24 Şubat 2015 15:19

'Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yıkılmasın'

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmak üzere tahliye edilmesi, Aliağa Arkeoloji Müzesi'ni Koruma ve Yaşatma Hareketi tarafından protesto edildi.

Paylaş

Aliağa Arkeoloji Müzesi'ni Koruma ve Yaşatma Hareketi aktivistleri, Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi önünde basın açıklaması yaptı.  

Grup adına bir açıklama yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, arkeolojik kazı müzeleri bir toplumun ve yeryüzünün belleği olduğunu belirtip, "Bu belleklerden bir tanesi akıl almaz bir şekilde yok edilmek isteniyor. Bu yok edilişi durdurmak ve belleğimizi yeniden hayata geçirmek için buradayız. Kyme Antik Kenti, dünyanın kültürel mirasıdır. 3 bin yıllık bir antik kent ve bu antik kentin hemen yanı başındaki yeni dönem yerleşimi, yani evladı olan Aliağa'da, Kyme Antik Kenti'nin sandığı parçalanmak isteniyor. 1999 yılında kaba inşaatıyla teslim edilen, birçok işlemi tamamen bitirilmiş olan bir müze söz konusu. Bu müze, kısa süreli bir emek sonrası Aliağa'ya kazandırılabilecek halien bu yapılmadığı gibi iki defada yıkılma teşebbüsüyle karşılaşılıyor. 23 Şubat'tan itibaren burada yıkımın gündeme gelebileceği belirtilmiştir. Müzemiz, binanın dayanıklı olmadığı iddiasıyla yıkılmak isteniyor. Bu binanın dayanıksızlığı da yalandır, yanlıştır. Ismarlama raporlarla alınmıştır. Bakanlık yanıltılarak alınmıştır" dedi.

Karaçorlu, şöyle devam etti:

"Müzede, çok önemli bir servet olacak nitelikte eserler var. Burada kütüphaneler, laboratuvar, sergi salonları var. Yani burası dumansız bir fabrika. Belediye başkanı da geçtiğimiz günlerde basın açıklamasında 'Aliağa'da dumansız bir fabrika kurmak istiyoruz. Kyme Antik Kenti'nin bu anlamda öneminden faydalanacağız' demiştir. Bu basın açıklamasını yaptığı günün hemen ardından da buranın yıkılması için girişimler hızlandırılmıştır. Yani Aliağa'nın ilk ve tek dumansız bacası olan müze şu an yıkılmak isteniyor. Kültür merkezlerini, toplumun bilinçlenmesi, yerli yabancı konuklarımızın burada birikimlerde bulunmasını, gençlere yeni iş gücü sağlayacak olan bu müze belediye tarafından yıkılmak isteniyor."

'BU MÜZEYE ALİAĞA'NIN İHTİYACI VAR'

Müze binasının dayanıksız olduğu iddialarının çelişkili olduğunu da vurgulayan Karaçorlu, "Öyle fotoğraflar öyle örnekler var ki binanın onlarca yeri delik deşik edilmiştir. 'Dayanıklı olup olmadığı incelensin' diye kolonlardan örnek alınırken onlarca yeri delik deşik edilmiştir. Ne için? Çünkü dayanıksız yer bulamamışlardır. Bulabilecekleri yerler çok az sayıdadır bu da dayanıksızlık ölçüsü değildir. Yani şu an tek iddia edebilecekleri binanın dayanıksızlığı idi. O iddiaları da çökmüş bulunmaktadır. Bu bina dayanıksız değildir. Mühendis mimar odaları birliği burada incelemeler yaptırılacaktır. Ve o incelemeler sonucu elde edilecek sonuç, onların başına yıkılacaktır. Eğer bu binada bir dayanıklılık sorunu varsa, o zaman yapılacak olan bu binayı güçlendirmektir. Çünkü bu müzeye Aliağa'nın ihtiyacı var. Şayet bu bina yıkılacak durumdaysa da yerine yenisi yapılmalıdır" diye konuştu.

İçinde yaklaşık 3 bin civarında tarihi eser kalıntısı parçaları bulunan Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin, belediye tarafından çürük olduğu gerekçesiyle 23 Şubat'ta yıkılacağı bildirilmişti. Bunun üzerine antik kentin kazı heyeti müzedeki eserleri ilçedeki TOKİ Konutları'nda bulunan Aliağa Belediyesi Kız Öğrenci Misafirhanesi'nin bodrum katındaki sığına taşınmaya başlamıştı. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kölelik uygulaması Sinop’ta başladı

SONRAKİ HABER

Merkez indirdi dolar bindirir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...