24 Şubat 2015 15:21

Merkez indirdi dolar bindirir mi?

Cumhurbaşkanı ve hükümet kurmaylarının ‘Faiz indir’ baskısı altındaki Merkez Bankası faizi çeyrek puan indirerek yüzde 7.5’e çekti. Faiz koridorunun üst bandı yarım puan indi,yüzde 10.75’e düştü.Başbakan Ahmet Davutoğlu Macaristan’da Merkezin faiz indirim kararıyla ilgili konuştu.Başbakan, “Beklentimizin daha fazla indirim olması faizin düşme trendi içinde olması olumludur” dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve hükümet kurmaylarının ‘Faiz indir’ baskısı altındaki Merkez Bankası faizi çeyrek puan indirerek yüzde 7.5’e çekti. Faiz koridorunun üst bandı yarım puan indi,yüzde 10.75’e düştü.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Macaristan’da Merkezin faiz indirim kararıyla ilgili konuştu.
Başbakan, “Beklentimizin daha fazla indirim olması faizin düşme trendi içinde olması olumludur” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizin, Hükümetin beklediği oranda indirilmemesini ise enflasyonla açıkladı. Başçı, “Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir” şeklinde konuştu.

MERKEZİN ELİNİ BAĞLAYAN SEBEPLER 

Merkez Bankası Başkanı Başçı ihtiyatlı tutumlarını, her ne kadar enflasyonla açıklasa da aslında birkaç sebep Merkezin elini kolunu bağlıyor. Evet enflasyonu beklenen oranda düşmüyor. Olumsuz hava koşullarının da etkisiyle meyve ve sebzelerinin fiyatları önümüzdeki aylarda da düşmeyebilir. 
Amerika Merkez Bankası Fed ilk faiz artırımını sonbahardan hazirana doğru çekti. Buna paralel ABD’de faiz oranları yükseldi ve 10 yıllıklar yüzde 2’nin, 2 yıllıklar da yüzde 0.60’ın üzerinde seyrediyor. ABD’de faizlerin yükselmesi gelişmekte olan ülkelerde döviz kurlarını yükseltiyor. Türkiye siyasi gerilimin de etkisiyle parası en çok değer kaybeden ülkeler sırasında en önde. 

İş Bankasına, CHP ortaklığı nedeniyle el konulacak şeklindeki söylentiler karşısında BDDK’nın bu iddiaları kesin bir şekilde yalanlaması riski daha da büyütüyor.

Bugüne kadar Merkez Bankasına yönelik açıklamalar döviz kurlarını yükseltip, TL’nin değer kaybetmesi suretiyle halkı yoksullaştırdı. Merkezin ihtiyatlı kararının dövizi etkileyip etkilemeyeceği merak konusu.

HÜKÜMET TOPU MERKEZE ATIYOR

Hükümetin faiz indirimini niye istediğini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi şöyle özetliyor: “Türkiye’de aşırı değerli Türk lirası ile faizleri yukarıda tutarak, Türk lirasına olan talebi yukarı çekerek, yurt dışından gelen parayla ithalata dayalı kolaycılıkla yola devam etmek sürdürülebilir değildir.”
Zeybekçinin sözleri aslında AKP iktidarının 13 yıldır uyguladığı yüksek faiz-düşük kur politikasının duvara dayandığının itirafı. Büyüme hızının yüzde 2.8’e düşmesi, ihracatın ocak 2015’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 oranında gerilemiş olması gibi ekonomik veriler de tıkanmışlığın göstergesi. Hükümet sözcü ve ekonomi kurmaylarının Merkez Bankasına yüklenmeye başlaması söz konusu tıkanıklığın sorumluluğunu Merkeze atma çabası!  

Öte yandan Hükümet temsilcileri faiz indirimiyle harcamaların artarak iç piyasanın canlanmasını ümit ediyorlar. Tabii tek başına faiz indiriminin ekonomik canlanma için yeterli olamayacağı gerçeğinin üzerinden atlayarak. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

'Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yıkılmasın'

SONRAKİ HABER

Eşinin üzerine kaynar su döktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...