24 Şubat 2015 15:08

4 çocuğa ömür boyu hapis cezası isteniyor

Savcı 4 çocuğun ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü' bozduğunu ileri sürerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Mahkemede savcının iddianamesini kabul ederek dava açtı.

Paylaş

Mersin’de 26 Eylül 2014 yılında düzenlenen bir protestoya katıldıkları iddia edilen 15 yaşlarındaki 4 çocuk hakkında ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası istemiyle Mersin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada savcı, çocuklar hakkında ‘Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “kamu malına zarar verme”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” iddiasıyla ağırlaştırılmış ömürboyu hapisle cezalandırılması istemiyle Mersin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. 

Mersin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli 2 polis de dava dosyasında şikayetçi sıfatıyla yer aldı. 

‘CİDDİ BİR ADALETSİZLİK VAR’

Çocuklar hakkında açılan davayı değerlendiren İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi Başkanı Ali Tanrıverdi, “15 yaşındaki 4 çocuk hakkında taş attı diye, molotof attı diye ağırlaştırılmış müebbet ile yargılıyorsanız, böyle bir cezayı önüne koyuyorsanız burada ciddi bir adaletsizlik vardır” diye konuştu.

Toplumsal olaylara katılan çocuklara ve ailelerine çok ağır cezalar verildiğini kaydeden Tanrıverdi, şunları söyledi: “ Son bir yılda derneğimize yapılan resmi başvuru kayıtlarına göre toplam 129 çocuk gözaltına alınmış, tutuklanmış ve çocuk mahkemeleri tarafından yargılanmıştır. Bunlardan 67 çocuk hakkındaki davalar sonuçlanmıştır. Devlet malına zarar verildiği gerekçesi ile ailelerden para istenmektedir. Bizim son 1 yıl içerisinde yaptığımız incelemeye göre bu ailelere toplam 1 Milyon 270 bin TL ceza kesilmiştir. Bu, bize yapılan başvuru rakamlarıdır.”

Adana’nın Pozantı İlçesi’ndeki M Tipi Kapalı Çocuk Cezaevi’nde 3 yıl önce ortaya çıkan tecavüz, taciz ve işkence iddialarıyla ilgili cezaevi görevlileri hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı çıktığını hatırlatan Tanrıverdi, çocukların bu koşullar altında cezaevlerinde bulunmasını da eleştirdi. (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘AKP’li vekiller kadına yönelik şiddeti savunuyor’

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetlerine indirimler kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...