ve türbedeki askerleri tahliye ettiği operasyonu "Suriye'ye saldırı" olarak nitelendiren Beşşar Caferi, operasyonun "Türkiye ile IŞİD arasındaki bağları göz önüne serdiğini" söyledi. 

Caferi, "Güvenlik Konseyi İsrail'in ve Türkiye'nin Suriye'ye saldırılarını neden kınayamıyor?" diye sordu.

Türkiye, Suriye'nin İstanbul'daki konsolosluğuna operasyondan kısa bir süre önce bilgi vermiş, ancak onay beklemediğini açıklamıştı.

Suriye yönetimi ise, Süleyman Şah türbesiyle ilgili bir tasarrufun Türkiye ile dönemin işgalci gücü Fransa arasında yapılan anlaşma gereği Suriye'nin onayını gerektirdiğini savunuyor.

Operasyonun ardından yaptığı açıklamalarla tepkisini dile getiren Şam, bugün konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıdı.

BM'yi ve Suriye'nin bazı komşularını eleştiren Caferi, BM içindeki etkili üyeler ile Güvenlik Konseyi'nin bazı üyelerinin uluslararası kararların uygulanması konusunda BM'yi aciz duruma düşürdüğünü öne sürdü.

"Kararlara rağmen İsrail'in Golan topraklarından çekilmesi konusunda yaptırım uygulanamadığını" kaydeden Caferi, "Suriye ve bölge ülkelerinde yaşananlar BM'nin vardığı esef verici noktayı ortaya koyuyor" dedi. 

SURİYE 'EĞİT-DONAT'TAN DA RAHATSIZ

Suriye, Türkiye ile ABD arasında imzalanan eğit-donat anlaşmasından da rahatsız.

Caferi, anlaşmaya tepkisini dile getirirken, "BM Güvenlik Konseyi içindeki bazı ülkelerle bölgedeki bazı rejimler teröristleri kendi emelleri çerçevesinde silahlandırıp finanse ederek Suriye'yi kana susamış teröristlerin dünyaya açıldıkları merkez haline getirmek istiyorlar" görüşünü dile getirdi.

Caferi'nin Suriye'de öldürülen Güvenlik Konseyi üyelerinin vatandaşlarının isimlerinden oluştuğu söylenen 500 sayfalık bir listeyi de BM'ye sunduğu öne sürülüyor.

Suriye, Türkiye ve ABD arasında imzalanan Eğit-Donat anlaşmasına sert tepki gösteriyor ve cihatçılar dahil radikal grupların eğitileceğini ifade ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Altan Karındaş yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

İki savaş uçağı düştü: 4 pilot hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...